Dober odvetnik?
Kazenski zakonik (KZ-1-UPB2)
Odvzem mladoletne osebe
190. člen
(1) Kdor protipravno odvzame mladoletno osebo roditelju, posvojitelju, skrbniku, zavodu ali osebi, ki ji je zaupana, ali jo zadržuje in preprečuje, da bi jo imel tisti, ki ima pravico do nje, ali kdor zlonamerno onemogoča, da bi se uresničila izvršljiva odločba glede mladoletne osebe, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
(2) V primeru, da je dejanje povzročilo poslabšanje duševnega ali telesnega zdravja mladoletne osebe ali da je ogrozilo njen razvoj, se kaznuje z zaporom od enega do petih let.
(3) Če izreče sodišče pogojno obsodbo, lahko naloži storilcu, da mora mladoletno osebo izročiti upravičencu ali omogočiti uresničitev izvršljive odločbe glede mladoletne osebe.
(4) Če je storilec dejanja iz prvega odstavka tega člena ttPrikaži prostovoljno izročil mladoletno osebo upravičencu ali omogočil uresničitev izvršljive odločbe, se mu kazen lahko odpusti.
Uradni list RS, št. 50/2012 z dne 29. 6. 2012: 190. člen KZ-1
V praksi gre za to, da
-skrbnik ne dovoli neskrbniku stika z otrokom takrat, ko je to določeno s sodbo ali pa, da
-neskrbnik otroka ne vrne skrbniku takrat, ko je dogovorjeno.
Prva varjanta je pogostejša (jaz sem jo dobila 3x), za drzgo varjanto (vsaj pri nas) policija ovadbe ne sprejme, razen če je čas odvzema daljši (ne vem kaka merila imajo).
Meni je prijateljica priporočila odvetnika Jurjevčič Andreja in sem bila res zadovoljna, ker nikoli nisem imela občutka, da dela biznis, ampak da se res trudi, da bi mi pomagal. Če je bilo kaj nejasnega, se ni delal pametnega, ampak sva se pogovorila, da sva oba vedela, kakšno je stanje. No, na koncu smo zadevo rešili z dogovorom, tako da je bil volk sit in koza cela, denarnica pa ni preveč trpela.
Odvetnico Tjašo Konjar mi je priporočil prijatelj in lahko rečem, da sem mu hvaležen. Je zelo strokovna, hkrati pa tudi življenjska in razume stranko. Vse mi je lepo razložila in uredila družinsko pravno zadevo brez zapletov. Še posebej pa cenim, da računa normalno in ne zasoljeno kot nekateri drugi odvetniki. Z veseljem jo priporočam naprej