dobroston ali duphaston
Pozdravljeni g. Pušenjak!
Stara sem 33 let in sem v 11. tednu prve nosečnosti. Pred dvema dnevoma sem začela krvaveti (krvavitev ni stalna, je pa občasno zelo močna, močnejša od menstruacije). Ginekolog mi je predpisal počitek in Buscopan (3×1 tableto) ter Dobroston (3×1 tableto). Ker dobroston tablet v Sloveniji ni mogoče dobiti, jih je še fant iskat v Zagreb. Tam pa so mu rekli, da jih že 6 mesecev ne izdelujejo več in smu dali tablete Duphaston, ki naj bi bile enake. Ena tableta vsebuje 10 mg didrogesterona, laktozo, koruzni škrob in titanijev dioksid.
Moje vprašanje pa je, ali lahko jemljem te tablete, so res enake kot dobroston? Če sem prav razumela naj bi namreč dobroston pripomogel k ustavitvi krvavitve. Drugo vprašanje pa je ali je smiselno jemati buscopan, če krčev nimam?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
spoštovani,
Duphaston vsebuje aktivno snov didrogesteron, ki je enaka kot v Dabrostonu torej gre za popolno paralelo. Buscopan pa je povsem nesmiseln.
Pozdravljeni, vceraj sem sla na preventivni pregled na morju v Puli. Vceraj, v 16/17 tednu sem pri na kopalkah opazila velik moker madez, kot bi mi uslo, vec kot kvadratni decimeter in vodeno. Pred tem se nisem kopala. zdravnik je po pregledu in Uv napisal: afebrilna, eupnoicna, dobrog opceg stanja, RR 110/70 mmHg, URT neg. U spekulima bjelkasta sekrecija, porcija konicna epitelizirana. Uterus smeksan, velicinom odgovarja za amenoreju. UZV As bimetrija odgovara 16/17. KCS poz, posteljica straga, primjerno plodne vode. Diagnoza: grav. Hbd. 17, ab.imminens, I-gravida. Preporuka Duphaston tbl 3×1(2 tedna), mirovanje. Naj se pripomnim, da imam obcasno kaksno bolecino, ko hitro vstanem ali ko mocno kihnem, vendar mislim, da nic posebnega, drugace se pocutim dobro. Vcasih imam obcutek trdega trebuha, ampak spet, ko imam npr poln mehur. Mehurcke obcasno cutim zadnja dva tedna. Ali mi sploh priporocate jemati te tablete, glede na to, da je slo za enkratni dogodek-povecan, voden izcedek. Ali naj pocakam do naslednje srede, ko se vrnem z dopusta in vprasam svojo gin. Nepotrebnih zdravil ne bi , ce ni treba. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
mislim, da Dabroston oziroma Duphaston ne bo prispeval k boljšemu izidu nosečnosti. Vse objektivno, kar je zapisano je namreč v redu.
da, duphaston je enak Dabrostonu