Najdi forum

Pozdravljeni!
Sem mamica 10-letnega dečka z “diagnozo” postavljeno že v drugem razredu OŠ. Šola mi je takoj priskočila na pomoč tako da ima sin zdaj organizirano dvakrat tedensko pomoč specialnega pedagoga. Po potrebi tudi kdaj vmes. Moram priznati, da zelo napreduje. Zahvala gre prizadevni spec. pedagoginji, učiteljem in na sploh celotni šoli, ki se obstoja takih posebnih otrok zaveda in jih sprejema.
Zdaj pa k moji prošnji: Sin je izredno prizadeven, vztrajen, ima neverjetno voljo do učenja. Je pa res, da potrebuje oporo – nekoga ki mu stoji ob strani (je kot fižolček, ki za rast potrebuje preklo). Ta prekla sem jaz. Z veseljem opravljam to funkcijo in kjer je veselje so rezultati dobri.
Vendar rada bi našla še več informacij (literature, linkov, …) ki se tičejo pomoči takim “fižolčkom”, sploh na področju premagovanja strahu pred javnim nastopanjem, večje koncentracije in grafomotorike.

Že v naprej najlepša hvala.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

pozdravljena

sama imam tudi 9 letnika z to diagnozo in mnogo drobnih težav. pri nas je podobna situacija.

oglasi se mi na mail, pa mogoče izmenjava kakšne izkušnje,…
[email protected]

Tinni,

spletnih strani je kar nekaj, literature pa tudi. Bom poskušala malce zbrati stvari in jih napisati, velja?

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala za odziv.
Roberta 1 mail te že čaka v nabiralniku. Nekaj sem spacala skupaj. Upam da se bo našla kakšna dobra ideja.
V to kislo jabolko sem letos res zagrizla z vso odgovornostjo. Namreč prehod sina v peti razred je predstavljal kar veliko spremembo zanj. Pač več snovi, nalog, nova učiteljica.
In sem zavihala rokave.
Ker taki otroci zahtevajo več ponazoritev predvsem slikovnega materiala sem nekaj snovi prenesla v PowerPoint. Ta program mi je ponudil kar veliko svobode pri oblikovanju.Barvne sheme, veliko slik, način prikazovanja teksta itd.
Nasledna stvar, ki mislim, da tem otrokom zelo pamaga so miselni vzorci. Te sem do nedavnega pripravljala na list A3 formata. Pa sem na netu našla rešitev tudi za to zadevo. FreeMind je simpatičen program za izelavo miselnih vzorcev. Mislim, da je ta še najboljši od vseh tovrstnih programov, ki jih trenutno ponujajo. Malo vaje in igračkanja pa stvar steče.

A vse to in še kaj zraven ni učinkovito, če ni sodelovanja s šolo. To moram resnično povdariti. Stalna naveza z razredničarko in specialno pedagoginjo je ključnega pomena pri doseganju zastavljenih ciljev.

Tinni,

ampak saj ste že veliko stvari prebrali, mogoče še več kot jaz :))

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Petra, priznam da sem. Ta teden imam čas (sin je zbolel in ostajam doma na bolniški).
Kar precej sem brskala po netu, a na koncu moram priznati, da je največ o disleksiji razloženo ravno na internetni strani društva Bravo. V njihovih biltenih sem resnično našla največ tega kar sem iskala: napotke kako pomagati pri učenju, pri domačih nalogah, načine sprostitve, … skratka res ogromno podatkov.
In še to: če svojega šolarčka “z napako” ne poznamo dobesedno v vsak najmanjši skriti kotiček, če ne vemo kaj zmore in kje bi lahko z malo pomoči dosegel željen rezultat, …. nam tudi vsa literatura ne pomaga. Mislim, da je tu osnova.

tinni,

na spletni strani društva Bravo je zbrano res največ na enem mestu. Če boste naletala še na kaj uporabnega – delite z nami, prosim.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala Petra T, bom delila.
No nekaj lahko že zdaj povem:
Danes sem dobila v roke knjižico Telovadba za možgane. Z drugimi besedami metoda Brain Gym. O tej metodi sem že brala (spet moram omeniti društvo Bravo).
Meni se sama osnova metode ne zdi napačna. Ko bom o tem vedela kaj več, sporočim.

Za utrjevanje znanja doma pa sem na Učiteljska.net našla veliko pripomočkov. Od delovnih listov, razlag, do izbranih programov, ki lahko našim otrokom veliko pomagajo.

Tinni,
Hvala za informacije.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pred nekaj meseci sem kupila knjigo,ki mi pomaga razumeti učenca z disleksijo.Prebrali sva jo obe, njegova mamica in jaz.Ocenili sva, da je dober vir informacij.Predvsem pa uporaben vir.
Sestavljena je iz štirih poglavij: Kaj je pravzaprav disleksija,Razvojna teorija disleksije, Nadarjenost in Kako lahko pomagamo ( Vodnik za starše, vzgojitelje in učitelje ).
Morda vam bo v pomoč.

