Dodajanje vode/caja
Trimesecnega sina polno dojim, zadnje dni se ukvarjam z vprasanjem, ali bi mu dodajala tudi vodo/nesladkan caj ali ne. In ce se odlocim za – bi mu ponudila po zlicki ali steklenicko z majhno luknjico? V zdravstvenem domu govorijo razlicno – nekateri zagovarjajo izkljucno dojenje do 6. meseca, drugi pa, da se poleti lahko otroku ponudi dodatna tekocina. Zaenkrat ne opazam, da bi mali trpel zejo, lepo se doji nekje na tri ure, tudi cas dojenja sva nekoliko skrajsala (okrog 25′), ampak, ko bodo pritisnile res visoke temperature… Kako ste se odlocile ostale?
Lep dan, Orada
Pozdrvaljena!
Dokler otroka polno dijiš mu ni potrebno dodajati nobene druge tekocine.Kajti pri dojenju je prvo mleko torej predno in je bolj vodeno in se tako otrok odzeja.Seveda pa je mozno,da ga bos morala bolj pogsto dojiti kot na tri ure.Js ne bi nic dodajala bi pa videla ,da ko je zejen bi mu poonudila dojko.
Živ, tudi moj sin bo star tri mesece, pa se polno dojiva. S tem, da sem mu pred tednom dni začela dodajati čaj, zaradi tega ker mi ni kakal redno. Najprej sem poizkusila vse živo kar obstaja, nato pa kar pri čaju obstala. Tudi jaz sem ga kar pristavljala k dojki, ko je jokal, vendar je ni hotel, ko pa sem mu ponudila čaj , pa je takoj zagrabil. Pa boš verjetno rekla, seveda ko pa je bil cucelj, pa se mu ni bilo treba matrati. Vendar ne, imela sem dve flaški, v eno sem dala moje iztisnjeno mleko, v drugo pa čajček. Mleka ni maral, čaj pa je takoj zagrabil.
Pravijo, da je vodo bolje dodajati, vendar je moj noče.
Jaz tko pravim, vsaka mati za svojega otroka najbolje ve, kaj mu odgovarja.
lp, ukrepaj kakor se vama zdi najbolje.
Z materin mlekom so zadovoljene vse otrokove potrebe glede lakote kot tudi glede žeje. Jaz sem mu pri 4 meseceh tudi ponudila vodo, ker je bilo zelo vroče, pa malček ni hotel piti, tako da sem ostala izključno pri dojenju, dokler mu nisem pričela dodajati hrane – pri 6.ih mesecih.
Vodo sem mu ponudila iz lončka.
Nam je pediatrinja rekla, da ji poskusimo dat kaj tekocine zdaj ko bo vroce, ce jo bo hotela. Ce pa ne, pa pac ne, ker smo si ljudje razlicni, eni so bolj zejni kot drugi. Rekla nam je naj se orientiramo po polulanih plenickah, ce bodo bolj suhe, potem bi bilo koristno dat kaj tekocine. Jaz sem poskusila dat vodo po flaski in se je bolj zabavala s cucljem kot vodo, je pa po pomoti tudi kaj popila;-)
Lp Rosana
Jaz ji pa kar ponudim dodatno tekočino…. večino noče, a zadnje čase kar pije…. pa tudi če je to samo en požirek.
Jaz imam za mojo dojeno 4-mesečnico vedno na sprehodu s sabo čaj (prej mešani instant čaj Hipp, sedaj pa instant Bebivita komarček – prijateljica je obe firmi imela pri svoji punčki in je bilo čisto ok; daš pa ga seveda v prekuhano vodo; oba sta kar sladka in fina za pit).
Večina čaja sem do sedaj skoraj vedno zlila proč, zadnje par dni pa ga kar pije…. Hmmm!
Čaj imam sicer v flaški, vendar ga npr. doma veliko raje pije po žlički (lonček še nismo probali; probal tudi tisti nastavek od Aventa kao kot dojenje-noče). Tako imamo Avent flaško in ji dnevno naredim po 1 dcl čaja (prej o.5 dcl). Tile cuclji na Avent flaškah so kar trdi, tako da hoče sesat, mora bit kar žejna, sicer pa ji malo pošpricam po jeziku in požira…. Te flaške imam zato, ker ko zaprem pokrovček flaške… iz cuclja nič ne teče…. če se flaška v vozičku prevrne.
Ma, če hoče hoče…. se nič ne sekiram…. probam pa!
Vode naša ne mara…. čeprav bi bilo še bolj enostavno.
Če ne pozna čaja, vode…. bo seveda to najprej zelo zavračala…. ampak še probaj…. posebno poleti, ko bo zeloooo vroče.
Meni so tete, mama, tašča, babice… govorili, da je dojenčku treba dati piti. Vendar je naša, ko je spila kak požirek, čez par minut bruhala. Tako da nisem nič več dodajala tekočine. Čeprav sem poslušala litanije, da še vode ne privoščim… tamlada pač nič ne zna. Ko je bila stara 6 mesecev in sem začela dodajati gosto hrano, je začela piti iz kozarčka (dude nismo nikoli imeli), stara ok. 11 mesecev se je naučila reči pupu in tako vedno vem, kdaj je žejna. Sedaj je stara 18 mesecev in pije kar veliko, seveda, ko reče pupu. To je fajn, ker mi ni treba skrbeti, me že sama spomni.