Najdi forum

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem v reviji Viva prebrala članek o dispraksiji.Imam sina, starega 17 let, ki je otrok s posebnimi potrebami.Po končani osnovni šoli obiskuje triletni program srednje šole.
V članku o dispraksiji sem našla veliko motenj, ki jih ima tudi moj sin.Vzrok naj bi bil nepravilen razvoj nevtronov v možganih.Prosim, če mi lahko posredujete kakšne dodatne informacije, še posebej o tem, kako čim bolje pomagati takšnemu otroku.
Katrinas

Katrinas,

pri dispraksiji je motena otrokova sposobnost planiranja, zaporedja, koordinacije in izvajanja gibov, ki so potrebni za določene motorične aktivnosti. Tak otrok izgleda neroden, okoren, pogosto ga označijo za »štora z dvema levima nogama in rokama«.

Da bi vam lahko dala kakšen nasvet ali namig, bi mi morali vašega sina bolj opisati: kakšne težave ima, kaj opažate in kako ste mu pomagali do sedaj.

Ali ima status dijaka s posebnimi potrebami?

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni,

Imam 4 leta staro hčerko. Začeli sva hodit k logopedinji, ker pri 3 letih ni govorila. Po 6 mesecih nam je logopedinja rekla, da ni potrebno več hodit, ker izjemno hitro napredovala in vse glasove, vključno z R-jem in šumniki izgovarja normalno. Nas bo poklicala na kontrolo pred vstopom v šolo. 1 x sem logopedinji rekla, da hčerka ne mara pobarvank, nikoli noče barvat, riše pa zelo rada in samo tisto, kar zna zelo lepo narisat. Če ji rečem, da nariše nekaj, kar ne zna, noče risat. Noče pobarvank, ker, če pobarva čez črto se joka, kar ni prav naredila. Je zelo natančna. Logopedinja mi je takoj uredila obisk k specialni pedagoginji. Slednja je mnenja, da hčerka ima dispraksijo oz težave z grafomotoriko. Povedala je, da se bo pogovorila z našo vzgojiteljico, ker se ji zdi, da hčerka rabi dodatno pomoč specialne pedagoginje v vrtcu in odločbo za otrok sPP lahko dobimo na podlagi njenega govora (ko se hčerki kaj mudi in ko hoče veliko stvari na hitro povest, njena struktura stavk je vcasih nesmiselna).
Brala sem veliko na spletu o dispraksiji in od vseh naštetih znakov za dispraksijo lahko samo eno odkljukam. Naj omenim, da hčerka pri 4ih letih vozi lepo rolerje, naučila se je plavat, 2 leti hodi na balet in ima izreden čut za glasbo in ples.
Ali se vam zdi potrebno pri tej starosti zaradi grofomotorike prositi za dodatno pomoč v vrtcu?

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav!

Norica7,

Dispraksija je motnja motnja koordinacije, planiranja.. je pogosto vezana na grobo (telesno) motoriko.
Težko presodim, če bi deklica resnično potrebovala dodatno pomoč v vrtcu. Kaj pa o govoru meni logopedinja?
Bi pa vam svetovala, da glede grafomotorike poiščete mnenje delovnega terapevta.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close