dlesni
Pozdravljeni
Pre enim tednom so se mi pojavile težave z dlesnimi. Gre za navzdol pomaknjeno dlesen. Vendar pa se mi je to zgodilo zelo lokalno – samo pod dvojko levo spodaj. Ta pojav spremlja tudi kar močna bolečina, zatrdlina in rahla oteklina dlesni. Vse skupaj se je pripetilo praktično čez noč. Ali gre morda za poškodbo, nastalo pri zaužitju hrane? Je možno, da gre za kakšno vnetje ali kaj podobnega? To se mi je zgodilo prvič. V družini nihče ni imel paradontoze. Zobozdravnik spremlja razvoj ‘obolenja’. V primeru nespremenjenega stanja mi predlaga poseg, da bi se prepričali ali ni v dlesni kak tujek, ki povzroča težave. Za kakšen postopek gre in ali ga opravljajo z lokalno anastezijo?
Lep hvala za odgovor.
Z odličnim spoštovanjem.
Tanja
Spoštovana Tanja,
kakšen poseg ima v mislih vaš zobozdravnik, mi ni znano.
Vsekakor pa imate pravico do nebolečega posega in imate vedno pravico zahtevati lokalno anestezijo.
V vašem primeru in po opisu težav bi tudi jaz najprej pomislila na tujek, ki lahko zaide v predel med dlesnijo in korenino in izzove vnetno reakcijo. To se lahko zgodi med prehranjevanjem ( zelo pogosto najdemo v takih predelih manjše ribje koščice ), zaradi “intenzivne” uuporabe zobotrebca,…
Glede na to, da vas je zobozdravnik naročil na kontrolni pregled, bo prav gotovo primerno poskrbel za vas in vaš zob, vi samo vzdržujte primerno ustno higieno, lahko si tudi izpirate usta z žajbljevim čajem ( ali kakšno ustno vodo, če čaja ni pri roki ).
Lepo pozdravljeni!