Dnevna in spalnica?
Pozdravljeni!
Ena od možnih rešitev je vgradna postelja, ki se zloži v steno oz. v omaro. Ali pa kavč/sedežna, ki se jo lahko raztegne v ležišče in ima na eni strani predal za pospravlajnje posteljnine.
LP Maja
Hm, ne vem, kolikšno je vajino stanovanje … Najino je resda prostorno trisobno (90 m2), vendar oba delava doma, to pa pomeni potrebo po dveh delovnih prostorih.
Zaradi navedenega sva se odločila za, recimo temu čudaško spalnico. Ker je dnevna soba možev studio, zadevo kombinirava takole:
– od aprila do skoraj oktobra se pretežno zadržujeva na precej veliko terasi – tako sama kot kadar imava obiske
– večino obiskov sprejemava kar v kuhinji, ki je ljubka in domačna
– spalnica funkcionira kot “najina”, torej nekakšna intimna dnevna soba. Je prostorna (sestavljena iz ene sobe, enega kabineta in ožje terase), zato so v enem delu spalnice postelja, lepa komoda (za nogavice, perilo in druge manjše kose oblačil) in bralni omarici, v drugem pa preproga, klubska in mala odlagalna mizica, sedežna, slike in televizor. Garderobne omare imava v moji delovni sobi. To, da je v sobi postelja, naju ne moti, nasprotno, še več jo uporabljava kot sicer. :-))
– knjige sva razporedila po moževi in moji delovni sobi
Proti pričakovanju se zadeva lepo obnese, je pa res, da takšna spalnica ni ravno prostor za sprejemanje obiskov. Toda v vlogi najine dnevne sobe se več kot odlično obnese, saj je nekako intimnejša, mirnejša.
Jaz bom naredila takole:
http://www.ateliersaintsabin.fr/presentation.php
Meni se zdi to super varianta. Samo pravega mizarja moraš dobiti, da bo lepo naredil. Pravzaprav naredi samo ogrodje za posteljo in spodaj predal, v katerga daš jogi.
Meni je pa bila zelo všeč rešitev, ki sem jo opazila v zadnji številki revije Lisa-Stanovanje: in sicer “spalni kotiček” v tatemnem kotu, ki pride v poštev samo, če imaš na voljo prostor za ležišče (in ne zgolj npr. za raztegljivo sedežno). Namesto predelne se lahko postavi tudi omara, z nadsvetlobo ali brez, z odpiranjem v en prostor ali v oba…, za ločitev od dnevne sobe pa drsna vrata.