Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Disurija

Disurija

Mož je star 44 let in ima že približno leto dni težave pri uriniranju. Pogosto mora na vodo in pogosto težko urinira. Vendar so težave občasnega značaja, ne trajajo ves čas.

Pogosto je moral na vodo zudi ponoči, od kar jemlje Prostasan mu ponoči ni potrebno več hoditi na vodo.

Opravili so mu UZ abdomna, kjer je bilo ugotovljeno vse b.p., razen tega, da ne izprazni popolnoma mehurja. Imel je tudi pregled krvi in urina.
PSA je 0,768, urin je b.p.

Splošna zdravnica mu je vseeno predpisala antibiotik, vendar je bilo brez učinka.

Pred dnevi je imel pregled pri urologu, ki je postavil diagnozo Disurija. Dodatnih preiskav ni opravljal.

Zopet je dobil antibiotik Ciprobay 2 krat 500 mg 10 dni in Omnic ocas 1. tableto dnevno tri mesece.

Poleg tega je dobil še navodilo, da pije čaj drobnocvetnega vrbovca, breze, bezga in rmana. ter, da je trikrat 20 bučnih semen dnevno in jemlje tudi Bio-Selen Zink.

Zanima me zakaj zopet antibiotik, če je bil urin b.p. in je antibiotik že jemal, pa ni imel učinka? Ali je to res potrebno?

Poleg tega me zanima glede čaja ali je to enotna mešanica ali pije vsak čaj za sebe?

Čemu služi Bio-Selen Zink? Ali ga priporočate? Ali naj poleg vsega tega še vedno jemlje Prostasan?

Se vam zdi, da je zgoraj omenjeno zdravljenje vredu?

Hvala za vaš cenjeni odgovor.

LP

https://www.facebook.com/actio.si

Spoštovani!

Z dolgotrajnejšim antibiotičnim zdravljenjem zdravimo kronični prostatitis ali kronični uretritis. Na primer predpišemo ciprofloksacin (Ciprobay) za mesec ali dva zaradi prostatitisa, zaradi nekaterih povzročiteljev uretritisov pa na primer svetujemo azitromicin (Zitrocin, Sumamed) 4 tedne po tri dni zapored 1 tableto (kar je mnogo višji odmerek od tistih, ki smo jih običajno navajeni). Smiselno bi bilo, po možnosti še pred začetkom jemanja antibiotika, ali pa potem, ko bo s tem prenehal in če ne bo bolje, tudi obiskati dermatovenerologa, da izključi morebitne spolno prenosljive bolezni.

Analiza urina ne pokaže nujno vzroka vnetja moških sečil, nekaj več možnosti bi bilo to ugotavljati s testom štirih čaš oziroma analizo prvega pomasažnega urina, kar se lahko (čeprav to redko delamo), opravi pri urologu.
Sprašujete, zakaj mora jemati antibiotik? Ni mu treba, vendar prihaja s težavo, pri kateri običajno predpišemo antibiotik, saj obstaja realna možnost, da gre za vnetje zaradi katerega od mikroorganizmov, ki jih z običajnimi metodami analize urina navadno ni moč potrditi. Teoretično bi torej rekli, da gre za postavitev diagnoze “ex iuvantibus” – če pomaga, potem vemo, da je bilo verjetno krivo vnetje, sicer pa poskusimo še s čim drugim.

