do koliko štejejo 2 letniki
Mala je zagotovo prava faca in čestitam.
Moja mulčka še ne znata, pa imata 28 mesecev. Je pa hči znala tudi že kaj malega sešteti, ko je bila stara šele tri leta, pa je nismo prav nič učili ali spodbujali, le spraševala je kar naprej. In je tudi danes super odlična.
Vendar ne mislim, da je bila zato, ker je znala že v tej fazi računat, kaj bolj pametna od drugih, saj imajo otroci še veliko časa da razvijejo svoje sposobnosti in primerjave pri dveh letih še niso merodajne. In seveda ne mislim, da sta njena bratca zato kaj manj brihtna. Verjetno le več pozornosti namenjata drugim rečem, računala pa bosta, ko bosta imela čas za to.))
N:)
Moj 23-mesečnik šteje do 5, naprej pa osem, enajst…, pa plus tudi že pozna na kalkulatorju. Pa poje tudi že veliko pesmic – sam, pozna cela besedila. To mi je fulll všeč, pravzaprav sem navdušena. Ga nimam za genija, ampak za fantka, ki ga pač vse zanima in se hitro uči. Samo upam, da ga veselje do učenja ne bo minilo do takrat, ko bi ga moral imeti (šola!)….
L.
Nekaj je šteti, drugo pa osvojiti pojem števila. Če tudi ve, kaj pomenijo te številke, potem je zelo zelo bistra buča. Zelo preprost “test” je: anrediš dva kupčka, npr. na enem je 5 na drugem pa šest gumbov, če otrok ve v vsakem primeru kaj je več, je to z vidika kognitivnega razvoja zelo dober znak.
Samo štetje pa nima neposredne zveze z dojemanjem števila.
Nežka,
se strinjam, moj 25-mesečnik tudi prešteje do nevemkoliko. Ampak gospodje moji, to je navadna (sicer luštna) piflarija. Gospodič se je na pamet naučil števila kot pesmico in nič več. Ko vrževa kocko in mu preverim, če zna prešteti pikice na kocki, smo v temi. Ena stvar je ponavljati, druga pa razumeti pomen števil. Sanja se mu, kje uporabljati števila (npr. ko so igračke postavljene v vrsto, pri igri človek ne jezi se), da pa bi jih v resnici preštel ali odšteval in sešteval pa ne.
Bolj kot si želim, da bi moje dete (po mamici in atiju) bil bolj naravosloven tip, bolj se mi zdi, da bo moje dete pesnik, pisatelj, baletnik, igralec, he, he.
Sicer pa dobro jutro, star je 1,2,3 … 25 mesecev.
Drugače pa, vso srečo genijem.
ojej, ko vas takole berem, se mi pa zdi, da je naš res nedonošenček, čeprav se tri tedne ne pozna dosti, pa do zdaj (3 leta), bi tudi moral nadoknaditi. Šteje kakor mu pade, včasih do 10, s tem da pozabi kakšno številko vmes, črk ne pozna, še r-ja ne izgovarja. Pa se mi je zdel do zdaj čisto v redu, povprečno, zdaj pa kar ne vem, ali moram biti zaskrbljena ali ne? Mi je že mami rekla, k logopedu zaradi r-ja, pa sem rekla, da ima še čas. Ne vem, no,
pozna manjše, veliko, če mu dam npr. 4 figurice, na drug kup pa 5 avtov, pove koliko je katerih. Besedni zaklad “prevelik”, ker pozna vse odrasle, tudi tiste, ki jih naj ne bi (p.m.), oblečt sploh ne, sleče pa si hlače, tudi majico, če ima zelo dobro motivacijo. Na račulaniku mu pa z miško dobro gre, tipke za razne igrice vse obvlada, zna prižgat, zagnat igrico , pa tudi TV vključit in dat v video kaseto s pravljicami.Pa vse barve pozna od oker do roza. Pesmice zna tudi, čeprav jih ne mara prepevat. Kaj ni to normalno?
Stara 3,5 let. Po angleško zna šteti do 10 (piflarija), po slovensko pa ima še vedno težave. Vendar pa zna prinesti pet mandarin, pa dve odvzeti stran, pa dodati šest….. vedno tudi pošteno razdeli čokolade, če pa so v igri bonboni, pa je njen kupček vedno večji in zna tudi povedati koliko bonbonov ima več kot ostali ter tudi zakaj…..
No in ravno včeraj, ko je želela v trgovini nakupovati namesto mene je rekla prodajalki namesto 10 dag suhe salame (kakor je mami naročila), eno suho salamo, ker jo imam jaz zelo rada ter še deset dag za mami.
Ma ti naši sončki so fenomenalni!