Ronald D.Davis, Eldon M.Braun : Dar disleksije

Lepo pozdravljeni!
Tisa

Medka,

o knjigi Dar disleksije smo na forumu že rekli par besed.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Spoštovani, na forumu sem prebrala namig, da je vredno prebrati knjigo Dar disleksije, kadar se srečaš s tem problemom. To sem tudi naredila, pa bi zdaj rada videla, če mi sporočite svoje mnenje o omenjeni knjigi, in če imate podatek o tem, ali se kdo pri nas ukvarja z izvajanjem metode, ki je v delu opisana.
Lep pozdrav! Elizabeta

Pozdravljene!
Ali mi lahko napišete kako vam piše v odločbi da ima otrok disleksijo, da je dislektik.
Mi imamo zapisano : kot otrok s primanjkljaji na posameznih področjih učenja in mi je klinična psihologinja dejala, da to po slovensko pomeni disleksija.
Midva z možem sva menila da bi v odločbi morali imeti besedo disleksija, ker najina hči je dislektik.
Na šoli pa, ko sva dejala, da bi se moralo upoštevati, da je deklica dislektik so dejali, da to ni nikjer zapisano.
Lp
Loty

Pozdravljeni!
Tudi jaz sem prebrala knjigo Dar disleksije, saj imamo 9-letnega sina, ki je dislektik. Kolikor sem zasledila na internetu, je najbližja oseba z licenco, ki izvaja ta program v Udinah. Zelo me zanima, ali je kdo bil tam, kako izgleda (čas, trajanje, potrebno znanje italijanščine…). Hvala vnaprej za informacije.

Disleksija je stanje s primanjkljajem/ji na določenih področjih. To je definicija in tu ni jasno zapisano kje so ti primanjkljaji. Zato v diagnozi ni navedena beseda disleksija.
Zato pa mislim, da so tu strokovnjaki, ki morajo iz navedenih znakov v diagnozi to razbrati.
V naši diagnozi tudi ni navedena beseda diskeksija. Navedeni so samo primanjkljaji. In to je zadostovalo za dodelitev pomoči.
Na tem mestu pa moram povedati še naslednje:
Današnje šolstvo ( ne vsak učitelj) še vedno jemlje take otroke kot vse ostale, jih postavlja v isti koš tako glede razlag, kot pri postavljanju ustne ocene. Čeprav veljajo točna pravila oz. navodila, ki so na napisana na ravni države.
Poudarjam, tile otroci resnično potrebujejo pomoč povsod, kjer je v prvi vrsti sprejemanje, organiziranje in podajanje informacij. To niso lenuhi ampak pravi borci a žal jih nekateri ne razumejo.

Pozdravljeni,
Sem študentka z disleksijo.

Lahko vam dam nekaj linkov, ki so meni zanimivi. Strani so v angleščini, vendar precej uporabne. Zveš kaj novega. Kaj je tudi uporabno, da odnesete v šolo učiteljem, profesorjem, da se bolje izobrazijo.

http://www.dyslexiacentre.co.uk/

http://www.dyslexia-parent.com/magazine.html (zgoraj lahko izbereš barvo ozadja strani – za tiste dislektike s skotopičnim sindromom) 🙂

http://www.dyslexia.com/library/symptoms.htm

http://www.dyslexiatreatment.com/dyslexia-test-adult.php

Lp

Pozdravljeni,

 

Zelo lepo je slišati, da vaš sin napreduje in da prejema podporo, ki jo potrebuje, tako v šoli kot doma. Vaša želja po dodatnih informacijah in virih, ki bi vam lahko pomagali pri podpori vašemu sinu, je povsem razumljiva.

 

Tu je nekaj predlogov, kje lahko poiščete koristne informacije in vire:

 

1. Knjige: Obstaja veliko knjig o izobraževanju in podpori otrokom s posebnimi potrebami. Nekatere knjige, ki bi vam lahko bile v pomoč, so na primer:

– “The Out-of-Sync Child: Recognizing and Coping with Sensory Processing Disorder” avtorja Carol Kranowitz

– “The Explosive Child: A New Approach for Understanding and Parenting Easily Frustrated, Chronically Inflexible Children” avtorja Ross W. Greene

– “Helping Your Anxious Child: A Step-by-Step Guide for Parents” avtorja Ronald Rapee

 

2. Spletne strani in forumi: Obstaja veliko spletnih strani in forumov, kjer lahko dobite informacije in podporo od drugih staršev otrok s posebnimi potrebami. Nekatere spletne strani, ki bi vam lahko bile v pomoč, so na primer:

– Center za inkluzivno vzgojo: https://www.premiumbar.si/b/kaj-je-amarettoi

– Društvo za pomoč otrokom s posebnimi potrebami: https://sajeposlovnadarila.si/collections/vzigalniki

– Starševski forumi, kot je na primer Starševski čvek na BabyCenter: https://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=151

Strokovni članki in publikacije: Obstajajo tudi številni strokovni članki in publikacije, ki obravnavajo področja, kot so premagovanje strahu pred javnim nastopanjem, koncentracija in grafomotorika. Lahko poiščete takšne članke v strokovnih revijah ali na spletnih straneh univerz in raziskovalnih institucij.

Strokovnjaki: Poleg tega se lahko obrnete tudi na strokovnjake, kot so pedagogi, psihologi in terapevti, ki vam lahko nudijo individualno podporo in nasvete, prilagojene potrebam vašega sina.

Upam, da vam bodo ti viri in informacije fen za lase koristili pri podpori vašemu sinu. Želim vam vso srečo pri vašem starševstvu in pri podpori vašemu otroku.

New Report

Close