Glede vrbovca, breze, bezga in vsega drugega, kar naštevate… bi svetoval zmernost, saj lahko pri pretiravanju z raznimi zelišči pride tudi do neželjenih učinkov. Torej – bučna semena verjetno ne bodo škodila, drugače pa so bili čaji predvsem v modi takrat, ko še ni bilo današnje fitofarmacevtske industrije. Vsak delovni dan se pogovarjam s kakšnim moškim, ki poroča o ugodnih učinkih raznih čajev, v zvezi s prostato zlasti o drobnocvetnem vrbovcu, vendar običajno ti pijejo le čaj občasno in bučna semena golice (gre za semena štajerske buče). Pretiravati z različnimi drogami ni vedno koristno in lahko tudi močno škodi, na primer jetrom, ledvicam ali še čemu. Pretiravanje s cinkom in zlasti selenom ali E vitaminom pa dokazano škoduje – raziskave o preprečevanju raka prostate z dodatkom selena so prekinili. Torej odsvetujem pretiravanje s toliko raznimi dodatki. Če Prostasan ni pomagal, naj ga opusti in poskusi Fidiman kompleks 2×1 in če se odloči za to, potem naj morebiti k temu doda še bučna semena in nič drugega. To naj uživa nekaj časa, če ne bo izboljšanja pa naj s tem preneha in šele nato preizkusi nekaj drugega, nikakor pa naj ne jemlje večih različnih tablet/kapsul/vitaminov, ki jih kupi v različnih lekarnah in prodajalnah ter na tržnici hkrati in kar počez. Od vsega, kar ste navedli, me postane kar strah, čeprav ste pozabili še vsaj še na, v zvezi s kroničnimi prostatitisi, zelo pogosto preizkušanimi čebeljimi pridelki, zlasti cvetni prah.

Sprašujete, če gre za “enotno mešanico” – na lep način vaše vprašanje ilustrira to, kar pripovedujem pacientom: “Skoraj vsaka lekarna ima svoj zvarek v zvezi s prostato – poskusite, če vam kaj ustreza, vendar pazite na zmernost.”

Pričakovati je, da bo alfa blokator (Omnic) sprostil mišice izhoda iz mehurja in prostate in na ta način pomagal pri izpraznjevanju mehurja. Včasih namesto Omnica pri mlajših moških preizkusimo drug alfa blokator, na primer doksazosin ali terazosin v zelo nizkem odmerku. Omnic (tamsulozin) namreč lahko povzroči retrogradno ejakulacijo (pri spolnem odnosu se zmanjša količina izbrizgane sperme ob orgazmu) in nekatere to moti, sicer pa je vsekakor Omnic pri težavah, kot jih opisujete, poleg začasnega poskusa zdravljenja z antibiotikom, prva izbira.

Če so težave moteče, potem bo smiselno namesto čajev opraviti urološke preiskave: razen ultrazvoka trebuha in sečil še meritev pretoka urina (uroflow), cistoskopijo in morda tudi urodinamiko. Le na osnovi teh bo mogoče reči, da zastojni urin ni problematičen in da ne gre za katerega od stanj, ki jih lahko poskusimo zdraviti ali bi jih bilo celo potrebno zdraviti. Če bodo vse te preiskave v mejah normale, bo moč reči, da nič ne najdemo in nadaljevati z izmeničnimi predpisovanji različnih antibiotikov, matičnega mlečka, cvetnega prahu in različnih čajev v poljubnem vrstnem redu in kombinacijah. Seveda pa je kljub temu treba na primer na leto do dve ponoviti preiskave (laboratorij – kreatinin, PSA, kompletni urin; ultrazvok, pretok urina), da ne bi spregledali morebitnega bolezenskega stanja, ki bi zahtevalo ukrepanje. Zdi se, da pri njem uroflow in cistoskopija še niso bile opravljene (vsaj ne omenjate jih).

Po drugi strani pa so večkrat take težave tudi prehodne in izzvenijo, ne da bi ugotovili, kaj je bil res vzrok in stvar zdravnika ali urologa v ambulanti je, da se iz pogovora s pacientom odloči, ali so preiskave potrebne ali pa je mogoče zgolj svetovati čaje, predpisati antibiotike in Omnic in počakati. Tega ni mogoče oceniti prek interneta.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za izčrpen odgovor.

Naj samo omenim, da je omenjene čaje, bučna semena in selen predpisal urolog kot terapijo poleg antibiotikov. Tako ima napisano na izvidu.

Ravno zato sem vas spraševala, ker sami teh čajev in dodatkov ne poznamo.

Bil je v urološki ambulanti, vendar ga urolog ni dal na nobene dodatne preiskave, pogledal je samo izvide, ki jih je mož prinesel že s seboj in so bili od septembra lani (izvid urina in krvi PSA in izvid UZ abdomna).

Antibiotik ima predpisan za deset dni.

Tudi kontrolni pregled ni predviden. Vsaj v izvidu ne piše nič takšnega.

https://www.facebook.com/actio.si

New Report

Close