Dodajati tekočino?
Lep pozdrav.
Sem mamica fantka starega 17 dni. Ker v prvem tednu, odkar sva prišla domov iz porodnišnice, ni pridobil nič na teži (celo izgubil 50g), sva iz polnega dojenja, ki je včasih trajalo tudi po uro in pol (vmes smo zadremali, pa se crkljali), prešla na izbrizgano moje mleko v steklenički. Na obrok si ga izbrizgam od 60 – 100 ml, včasih tudi več. Nato mu ponudim še aptamil, saj očitno pokaže, da je še lačen.
Zanima me glede na to, da dodajam skoraj pri vsakem obroku, ali potrebuje dodatno tekočino, npr. čaj? Če da, katerega priporočaš?
Hraniva se na cca 3 ure (šteto od ure, ko konča obrok), pokakanih plenic na dan je cca 5, polulana pa kakšna manj.
Pa še to: koliko sploh naj bi popil dojenček pri tej starosti in kako se količina z meseci povečuje?
Svetujem ti, da nehaš dodajati aptamil in podobne dodatke. Moja punca pri enem letu se vedno skoraj nic ne pije razen mojega mleka. Če je z malim vse v redu in je zadovoljen potem poje zadosti. Ce mu dodajaš mešanico si ne bo mogel ustvariti toliko mleka kot ga potrebuje. Preberi si knjigo Dojenje in materinstvo iz srca. Knjiga ti pomaga v trenutkih, ko dvomiš vase.
Uživaj z otrokom, ne obremenjuj se s tem koliko mililitrov poje, če se ti zdi, da je lačen mu ponudi prsi. Hitro minejo prvi štirje meseci potem pa tako prične s kašicami.
Vso srečo pri dojenju !!
Draga Asjaa,
pravimo, da dojeni otroci ne potrebujejo dodatne tekočine, saj je narava poskrbela tako, da je prednje mleko namenjeno temu, da se otrok odžeja. Seveda, to velja le, če dojite pogosto in na otrokovo željo. Če boste vedno fantička najprej podojili, potem pa mu dodali še dodatek po steklenički, tako dodajanje tekočine ne bo potrebno.
Seveda ne bo prav nič narobe, če mu boste po obroku s stekleničko ponudili še ddoatno tekočino, najboljša je kar navadna, prekuhana voda V kozarček nalijte le tekočine za požirek ali dva, da se ne bo preveč polivalo in vaš fantiček bo zagotovo pil, če bo res žejen. Če iz kozarčka ne bo šlo, lahko dodajate po žlički ali s kapalko.
O količini potrebne popite tekočine ne morem postavljati splošnih tabel. Otroci so si pri tem namreč različni. Nekateri jedo pogosteje a manj časa in manjše količine, nekateri redkeje in obratno… Tudi lahko pride kakšen dan, ko bo otrok zaradi hitre rasti imel povečane potrebe po hrani in kakšen dan, ko ga bo dobesedo le jedel in prespal…
Najboljše merilo, da je vse ok je napredovanje dojenčka pri fizičnem in psihičnem razvoju (najhitreje vidimo pri teži in rasti ter količinio mokrih plenic).