Draga mojca11,
ne vzeti za slabo, ampak, da lahko rečeš, da zna otrok šteti do 20, pomeni, da ve, kaj je predhodnik in naslednik števila. To pa dvomim, da pri dobrih dveh letih obvlada. torej, če ji ti rečeš eno številko npr.16, mora ona vedeti, da je predhodnik št. 16, petnajst in naslednik št. 16, sedemnajst. Takrat lahko govorimo o tem, da zna otrok šteti. Enako velja pri abecedi… Ja, včasih so naše (starševske) ambicije previsoke. Otrok se lahko marsičesa nauči. Naučenost je pa vsekakor nekaj drugega kot genialnost. Lep dan še naprej!
Očitno so tile naši otroci vsi ” genialni”. Imamo doma tudi en tak primerek,ki pri svojih 23. mesecih šteje, poje pesmice, riše sončke,piše črke (beri:krice krace), govori kot “strgan dohtar”,..pa je verjetno še daleč od genialnega. Je samo tako firbčna in zvedava,kot njena starša.
Ravno včeraj sva poimenovali prstke na rokici: palček je ponedeljek,kazalček torek,…..in vse do mezinčka,ki je petek.Danes pa pride z vrtca in se drži za mezinčka in mi pravi:”mami to je pa petet (petek).
Pa se na hitrco spomnim in ji rečem :”kaj je pa kazalček” ? ,malo grunta,potem pa izstreli :”tolet” (torek)!
Seveda me stvar močno preseneti,ampak mi žilica ne da miru in jo povprašam še po drugih prstkih. Le s težavo in ob moji pomoči ponoviva igrico s prstki. Odkrijem,da sta ji od včeraj v spominu ostala petet in tolet.
Jutri mi mogoče pokaže še ponedeljek, pojutrišnjem sredo in tako naprej.
Ja, res so genialni. Za vsakega starša je na novo pogruntana zadeva pri otroku genialna. Vsaj, meni je tako. Dobra mera ukvarjanja in igranja z otroci, pa bodo vsi “genialci”.A ni tako ? Tile naši naspidirani sončki.
lp Darja
Vsi otročki so geniji, če jih le spodbujamo pri temu. In prav je, da smo mamice ponosne na njih.
Štetje samo je res pesmica (piflarija), številska predstava pa nekaj povsem drugega. Za primer dam enega mojega učenca (leta nazaj, da ne bo zdaj padlo o varovanju podatkov), ki je bil inteligenten za umret (pardon izrazu). Poznal je v tretjem razredu vse dinozavre, se izražal kot odrasel, in še bi lahko naštevala, številske predstave pa nobene. Je pa rad štel predvsem velike številke. Ni pa razumel koncepta predhodnika in naslednika, ni dojemal seštevanja in odštevanja s prehodom.
Nekateri otroci pa so rojeni matematiki. Spodbujajte jih in izvlecite iz njih kar se da, če pokažejo interes. Jaz z mojo hčerko igram recimo Človek ne jezi se z dvema kockama, namesto z eno. Je bolj zabavno ker gre hitreje in glej ga zlomka- sešteva ne da bi se zavedala. Uživa pri tem! Se da na različne načine spodbujati razvoj številskih predstav.
Aja, pa moja ni genij, je močna na nekaterih področjih (verbalno, števila, jeziki) ampak zato takoooo zelooo štorasta!!! Si jo kar ne predstavljam na kakšnih drsalkah (čisto nasprotje mene, ki sem bila profesionalna plesalka).
Lp Naja
Bistre glavce so ti naši malčki. Štejejo, pojejo, rišejo … Naš (marca 3 leta) zna prešteti koliko je npr. na sliki mačk, hrušk, koliko svinčnikov je v lončku … Šteje pa menda do 10, čeprav ga načrtno nismo učili. Je pa verbalno prava faca. izraža se v zapletenih povedih, izjemno uživa, kadar mu beremo in pripovedujemo zgodbe, ob čitanju bi lahko bil skoncentriran v nedogled. Pa pesmic zna en kup na pamet. Jej, jej, kako smo ponosne mamice … In tako je tudi prav.
Upam le, da bo še naprej zdrav in vesel otrok. Pa vsem želim tako
Lp
Rosa
Še manjka en mesec do 2 let – štejemo pa “ena ua osem”… (ura je pa vedno “sedem”, ker gremo takrat od doma)… Uf, kolk mamo za nadoknadit v 1 mesecu:)
Zato pa pozna na semafor (rdeča čakamo, zelena vozimo). Meni se pa zdi, da pri teh mulčkih – če si vzameš čas – jih lahko naučiš česarkoli. Kot spužva so…
Maxi