Najdi forum

Evo, spet..kako si sploh zabluzila s tem…nikjer niso bili omenjeni rodovniki, itd…ti si s tem začela, in še to na en čuden način..KAJ IMATA VEZE LINIJA IN KARAKTER Z RODOVNIKOM ALI NERODOVNIKOM?????? Rodovnik je papir, linija je pa linija, karakter je pa karakter!!
Zdej pa nehaj…koga drugega imej za budalo..lep pozdrav![/quote]

Ehm, kaj le? 🙂

Odgovori si samo na vprašanje, kaj je pripeljalo do tega, da imamo pasme z značilnim izgledom in karakterjem, ki ga lahko za večino predstavnikov pasme vsaj približno predvidimo?

Z mešanjem pasem do točno določene pasme…In kaj zdej?

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

S selekcionirano vzrejo skozi mnoge generacije do željenih značilnosti (izgled, karatker). Z izločanjem vsem posameznih psov (vzrejni pregled), ki kriterijem glede izgleda ali karakterja ne ustrezajo ali imajo izražene dedne bolezni. In pasemskega psa željenih značilnosti dobiš samo – z dolgotrajno rodovniško vzrejo.

Vsi rejci nerodovniških psov pa preprosto izkoriščajo dejstvo, da je zaradi dolgotrajne vzreje mogoče pariti dva psa in pričakovati, da boš dobil iz tega legla dovolj primerno izgledajočih nerodovniških mladičev. Možnost, da bo katera izmed za pasmo značilnih dednih bolezni pri mladičih izražena, je seveda mnogo večja. O vsem ostalem smo pa že toliko napisali, da sploh ne bom več ponavljala.

Zato je hecno, da se nekdo navdušuje nad pasmo, karakterjem, ki ga predstavniki pasme imajo in … kupi psa pri rejcu nerodovniških psov.

Kako dolgo bi pa neka pasma z določenimi značilnostmi še obstajala, če bi iz vzreje naredili nerodovniško rejo?

Vse ok ampak debata je totalno zašla..zaradi @Maje seveda…

Meni bi bile všeč mešanice med bokserji , dobermani, Faraonskimi hrti, dogami, itd..brez načrtne vzreje…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

DRRR zares nisem konfliktna oseba in se tudi tu ne bom spuščala v debate. Oglasila sem se le zato, ker si sam sebe kontriral v istem stavku (nerodovniški kakšne linije neki?).

Kar se tiče teme – kupiranja ušes in repov (nad katerim se tako navdušuješ) zares ne bom komentirala.

DRRR, ne gre za posploševanje.

Kar nabavi si dobermana, kupiranega (boš videl, kako bo pes užival, ko se mu bodo ušesa gnojila ipd, ko bo imel probleme z ostankom repka, PES TRPI, KLE NI DEBATE! In veliko energije pri rihtanju ušes, ipd. Btw: dobermani znajo biti zelo občutljive dušice.)

in uživaj, ko se te bo cela okolica “bala”, ko boš hodil s svojim psom naokoli.In te bo večina obsojala, zakaj si se s tem “napadalnim” psom pojavil na določenem mestu. Če živiš v urbanem okolju. (Če pa boš s psom izoliran, stran od vseh, nekje na podeželju, bo pa drugače.) Dobermanom (pa marsikateri drugi pasmi) se na žalost godi krivica. Ljudem (žal večini) vzbujajo velik strah.

To je dejstvo, kupiran vs nekupiran doberman. Kdo je “strašnejši”?

Proti kupiranju sem tudi jaz,vse kar (pse)živali boli in zaradi tega trpijo,je absurd.Jaz imam pudlja z dolgim repom in je prav lep,najlepši,…
Trenutno ga nekaj zdravje matra in so me že malo izšolali glede redovnika,…pa nič ne morem zdej.Je pač brez in,glavno,da skrbim zanj kot je treba.lp

Tudi tukaj se opravičujem,…rodovnik.

Doberman je pes s prirezanimi uhlji in prirezanim repom in pika, pa se lahko kzs, vurs in podobni postavijo na glavo. Pasme in standarda pac ne mores popraviti kar cez noc. Kaj pa je mucenje psa, je precej relativno. Ko bodo zgoraj omenjeni pometli z lastniki, ki imajo pse po cele dneve na verigi, pa lahko nacnemo tudi to diskusijo.

