Dodatek za izgubljen dohodek
Pozdrav!
Tudi jaz dobivam dodatek za izgubljeni dohodek in delam polovični delovni čas. Isto vprašanje sem postavila na CSD v Kopru. Dobila sem odgovor, da v času porodniške ta pravica miruje. Dobivala bi “porodniško”. V osnovo za izračun pa na žalost upoštevajo tudi dodatek, tako da bi dobivala isto vsoto, samo imenovalo bi se drugače.
Veliko sreče!
p.s.: nekdo mi je rekel: “Pika Nogavička bi bila idealna mama.”
Tudi jaz prejemam nadomestilo za izgubljeni dohodek (otrok s CP) in sem tik pred tem, da nastopim porodniški dopust. Meni so na CSD svetovali, da nič ne spreminjamo, ker je preveč papirologije. Mojih 105 dni porodniške bo kar ostalo na istarem statusu, torej nadomestilu za izg. doh. Potem pa porod. nastopi mož.
Lp, MANJA
Tudi jaz bi rada vedela ,kako do nadomestila, kajti meni so ga že dvakrat zavrnili, čes, da otrok nima nobene motnje ocenjene s TEŽKO, čeprav opis njegove duševne motnje spada po kriterijih pod težko:razvojna starost 22 mesecev (star je 6 let ), je težje vodljiv za vodene aktivnosti ni aktiviran ,ni samostojen pri hranjenju, ni držen( pleničko ima noč in dan ) pri hoji ni samostojen, govori ne , dogajanja spremlja z neartikuliranimi glasovi…..Psihologinji sem omenila, da naj mu pač napiše oceno ,težko, vendar je rekla ,da je še na meji med težjo in težko, midva pa sva zaradi tega ostala brez vsega- višjega dodatka in nadomestila. Ali ima kdo podobne izkušnje? lp
Spoštovana Ninca
tudi moj otrok ima enako diagnozo – spastika diplegija. Star je 18 mesecev. Otrok je tik pred hojo.
Vložila sem prošnjo za dodatek za nego in še na to nisem dobila odgovora (čakam že od julija). O nadomestilu za izgubljen dohodek pa nimam kaj razmišljati, ker so mi jasno povedali da moj otrok ne spada v to kategorijo in ga ne bom dobila. Kljub temu da bi ga zelo potrebovala, kajti v službi sem dobila pravtako odpoved. Po drugi strani pa sem vesela ker sem lahko doma in delam veliko z otrokom.
Zanima me, ali mi lahko napišete več o tem, kdaj so otroku postavili diagnozo in kaj vse delate?
pozdrav,
Natasa
Kriteriji za izgubljen dohodek so še »strožji« kot kriteriji za dodatek za nego. Nekaj več lahko preberete na –
in sicer
-Zakon o socialnem varstvu
-PRAVILNIK o postopkih za uveljavljanje pravic do družinskih prejemkov
Če imam prave informacij, je mesečni prijemek za izgubljeni dohodek nekje 70.000 sit.
Lep pozdrav, Petra
Nataša!
Pri naj je bilo tako, da sva bila pravzaprav na razvojno fizioterapijo vpisana zaradi prirojene deformacije stopalčka, letos nekje maja, pa je fizioterapevtka ugotovila da le ni vzrok samo v nogici, ampak tudi v možganski okvari, saj je bil moj otrok po rojstvu ca. 2 uri v pomankanju kisika. Kljub opozorilom s strani mene in mojega moža! Ampak to je že druga pesem.
In potem sva bila takoj vključena v kolonijo za starše, v tem času se je začel sinček malo plaziti (starost ca. 19 mesecev), od takrat pa se borimo da bi se vsaj malo postavil na nogice in naredil kak korak pa na žalost ne gre.
In na zadnjem pregledu nama je zdravnik napisal diagnozo diplegija spastica. In to je vse.
Midva redno hodiva na RNO, poleg tega doma vadiva kot utrgana, pa upam, da se bo nekoč že videl napredek.
Hodiva tudi na refleksno terapijo, vendar bi vam o tem malo več napisala po mailu, če mi ga zaupate!
Lp, Ninca
Glede na moje (slabe) izkušnje, komisija za dodelitev nadomestila upošteva samo mnenje komisije za usmerjanje, ta pa zlepa ne napiše ocene TEŽKA MOTNJA, čeprav opis stanja otroka le tej povsem ustreza, poleg še drugih motenj in težav ,ki jih otrok ima . Poznam kar nekaj mamic, ki so doma ,ker pač drugače ne gre in ne prejemajo ničesar ,razen nižjega dodatka za nego in samo eno, ki prejema nadomestilo in višji dodatek. Ni mi jasno zakaj delajo tako razliko, občutek imam , da so se s tem zakonom lepo izognili veliki večini in ugodili le peščici. Tako je za državo volk sit in koza cela , saj najlažje je prihraniti na takih, ki se ne morejo braniti . Razlika je pa ogromna : otrok s težjo motnjo dobi 20 000 tolarjev, otrok s težko pa 40 000 tolarjev in cca. 85000 tolarjev nadomestila, in potem nam govorijo, da živimo v pravni državi. Med otrokama pa mogoče ni tako grozne razlike??!! V glavnem veliko nas je ,ki smo zaradi naših malčkov pustile službo in nimamo socialnega statusa , ker si težko zamislimo , da bi otroka od šestih tjutraj do štirih popoldne puščale v ustanovi, pa naj bo še tako dobra, moj otrok spada v mojo družino pa naj bo kakšenkoli, še posebej pa če je malo drugačen. Močno upam, da bodo komisije ,ki odločajo o življenju našega otroka in posredno tudi nas ,prišle do spoznanja , da se splača investirati tudi v take otroke.
Ninca,
Najina sinčka sta podobne starosti (naš je ravno napolnil 20 mesecev), sicer nimamo enake diagnoze, toda tudi mi imamo težave v razvoju, zato bi bila zelo vesela, če bi mi kaj več napisali o refleksni terapiji, ker sem tudi jaz pripravljena poizkusiti vse, samo da bi mu lahko pomagala.
Moj e-naslov je; [email protected]
Resnično bi vam bila hvaležna za vse informacije o refleksni terapiji.
Lep pozdrav
Za Ninco posiljam naslov e-maila:
[email protected]
Pozdravcek
Dodeljevanje dodatka za nego otroka
Vložili smo vlogo in dobili odobren nižji dodatek. (priložen CT glave in odpustnica pediatrije)
Zanima nas kakšna je procedura (kaj in kje je komisija za usmerjanje) za pridobitev višjega dodatka saj smo ugotovili, da je tudi to pogoj za vlogo za nadomestilo za izgubljeni dohodek. Porodniška se izteka in otrok bo doma. Diagnoza- vodenoglavost (veliki možgani niso razviti)
hvala za vaša mnenja informacije in izkušnje