Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže distasis recti in popkovna kila

distasis recti in popkovna kila

Pozdravljeni!

Oglašam se vam v zvezi s poprodnimi težavami… V moji zadnji nosečnosti sem nosila dvojčici in posledično sem imela ogromen trebuh. Z 78cm se mi je povečal na okrog 125cm. Na UZ pregledu je bilo ugotovljeno, da imam stanjšane in razmaknjene trebušne mišice ter manjšo popkovno kilo. In prav zaradi te kile, naj trbušnjaki ne bi prišli v poštev, ker bi s krepitvijo mišic obstajala možnost, da se kila poveča.Med prvim in drugim porodom so minila slaba 3 leta

Zanima me, če bi prišla v poštev uporaba elektrostimulatorja in kombinacija hoje in stiskanja trebušnih mišic.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Elektrostimulatorji ne dajo učinkovitih rezultatov, saj je aktivacija vlaken drugačna, kot če mi sami stiskamo mišice…

Koliko časa je od zadnjega poroda?

5 mesecev.. Ampak električni stimulatorji lahko škodijo ali se jih lahko uporablja v kombinaciji s stiskanjem notranje prečne mišice?

Pozdravljeni!

Z električnim stimulatorjem se aktvirajo samo zunanje mišice…ne vem zakaj jih potem raje ne bi z vajo PLANK sama izvajala?

Stiskanje notranje trebušne mišice pa je itak zaželjeno v vseh pogledih. Ideja je, da bi bile te mišice napete non stop in sicer nekje z močjo 20% maksimalne moči.

Še enkrat se vam oglašam in sicer stanje je takšno: hodim na fizioterapijo kjer pod nadzorom izvajam pilates vaje za notranjo trebušno mišico. Danes sem pa bila pri abdominalnem kirurgu, ki me je naročil na operacijo popkovne kile, rektusov pa naj ne bi tikal, saj da se bo stanje popravilo s pravilnimi vajami. A se res stanje lahko popravi čeprav je razmik v predelu popka dobre 4 prste? Brala sem, da je možno tudi operativno približati mišice. A mi lahko poveste kaj več o tem?

Sem napisala vprašanje tudi dr. Marku Mušiču, pa ni odgovora: zadnji odgovor z njegove strani je bil pred enim letom :/

Najlepša hvala za vaš odgovor

Pozdravljena ga. Janja!

Kar se tiče operativnega zdravljenja približevanja rectusov, al nimam izkušenj niti znanja, da bi vam lahko kaj več povedala…

…. ampak s pravilnimi vajami se stanje lahko popravi ali ostane za vedno razmik…?

Pozdravljena!

Sčasoma se navadno razmik zmanjša. Do katere mere pa je različno. Globoka trebušna mišica leži pravokotno na rectuse, tako da globoka mišica itak ni razmaknjena. Razmaknjeni so samo rectusi – kar je iz funkcionalnega stališča manj problematično, kot če ne dela globoka trebušna mišica.

New Report

Close