Dobre kremne rezine
TejaT, ne zameri… danes ti ne bo prišlo prav, a morda se jih kdaj odločiš narediti. Tale recept sem enkrat našla na forumu prehrana in so res super… Jaz sem jih delala kar s keksi.
Pozdravček!
Vladka
ZAGREBŠKE REZINE
Odločiš se lahko za varianto z listnatim testom, ali pa s keksi. Listnato testo razvaljaš v ta velik pekač, prebodeš kar na gosto z vilicami in spečeš. Iz vsake kocke dobiš ravno 1 plast. Pri pečenju se malo uskoči, pa nič zato… Ali pa vzameš štirioglate kekse (menda so petit beurre) in jih zložiš v pekač, da ugotoviš število. Računaš x 2.
Pekač, v katerem boš delala zagrebške, naj ima dovolj visoke stranice (ali pa jih povišaj s srebrno folijo), tisti za potice (25 X 35 cm približno) bo ravno pravi.
Pečeno listnato testo obrežeš na velikost pekača. Eno plast daš v pekač, drugo na peki papir, in previdno razrežeš na kocke (3×5 oz. 4×4, mogoče tudi 4×5, odvisno od velikosti). Če delaš s keksi, vsakega na hitro namočiš v mešanico mleka in ruma, z eno plastjo obložiš pekač, druga gre na peki papir.
Nad soparo raztopiš čokoladni preliv. Vzami tistega od gorenjke, 200 ali 300 g, se mi zdi. Res, da je malo dražji, ampak nima smisla, da gre kaj narobe. S tem preliješ testo oz. kekse, ki čakajo na peki papirju – to bo “pokrov” za zagrebške. Pustiš hladit.
Skuhaš kremo. Potrebuješ:
1,5 l mleka
1/2 dl ruma
3 vaniljeve pudinge
10 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 zvrhano žlico moke
2-3 jajca
Zmešaš puding, moko in sladkor. Dodaš rum in toliko mleka, da lahko gladko razmešaš. Posebej iz beljakov stepeš trd sneg in dodaš rumenjake. Mleko zavreš, odstaviš in priliješ pudingovo maso. Kuhaš 2-3 minute; ves čas mešaš. Dodaš jajčno peno, dobro premešaš (lahko z mikserjem) in kuhaš še 1-2 minuti. Kremo zliješ na pripravljeno podlago in pustiš hladit.
Smetana. Najboljše se obnese mešanica 0,33 l pomurske rastlinske (ali 1/2 l hulala) in 1/2 l navadne alpske. Nič ne dodajaš sladkorja ali kremfixa. Krema mora biti popolnoma ohlajena, ko daš gor smetano. Lepo poravnaš in zložiš na vrh pripravljene “pokrovčke”. Če so se sprijeli zaradi čokolade, jih razdeliš z nožem.
Nazadnje z ostrim, navpično postavljenim nožem prerežeš po “vrstah” skozi vse plasti, in še po obodu, ker se je krema verjetno prijela.