Najdi forum

Dodajanje železa

Živjo!

Zanima me, ali ste med nosečnostjo jemale kakšne železove dodatke?
Koliko časa in kdaj ste začele?
Ali je res, da jih ne smeš jemati skupaj s kalcijem?
Ima katera kakšne izkušnje s tonikom Floradix Floravital?

Hvala za pomoč!
Anja

Ja jaz sem jemala železo, vendar samo en mesec. Imela sem tablete Retafer, pa jih nisem dobro prenašala. Mi je bilo zelo slabo po njih, tako, da mi je ginekolog rekel, da nima smisla nadaljevati. Začela sem jih nekje pri četrtem mesecu.
Na ostala vprašanja pa ti žal ne znam odgovoriti. Lepo nosečnost ti želim in lep dan.

Raje jej več rdečega mesa, pa telečja jetra ali pa vranico. Tudi suhe marelice so dober vir železa. V zeleni zelenjavi ga je tut velik, samo moja ginekologinja je rekla, da se iz zelenjave slabo absorbira v telo. Torej je še najboljše če ješ 1x-2x tedensko teletino. Če boš spila 1dcl pri kosilu terana pa tud ne bo nič narobe!

Ja, sem jemala tablete. Ne spomnim se več od katerega meseca dalje, predpisala pa mi jih je ginekologinja na podlagi izvida krvi (tudi v preteklosti sem bila večkrat slabokrvna). Jemala sem Haematopan 100, ki pa jih zavarovanje ne krije; krije neke druge, vendar mi je ginekologinja predpisala navedene, ker sem rekla, da ni problem denar, če meni da so boljše. Zakaj so boljše, se žal tudi ne spomnim več.
L.P. Biba

Jaz sem jemala železo (mislim, da Retafer)skoraj celo nosečnost, ker sem bila slabokrvna. Zadnji mesec v nosečnosti pa mi zdravnik ni več predpisal tablet, še zdaj ne vem zakaj, saj sem imela še zmeraj slabo kri. To se je tudi kasneje poznalo pri otroku (mislim, da je bil to tudi razlog), saj je bil tudi on slabokrven in mu je pediater predpisal železo. Pri letu in pol se mu je kri nekako poboljšala.

Lep pozdrav!

Kalcij upočasni absorbcijo železa, zato se ga naj vzame 2h po ali pred vzetjem železa. Na boljšo absorbcijo železa vpljiva jemanje C vitamina, folne kisline in beljakovine v prehrani.

Jest sem v jemanju železa že cel ekspert, ga jemljem že skoraj celo življenje.

Nikoli ne vzamem železovih tablet skupaj s kalcijem. Tudi pazim, da 2 uri pred in po zaužitju tablete ne jem reči, v katerih bi bili mlečni izdelki oz. kalcij.

Pač pa ob zaužitju popijem kakšen kozarec magnezija (ta spodbuja absorbcijo železa) ali multivitaminsko tableto. Pozimi pa pojem zraven kakšno pomarančo ali si naredim juice. TO tud full pali.

Aha, v nosečnosti sem jemala dvojno dozo folne kisline. Ta naj bi bila c vitamin in anj bi tudi spodbujala absorbcijo železa.

Pa srečno.

Aha, jemala sem hematopan 100. Glede rdeče pese, terana in govejega mesa pa tole. Jest te jedi naravnost obožujem, lahko bi živela samo od teh, vendar je ginekolog rekel, da bi morala pojesti 4 l rdeče pese, popiti 5 litrov terana in pojesti 1kg govejega mesa v enem dnevu, če bi hotela vnesti v telo toliko železa, kolikor ga bom dobila z eno samo tableto.

New Report

Close