DOBRO JUTRO MOJE DAME
Koliko je star tvoj puzzlar? Za drugega vem, da je nekje 2 meseca, a ne?
Jaz bi namreč sinu kupila prve puzzle , pa se mi zdi, da je malo premajhen. Je pa včeraj dobil od očija flomastre, ker zelo rad in izredno lepo riše – največ seveda avtomobile. Na škatlici sicer piše, da so washable – aha, seveda, še danes je imel čisto zeleno roko, ko je šel v vrtec. Ni se spralo niti z milom, niti s krtčako. In so šli flomastri v predal, jih bomo uporabljali samo med vikendom, da bo več časa za pranje rok.
T.
Tudi pri nas je mojster Miha zakon. Sva se pa z možem odločila, da bo Dedek mraz prinesel nekaj iz tega Lego programa. Je res zelo drago, ampak tudi mi med letom ne kupujemo igrač kar tako (včasih izjemoma kakšno malenkost), in bo zdaj pač malo več.
Sicer pa moj sin ni zahteven (vsaj za zdaj še ne), tako, da greva večkrat v kakšno trgovino z igračami in si vse ogledava, kupiva pa največkrat nič. Njemu je že samo ogledovanje (in včasih tudi preizkušanje) tako všeč, da potem mirno odideva iz trgovine. In ko ga vprašam, kaj bo prinesel Dedek mraz, mi pravi: “Eno čokoladico.” Torej bo tudi čokoladica obvezno zraven.
Z našimi dediji in babicami, je pa tako: za vnuke ni nikoli dovolj in pri tem nimajo občutka za cene. Tudi, če včasih kaj rečem na to temo, ne pomaga dosti.
Smo pa šli zadnjič z dedijem v trgovino z igračami. Dedi je bil seveda pripravljen, da bo nekaj kupil, naš mali pa nič; vse si je ogledal, potem pa vprašal, če bomo zdaj šli. Dedi ga je spraševal, kaj mu je všeč, kaj bi imel, pa mu je samo odgovarjal: to že imam; tega ne rabim ipd. Domov tako nismo prinesli nič. Ne vem sicer, če bo še dolgo tako…
Lep pozdrav vsem.
Andrea
JUHUHU Andrea, upam, da šteješ svoje blagoslove vsak večer posebej – tako nezahtevnega otroka pa res ne vidiš vsak dan! Sama poskušam otrku vcepiti občutek, da ne rabi ravno vsega, kar vidi na policah, dedki pa so – kot sama praviš – drugačna zgodba. Samo, da mali nekaj zagrabi v roko – pa bi se morda rtes samo malo poigral in potem šel – že morajo to zadevo kupiti. Pa tudi moj mož ni kaj dosti boljši. Odraščal je v družini, ki ni imela vsega na pretek in zadj imem občutek, da kompenzira pri sinu. Ko sem jaz zraven je red, če pa gresta sama v trgovino – oh, kaj vse ne privlečeta domov!
T.
Moj tavečji puzzlar bo star pet let, lani je dobil za rojstni dan prve puzzle, zanimati pa so ga zecele sedaj. Tamlajša pa bo stara marca 2 leti (kje so časi, ko je bila še dva meseca in je bila še bolj mirna, skoraj non-stop priklopljena in potem nonstop bruhala-polivala9.Mislim, da lahko poskusiš s kakšnimi večjimi puzzli oz. da je bolj malo kosov.
Ne vem, zakaj se mi je zdelo, da je tvoja punčka mlajša.
Ah, sem malo zmedena, pa pozabljam.
Danes grem prej, ker grem še v papirnico kupit krep papir, da bova potem jutri zvečer s ta malim delala girlande za po stanovanju. Pa še venček za na vrata grem kupit. Vem, da se take stvari dela doma, moj je bil že lani tako patetičen – kokr se gobčna, pa mi ročne spretnosti ne gredo preveč od rok – zato grem k eni cvetličarki, ki dela vse iz naravnih, doma nabranih materialov, ni nekaj blazno fensi in glamurozen, je pa ljubek, majčken in poceni. Ne me kregat, sem z vsem navdušenjem, ki ga premorem poskusila, pa se je moj možek samo prizanesljivo nasmehnil, ko sem ga obesila. Bil je kot osnovnošolski izdelek kakšnega izredno netalentiranega učenca, vse je viselo dol brez reda in smisla.
Bomo pa girlande doma naredili, nisem kupovala tistih umetnih, jeklo imamo sicer umetno – ker je prava tako zelo nevarna za požar, jelka pa je vedno v otroški sobi, zato ne riskiram. Obeske sva lani delala z možem, letos pa bomo slamnatim možicljem, ki sva jih naredili skupaj z mojo babi, za družbo dali še piškote z barvnimi mrvicami. Pekli bomo – seveda!- sami. Sine bo ful užival. Ker bova danes popoldne spet pozna, je že rekel,da greva gledat lučke…
Lepo se imejte tudi vi
T.
Nič hudega, ob toliko imenih in otrocih, nič čudnega, da kaj zabrklaš.