Doberman je tako zdegenerirana pasma, da je vsaka diskusija o rodovniskem / nerodovniskem psu popolnoma odvec, se posebej zaradi vse pogostejse kardiomiopatije, da ostalih genetsko pogojenih bolezni sploh ne omenjam…

Torej, doberman, kupiran in z rodovnikom!

Expat,

če bi vsi tako razmišljali kot ti, bi bili še danes v srednjem veku, brez napredka, tehnologije, s suženjstvom ipd.

Zelo žalostno razmišljanje!

Je tvoj pes užival pri kupiranju?

@sleepy1: ravno nasprotno, pretirano moraliziranje in adhoc politicna korektnost sta nas obdrzala tako dolgo v srednjem veku. Ne spomnem se, da bi kak kvazi zagovornik pravic zivali dejal, da se bo odrekel zdravilom, ki mu jih je predpisal zdravnik, ker so bila testirana na zivalih … Saj ves kaj pravijo, Live by the sword, die by the sword …

Moj kuza verjetno ni uzival v kupiranju, prav tako pa ne nesteto zivali, ki je poginilo zaradi tvojega Aspirina, ki si ga npr. vzel vceraj. Bodi dosleden…

Expat,

s to razliko, da pri kupiranju nima noben svetovne koristi od tega! Prav noben!

Vedno se bodo našli ljudje, ki bo za in ljudje, ki bodo proti; pro et contra (s še tako banalnimi vzporednicami in primerjavami), ampak pri kupiranju res nima noben koristi od tega.
Bo kupiranje rešilo življenje nekomu drugemu?

Bi svojemu dojenčku to dopustil (čeprav bi vedel, da ob tem neznosno trpi)?

@sleepy1: glede na to, da se v zahodnem (srednje vzhodni bi sploh zahteval svojo temo :)) svetu se zmeraj “kupira” dojencke moskega spola, odvecno energijo raje posveti tej problematiki … Konec koncev so razlogi tudi kvazi medicinski in bi podobno paralelo lahko potegnil tudi pri psih…

Če so psi tako degenerirani, ne vem, zakaj jih potem imate?
expat, si ti mogoče tista, o kateri smo debatirali leto nazaj in je imel tvoj pes (doberman) grozno vnetje na ušesih? Zaradi kupiranja, seveda? Če nisi se opravičujem, zanima me pa.

Kaj pa vse druge pasme ki imajo naravno pokonc ušesa? Kar vsi imajo kronično vnetje ušes al kaj? Dejte ga srat no..

Dobermane imamo zato, ker so nekaj posebnega …

PS: Opravicilo sprejeto grozna.

DRRR predvidevam da sleepy1 ni pisala o kroničnih vnetjih, temveč o gnojenju rane.

DRRR in Maja,

tako je, govora je bilo o gnojenju rane po kupiranju ušes (in ne vnetju ušes) in o zapletih pri “repku”.
Pač iz prve roke lahko povem, da je pes ob tem zelo trpel.

DRRR si že doživel kdaj to? Ali mi lahko iz prve roke potrdiš, da je pes ob tem “užival”?

Ti ga ne seri!

Govorimo o obdobju (socializacije), ko bi pes moral biti sproščen, brez bolečin in brez sranja na glavi (z raznimi kovinski nastavki in zavitimi ušesi).

Tudi to lahko povem, da se marsikateri drugi pes lahko zapiči v kupiranega mladička (dobermana), ker mu je enostavno čuden s temi zadevami na glavi. Da ne govorim o tem, kako ga te “zadeve na glavi” motijo pri igri, na sprehodih ipd.

Ti torej trdiš,da je doberman pes s prirezanimi ušesi in prirezanim repom. Torej pričakujem, da mi boš pokazal vsaj enega, ki se je takšen rodil? Ker, če se ni in so ga takšnega naredili ljudje, potem vsekakor doberman NI pes s prirezanimi ušesi in prirezanim repom. Doberman je čisto normalen pes z visečimi ušesi in dolgim repom. Vse ostalo rezljanje in sekljanje je pohabljanje in takšni psi so spački, pohabljenci.

Imaš prav samo v eni stvari, da pasme ne moreš popraviti čez noč. Pa ne samo čez noč, nikoli je ne moreš popraviti, lahko jo samo pokvariš.

Zatorej, naj živi doberman z dolgimi visečimi ušesi in dolgim repom!!!

New Report

Close