Najdi forum

Tak naslov sem dala, ker me zanima, če si je kdo napravil vrtiček iz divjih rož… oz. iz rož, ki rastejo v gozdu.
Namreč, napravila sem si mali kotiček in sedaj z raznih koncev, vlečem vsemogoče rože in jih sadim. Danes sem vsadila šmarnice.
Ste poskušali tudi vi? Se obnese? Ste kaj gnojili?

Jaz še nisem tega poskusila. Sem pa ravno za šmarnice slišala, da se močno razrasejo, postanejo pa tudi nekam večje ali močnejše, no skratka malo drugačne.
Ne vem pa, če so pri teti to kaj gnojili, jo bom ob priliki povprašala.

LP

Včeraj sem kopala jamo za temelj za ograjo. Živce so mi požrle šmarnice. Te so se tako namnožile, da je polno korenin v večih plasteh, da z malo lopato ne narediš nič. Ko sem vlekla ven korenine, sem pulila še narcise in tulipane. Šmarnice so mi sicer všeč, motilo me je le to da niso prav dosti cvetele, so pa imele toliko “lepše” perje. Če nočeš, da se ti razrastejo jih poskusi s čim omejiti, da ne bodo poganjala korenin vedno dalj.
Pred šestimi leti, ko sem se vselila v to hišo, so bile v nekaj skupkih na kakšnih 40m2, ko smo smreko požagali, pa se je začel raj. Zdaj ni m2 brez listov šmarnic.

Upam, da te ni minilo ampak tudi rože imajo imajo minuse, ki jih je dobro poznati. Drugače pa mislim, da bo tale vrt krasen, ker ni več veliko površin s pisanimi cvetovi. Če ima človek smisel, se da narediti fantastični kotiček iz naravnega “šavja”.

Veliko užitkov!
Tinoča

Hm, a take, da so šmarnice? No, moram povedati, da sem si ta kotiček omislila kar v gozdu…torej, nič hudega, če se bodo razrasle. Sem pa posadila, ali bolje rečeno, preselila, še divje šmarnice, pa tiste modre rože, podobne grozdkom, pa bršljan, pa vijolice…vmes nekaj lubja, kamenja .. in res, pravi užitek je to.

Tako se je meni razrasla melisa a me ne moti ker mi tako prijetno diši.Nasploh pa vrt ne sme biti preveč umeten.
Pozdravček duhec

O duhec, tudi z rožcami se ukvarjaš. Si pa res mila duša. Kaj pa delaš, da ti cvetijo? Meni cveti vsaka pedeseta. Če bi jih več, bi jih z veseljem fizično omejila in uživala vizualno in v vonju. Ali je nrobe to, da je okoli preveč drugih rož in bi morala gnojiti?

LP,
Tinoča

Slišala sem, da Vodnarjem ful uspevajo rože. Pa ne vem, če drži. 🙂

A res? Jaz sem vodnarka in moram rečt, da imam kar zlato roko kar se tiče rož in sajenja.Je pa res, da imam tudi ogromno veselje do raznoraznega sajenja, sejanja…

Jaz sem tudi vodnarka, ampak to o zlatih rokah zame ne drži najbolj.

No, jaz tudi ::))
A to mogoče velja le za vodnarke, moj dragi vodnar se le huduje, da je že tako preveč rož vsepovsod.

Zanimivo, moj mož je tudi vodnar in kar oči obrača, ko letam po stanovanju z zemljo in rastlinami, nosim na kup podtaknence rož. ki jih še nimam…. Upam, da se bomo kmalu selili v hišo, tam si bom pa dala duška.

Pa je res zanimivo, tole zavijanje z očmi je tudi meni zelo znana zadeva :)))
No, midva sva zdaj eno leto v hiši in končno v malo večjem in predvsem zelo svetlem stanovanju; si lahko misliš, da si dajem duška 🙂 Pa čez poletje še gre, ko precej tega postavim ven, a ko se vse spet seli notri….

Moj mož je lev. Ti imajo sigurno neke veze, kajti ko on posadi rožo v njhujši vročini in jo čez en teden presadi in pozabi zaliti še kakšen dan, roža pa še kar veselo cveti, to ni norrmlno. Zdaj bi on posejal travo na 5 cm zemlje, spodaj pa so kamni in zbita zemlja. Tako sama praskam in tolčem v tla, da bo vsaj 15-20 cm zemlje, ker tu pa nočem izzivati usode. Saj se bo na 5 cm brez namakalnih naprav vse posušilo. Posejal pa bi jo kar enkrat julija, ko bo vse splanirano, po možnosti tik pred morjem. Pa sploh ne rečem, da ta trava nebi rasla.
Imam pa vsaj moža, ki se tudi malo zanima za rože. Čeprav ima svoj skalnjak, ki ga moram pleti jaz. Čigav je potem skalnjak?
So pa rože res balzam da dušo in punce le sadite jih. Nobeno moško tečnarjenje ne odtehta prčkanja med rožam.
LP,
Tinoča

New Report

Close