Ko si ravno omenila krep papir: pri nas v vrtcu so vzgojiteljice naredile tako lepe snežinke: iz srebrnega krep papirja takšno veliko zvezdico, na sredino so prilepile krog iz navadnega belega papirja, gor so narisale oči in nos in prav fletno izgledajo. Za drugo leto pa ti priporočam venček iz slanega testa za katerega ti ni treba biti ne vem kako talentiran. Najprej narediš iz testa obod (“klobaso” zviješ v krog) potem pa delaš kroglice, večje kot jabolka – klinček zapikneš za muho, malo manjše so lahko borovnice – s kemičnim svinčnikom-zaprtim- vtisneš v testo-zgleda tako kot taprava borovnica, oblikuješ vmes še kakšen listek , hruško.Tovse je naravne barve nic pobarvano.Dekoriraš lahko še z cimetovimi palčkami in posušenimi pomarančami, limonami.Sicer malo zamudna zadeva, vendar ti sinko lahko dela kroglice ti jih potem samo “lepiš” na tisti obod in dodelaš.Iz ostalega testa lahko izrežeš z modelčki okraske za smreko, ki jih potem lahko še pobarvaš ali pa ne. Malo jih samo daš v pečico spečt.
2 jogurtova lončka moke, 1 j.lonček soli in 3/4 lončka vode.Vse skupaj zmešaš v tako maso kot za kekse.Namesto mene dela to kar multipraktik.Če je slučajno pregosto dodaš še malce vode, drugače malo moke. Če imaš kaj barve za živila, lahko del testa tudi obarvaš, ali pa kar s kakšnim črnilom (modro, rdeče, zeleno…) ali pa potem pobarvaš z vodenkami ali temperami. Okraski so primerni tudi za na darila (zgoraj narediš luknjico, napelješ vrvico, napišeš ime obdarovanca).
Uf, koliko ste napisale. Sem bila vmes na sestanku in zgleda dosti zamudila!
Z receptom za slano testo si mi rešila življenje ali pa vsaj vikend. Kolegica mi ga obljublja ze 14 dni pa vedno pozabi. Jaz pa to obljubljam naprej drugi kolegici – ces da bomo skupaj z otroci cez vikend delali okraske. No prihaja ze tretji vikend od kar sem ji to obljubila in mislim, da je ze posteno jezna. Bom ze resila zadevo! Hvala, hvala, hvala!!!
p.s. tudi mi imamo doma mojstro Miho-manijo. Moj mali je star 15 m in ko ga vidi na TV kar obnemi in obsedi. Moramo mu kupiti nekaj iz tega LEGO programa, ceprav se mi zdi, da je za LEGO se premajhen. Mogoce pa res skocim samo po bagera v kaksno cenejso varianto.
Pozdrav
M.
Naša hči ima 14 mesecev pa so ji LEGO kocke že zanimive (priznam, še bolj se z njimi igra tata, ha, ha …še dobro, da imamo majhne otroke, da se lahko tudi ‘ta stari’ igramo, ne?) in ravno včeraj je celo sama sestavila nekaj kock skupaj. Nasploh pa so ji zanimive figurice in živali, saj z njimi ponazarjamo zgodbice iz knjig, kar ji je strašno všeč. Na srečo je kocke odstopila nečakinja in čeprav so stare že skoraj 10 let, so OK (enostavno sem jih oprala v pralnem stroju). Za kak nov kos pa bomo pisali dedku Mrazu.
Natka
Ja, ja, otroci so res različni. Naš kocke zaenkrat še samo meče. Najboljše je, če jih je dosti v neki škatli. Z veseljem jo obrne in potem ga ne zanimajo več. Ve, da jih lahko razstavi (ko so sestavljene mi jih prinese in mi kima naj jih dam narazen), ko pa jih poskuša dati skupaj mu ne uspe (ni potrpežljiv) in jih zabriše, da letijo po celi sobi – v bistvu postanejo v tem trenutku zelo nevarne. Raje ima mehke kocke, ki jih nalaga v stolp in nato opazuje razne živali, ki so narisane na njih.
Pozdrav,
M.
Lego ima itak različne modele kock za različne starosti. Tam do 18 mesec. je ful dober Lego primo, potem pa Lego duplo, za navadne lego kocke je treba pa kar počakat tam do četrtega leta. Naš za kocke, tudi tiste primo, ni pokazal kaj veliko zanimanja vse tja do leta in pol, potem pa je že tudi duplo prišel v igro. Če ne želiš kupovati še lego bagrov in podobnih reči, naj ti povem, da sem v Mullerju videla za prbližno isto ceno (5000) kot je ta mala škatla lego Mojster Miha tudi čisto prave bagerje (velike) iz iste risanke. Niso kocke, ampak prava vozila z očkami, pa še Miha, muca Mici in Pepi se dobijo kot mehke lutke, ki so čisto prijazne. Mi smo imeli sicer pospbno manijo tudi že s telebejski, pa so ga pri 2 leti minili. Zato sem kar vesela, da nismo preveč kupoveli lutkic in drugihstvari tistih čudnih možicljev, ker bi šli verjetno kmalu v kot ali pa v omaro.
Uživajte in “bomo zmogli? bomo jaaa!”
T
Pozdravljene!
Nekaj dni že spremljam vaša kramljanja, pa sem se odločila (ker bom gotovo kdaj kako besedico tudi sama napisala), da vas za začetek le pozdravim. Sem mama 4 mesečne miške in moram reči, da mi vaši pogovori marsikdaj dajo odgovor ravno na vprašanja, s katerimi se trenutno ubadam. Če pa že niso popolni odgovori, pa vsaj vidim, da se tudi ostalim porajajo podobne dileme in nismo le mi z našo punčko tako “nešolski” (mislim, da ni vse popolnoma tako, kot v knjigah). Ker je to moj prvi otrok, mi je tale forum res v pomoč (poleg prijateljice, ki ima 6 mesečno hčerko).
Lep pozdrav,
Urša