DNR
Saj ne vem če sprašujem na pravem mestu ker se ne spoznam ravno na te forume, pa bom vseeno vprašala. Mogoče kdo ve kakšen je postopek ko pacient (jaz) ne želi več nobenih posegov, intervencij, oživljanja ipd
Primer: imam prometno nesrečo in me je potrebno oživljati, vendar jaz tega ne želim. Kje se to uredi, kako reševalci potem izvejo za moje želje? V Ameriki imajo “do not recessitate-DNR” zapestnice tako da je takoj na mestu nesreče ugotovljena želja ponesrečenca. Kako je to urejeno pri nas?
Hvala
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
podatke, ki jih podajam, sem pridobil na spletu, zato vas prosim, da za natančne in prilagojene informacije povprašate svojega zdravnika ali pravnega strokovnjaka. V Sloveniji je mogoče izraziti želje glede medicinskih posegov, vključno z oživljanjem, z dokumentom, imenovanim vnaprej izražena volja. Ta omogoča, da vnaprej določite, katere medicinske ukrepe želite ali ne želite, če bi se znašli v situaciji, ko sami ne bi mogli odločati, na primer v nezavesti ali kritičnem zdravstvenem stanju.
Postopek vključuje posvet z osebnim zdravnikom, ki vas bo seznanil s postopkom in pravnimi možnostmi. Dokument je treba pravilno izpolniti in overiti pri notarju ali na upravni enoti. Priporočljivo je, da kopijo hranite pri svojem osebnem zdravniku in da se vaše želje vnesejo v nacionalni zdravstveni informacijski sistem (eZdravje), kjer imajo zdravstveni delavci dostop do teh podatkov.
Reševalci običajno nimajo takojšnjega dostopa do teh informacij, saj je njihov glavni cilj reševanje življenja. Če želite, da so vaše želje upoštevane tudi v nujnih situacijah, lahko pri sebi nosite kartico ali opombo z jasno izraženimi željami, na primer v torbici ali skupaj z osebnimi dokumenti. Prav tako je dobro, da o svojih željah obvestite bližnje, ki lahko pomagajo posredovati informacije zdravstvenemu osebju.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj