Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT Dlolčitev RHc faktorja pri plodu

Dlolčitev RHc faktorja pri plodu

Pri prejšnji nosečnosti pred šestimi leti sem imela ICT+ (prisotna protitelesa anti-c). Rodila sem s CR. Sedaj sem ponovno noseča (starost 39, nosečnost 8t, ICT+, titri zaenkrat nizki). Opravljen je bil tudi fenotip pri možu (RHc+), sama sem RHc-. Verjetnost, da bo prišlo do zapletov je zaradi senzibilizacije večja. Kakor razumem se pri ICT+ ne delajo invativne preiskave (aminocinteza – pride do mešanja krvi), kar predstavlja dodatno tveganje zaradi moje starosti. Menim, da je verjetnost, da bo otok RHc- 1/3. Imam prav?

Zanima me, ali je možno določiti plodov fenotip krvi oz. genotip. V primeru, da bo bil otokov F: RHc- oz. G: cc do hemolitične bolezni ne bi prišlo, opravila bi lahko tudo AC.
Kje se te preiskave opravijo?

Zelo sva v skrbeh in razmišljava tudi o možnosti prekinitve nosečnosti.

Hvala za vaš odgovor,

Če je nosečnost zaželjena,nikar ne razmišljajte o prekinitvi.
Vaši potomci imajo 50-100 % teoretično možnost, da so prenašalci C antigena.(odvisno od tega ali ima vaš mož genotip Cc ali CC.Tudi,če je plod nosilec C antigena, ne pride vedno do hemolitične bolezni ploda ampak se to dogodi v približno 25% primerov. Določitev genotipa ploda glede Rhc antigena se lahko opravi istočasno z zgodnjo amniocententezo, drugače lahko njegov genotip predvidimo le posredno s sledenjem morebitne senzibilizacije. Pogovorite se s svojim ginekologom, v tem času so se spremenili nekateri pristopi k zdravljenju hemolitične bolezni ploda.
Srečno!

Ker sem imela že v prejšnji nosečnosti ICT pozitiven, je pri porodu s CR gotovo prišlo do senzibilizacije. Z zgodnjo amniocentezo imate verjetno v mislih AC, ki se opravi v 16. tednu? Ali se AC v izjemnih primerih lahko opravi tudi prej? Možnost senzibilizacije pri AC predstavlja pri meni kontraindikacijo za ta poseg. Zato bi rada, če že izpostavljam plod takšnemu tveganju, to tveganje prestavila v čim zgodnejši čas, ko sem še na začetku nosečnosti. Zato me zanima, ali je mogoče določiti genotip ploda glede Rhc antigena čim prej. Vem, da tudi ta poseg lahko sproži reakcijo protiteles, vendar bi v primeru, če bi vedela, da je otrokov genotip cc, izključili tveganje za nastanek hemolitične bolezni ploda, opravila pa bi lahko tudi AC, ne da bi se bala, da bomo sprožili povečanje titra in agresivnosti protiteles.

Amniocenteza se lahko opravi po dopolnjenem 14.tednu nosečnosti.
LP

pozdravljeni!

Prosim za nasvet: noseča sem 12 tednov (2. nosečnost) v začetku 9 tedna nosečnosti sem imela močno krvavitev brez krčev. Vendar po tem dogotku nisem dobila injekcijo Rhezonativa v roku 72 ur, kakor bi bilo po pravilih, Sploh pa zato ker je to moja druga nosečnost mož je RhD +, Jaz sem RhD -, prvi otrok RhD +.
Zelo sem v skrbek ker sem na to temo že veliko prebrala in približno vem kakšne so lako posledice.

To se mi dogaja že drugič, prvič ko sem po prvem porodu po 6 tednih odšla na prvi pregled je moja ginekologinja ugotovila da v materinski knjigi ni bilo vpisano da sem dobila inekcijo po porodu in je klicala v porodnišni ter preverila IN MENDA NAJ BI JO DOBILA ČEPRAV JAZ SE NE SPOMNIM .V 28t prve nosečnosti sem inekcijo dobila. Pa vendar 1indirektni Coombsov test(sedaj v drugi nosečnosti) je bil negativen tako da iz tega sklepam da je v prvi nosečnosti potekalo vse kakor je treba.

Sedaj sem dobila novo napotnico za 2 indirektni Coombsov test katerga naj grem opravit šele 12.10.09. Zanima ali je lako kljub temu da po tej krvavitvi v 9 t nosečnosti nisem dobila inekcije – protitelesa anti RhD vse vredu tudi če otrok podeduje očetov RhD+, in pa če bo tudi 2 indirektni Coombsov test negativen ali to pomeni da sem lahko brez skrbi.

Seveda, če je indirektni Coombsov test neg. pri drugi kontroli pomeni, da senzibilizacije ni. Kot veste to preverjajo tudi še kasneje.
LP

Objava čaka odobritev

New Report

Close