Dlesni
Pozdravljeni!
Zadnje čase opažam na zobeh (prednji zobje) ob robu dlesni kot bi imela zobne obloge, vendar pa to niso, ampak je zelo svetla barva zoba.Že od nekdaj imam zabarvane zobe ob dlesnih, tako da ta beli rob prav izstopi.Kot bi se mi nižale dlesni. A je možno, da bi imela paradentozo in če to je, kako negovati zobe in dlesni.Imam 32 let in nobenih drugih težav z zobmi, redno hodim tudi na zobozdravstvene kontrole, kjer ni večjih posegov.Zobe redno čistim 3x dnevnoin ne jemljem nobenih zdravil.Če bi imela paradentozo , a zobozdravniki opozarjate na to?
Sicer me beli rob ne moti, samo nebi rada, da se iz tega razvije kaj drugega in bi želela čimmdlje ohraniti svoje zobe.
Hvala in lep dan želim!
Spoštovana Manja,
če bi imeli obolele dlesni, potem bi vas zobozdravnik vsekakor moral opozoriti in tudi izvajati določene terapevtske posege. Bela lisa na zobu je lahko tudi začetna demineraliziacija sklenina, ki je še reverzibilna – to pomeni, da se še lahko popravi. Možno je tudi, da ste pri čiščenju preagresivni in da ste si sklenino obrabili.
Pravo diagnozo spremembe bo najjlažje postavil vaš zobozdravnik, ki bo te lise videl. Do pregleda si še naprej dobro umivajte zobe, uporabljajte mehko zobno ščetko in obvezno tudi zobno nitko.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani,
Če gre za demineralizacijo ali to prepreči zobozdravnik ali lahko kaj naredim tudi sama? Kupila sem tudi posebno zobno kremo Aminofluorid za dodatno nego zob. Kaj lahko še storim? Uporabljam pa mehko zobno ščetko, kupujem običajno Oral B katere naj bi bile kvalitetne in jo menjam skoraj mesečno, uporabljam tudi zobno nitko. Sedaj sem dodatno kupila še ustno vodo in dodatno uživam tudi kalcij.
Oprostite, če sem nadležna, samo obisk pri zobozdravniku imam šele prihodnji mesec, pa bi v tem času lahko že kaj naredila za zobe.
Lep pozdav1
Spoštovana Špela,
demineralizacija se lahko ustavi, kar nekaj časa pa je potrebno, da bela lisa izgine. Sami ste naredili vse, kar lahko (dodatno umivanje z fluoridnimi pastami, primerna prehrana, ….). Zobozdravnik vam spremembo lahko dodatno impregnira s posebnimi premazi, ki še dodatno učvrščujejo prizadete predele in izločajo fluoride.
Lepo pozdravljeni!