Dlesni – problem!
Pozdravljeni!
Stara sem 27 let. Pred zobozdravniki sem imela tak strah in odpor,da na obisku pri le-teh nisem bila ze skoraj deset let. Sedaj pa cisto po pricakovanju imam velike probleme. Na desni strani mi je iz sestice padla ven zalivka in ker nikoli nisem sla nazaj k zobozdravniku oziroma sem, pa je rekel, da je zob za puljenje – (bila sem na prvi pomoci) sem takrat sla domov, vrnila pa se nisem nikoli. Odprt zob je ostal, jaz pa na desno stran nisem mogla vec jesti, saj me je ce je hrana prisla v zob, zelo zabolelo ob ocitnem pritisku le te na zobni zivec. In tako je ostalo precej let.
Sedaj si lahko predstavljate, kaksna je dlesen na moji desni strani, saj ni bilo na njo nikoli nobenega pritiska. Dlesen je temno rdeca, otecena in pri ciscenju zob zelo krvavi. Sedaj pa vprasanja: KAKO bi si jaz pocasi zacela utrjevati to dlesen?
Naj povem da sem si po vsem tem casu poiskala osebno zobozdravnico, bila sem tudi pri njej, mojega stanja zaenkrat ni veliko komentirala, je pa rekla, da ne vidi razloga, zakaj sedaj desne strani ne bi cistila ravno tako kot levo. Da bo sicer skelelo, krvavelo, vendar higieno konec koncev je treba vzdrzevati, kajne?
S tem se jaz cisto strinjam, me pa zanima, ce obstaja kakrsnakoli “domaca” metoda za utrjevanje dlesni? Ker na to stran se nekaj mesecev ne bom jedla, me zanima s cim si lahko dlesni utrdim. Morda kaksna masaza pomaga, kako jo izvajam, s cim itd. Slisala sem, da si jo lahko masiram s cistim prstom, nekje pa sem zasledila, da si jo lahko masiram tudi z limonino lupino. Je to res? Kislina nic ne skodi krvaveci dlesni?
In cisto na koncu se zadnje vprasanje: ALI JE MOZNO, DA SI Z VESTNIM DELOM IN PRIZADEVANJEM DLESNI LAHKO POZDRAVIM? Oziroma, da jih utrdim, da ne bodo vec temno rdece, otekle, ampak spet tiste svetlo rdece in ob zobu, ne pa otekle?
Za kakrsenkoli nasvet se vam ze v naprej zahvaljujem, Picolina.
Spoštovana Picolina,
če ob dlesni ni zobnega kamna, ki bi le-te stalno dražil in bi bil tako lahko vzrok za vnetje, potem tudi sama ne vidim razloga za slabšo higieno na tej strani. Tako, da se strinjam z vašo zobozdravnico. Na začetku bodo dlesni verjetno močno krvavele, sčasoma pa se bo stanje začelo izboljševati. Dlesni si sicer lahko tudi masirate (vendar le s sredstvom, ki je temu namenjeno), najbolj pa bo pomagala dobra higiena. Dokler se stanje ne izboljša, lahko tudi izpirate ustno votlino z žajbljevim čajem.
Lepo pozdravljeni!
Spostovana ga. Erpic, kje naj dobim pravo sredstvo za masiranje dlesni? V lekarni?
Zobozdravnica mi je zobni kamen zbrusila, tako da so zobje sedaj cisti, kamen ne drazi dlesni, kupila sem si tudi mehko scetko in ze sedaj je krvavitev dlesni manjsa. Vseeno pa bi dlesni rada tudi utrdila, da ne bi bile temno rdece in otekle.
Za odgovor se vam zahvaljujem.