Najdi forum

dodatek za nego in dohodnina

Pozdravljeni,

Imam dvojčka rojena v 27 tednu. Sedaj sta stara 17m (kor.14m).Seveda imamo ogromno problemov. Fantek je še kar v redu, punčka je pa imela možgansko krvavitev in ima CP. Šele pred pol leta sem izvedela, da bi tudi mi bili opravičeni do dodatka za nego otroka, zato sem takoj vložila prošnjo in ga seveda dobila. Tukaj se sedaj pojavi problem, odločbo imam šele od oktobra 2005, zdaj pa ne vem, kako naj izpolnim posebno olajšavo za otroka in sicer za sorodstveno razmerje. Ali vpišem A1(otrok do 18.leta starosti) ali A5 (otrok, ki potrebuje pos.nego in je oproščen do dodatka na nego itd.), ker je ta sprememba nastala sredi leta. Ampak ta sprememba je samo list papirja od sociale, moja dvojčka sta pa bolna in imata diagnoze že od rojstva. Mogoče veste, kako naj izpolnim obrazec?

Hvala za odgovor.

Mojca

Sicer vam za ta problem točno ne vem pomagati imam pa mogoče par informaciji, ki bi vas še dodatno zanimale.

V kolikor prejemate dodatek za nego otroka lahko s to odločbo uveljavljate oprostitev plačila cestninskega sklada pri registraciji osebnega vozila (se mi zdi da samo za vozila do 1,8 ccm).

Pri otrokovem pediatru oz. v razvojni ambulanti zaprosite za poseben formular, ki ga priložite k dohodninski poli in boste upravičeni do posebne olajšave (otroci z diagnozo CP dobijo formular brez problemov, dobijo tudi tisti ki so obiskali Sočo).

Starši otrok, ki imajo določene probleme lahko v razvojni dvignejo potrdilo za dodatne 3-5 dni dopusta, ki ga pa odobri delodajalec. Po zakonu se mi zdi, da mora odobriti minimalno.

Upam, da sem z nasveti kaj pomagala in da niso že kake preveč zlajnane informacije.

LP

Živjo,

hvala lepa za odgovor, se bom kar obrnila an razvojno amb.

Še 1X hvala

New Report

Close