Najdi forum

Diskus hernija z išiasom

Pozdravljeni!

Star sem 27 let in imam diagnozo od neurokirurga bolečina v križu (lumbago) z išiasom. Ko sem bil pri nevrokirurgu sem še lahko normalno hodil vendar sem imel bolečine v križu, sedaj se je stanje poslabšalo in imam hude bolečine v nogah – trganje, bolečine so bile tako hude da sem moral v bolnico po injekcije, naslednji dan pa celo na infuzijo saj mi tablete analgin in durette niso pomagale. Opravil sem ze ct in rentgen. Na ctju so mi napisali sledece:

Sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice z blago rotacijo segmentov.
Nekoliko izravnana ledvena lordoza s pomikom teziscnice navspred.
Znizani interverterbralni prostori L4-L5 i.v. Hondroza.
Višina korpusov vretenc in struktura skeleta sta primerni.
Kongenitalno ožji spinalni kanal v nivojih L3 do S1
V nivojih th12 do L4 ni pomembnejše stenoze spinalnega kanala ali nevroforamnov.
V nivoju L4-L5 blaga širokobazna protruzija i.v. Diska zožuje spinalni kanal za eno tretjino, nevroforamna nista videti pomembneje zožena.
V nivoju L5 – S1 paracentralno levostranska širokobazna protruzija i.v. Diska zmerno do izrazito zožuje levi recesus ter proksimalni del nevroforamna levo, protruzija i.v. Diska se bočintudi descendentno za korpus vretenca S1 ter je v stiku z korenino S1 levo.

Bil se, tudi pri fiziatru, kjer me je zelel dati le izvajanje protibolecinskih elektroprocedur s strani fizioterapevta (tens ali dd tokove). Ampak v bolnici je vrsta zelo dolga. Vsi od navedenih pa pravijo da treba pocakat na mr katero imam v sredo.

Bil sem pri fizioterapevtu robert steble, kateri je preko ctja ugotovil da imam poceno vretence, fizioterapevt je rekel da se ta poskodba da odpravit, zanima me vase mnenje glede tega, ce je razvidno od tega kar sem napisal ali je poskodba resljiva z fizioterapijo ali samo z operacijo. Zanima me tudi ali bi pomagala pri tem akupunktura?? Bioenergeticne masaze odsvetujete ali bi bile primerne?? Iscem vse mogoce nacine za cimprejsne okrevanje saj se moram hitro vrniti v sluzbo!

Hvala za vase odgovore

Rok k.

Pozdravljeni,

podali ste zelo nazoren opis simptomov z razlago izvida, pa tudi vaš primer je precej klasičen, zato vam lahko podam konkreten nasvet.

Gled na to, da bolečina seva v nogo, predvidevam, da je zadeva precej resna. Po vsej verjetnosti gre za draženje korenine S1. Na slikah so vidne obrabne spremembe, predvsem v predelu L4-L5 in L5-S1. V predelu L5-S1 gre za širokobazno protruzijo, vendar ne prihaja do kakšne koli vkleščenosti hrbtenjače.

Mirno vam lahko zagotovim, da spremembe niso zrele za operativni poseg in da je vaše stanje povsem ozdravljivo. V naših ordinacijah uspešno zdravimo številne paciente s podobno diagnozo, je pa res, da gre za ljudi med 40-55 letom, kar pa sicer v vašem primeru zgolj pomeni, da lahko zadovoljive rezultate pričakujemo še bistveno prej.

Tudi akupunktura bi prišla v poštev, vendar le kot dopolnilna metoda. Manualna medicina pa je zagotovo ena od najbolj učinkovitih tehnik fizioterapije za tovrstne simptome. Glede alternativnih metod, ki jih navajate, vam ne morem svetovati, npr. bioenergentskih masaž ne poznam in ne priporočam, predsvem zato, ker ne gre za uradno medicino. Priporočam vam pazljivost pri izbiri zdravljenja, saj se vaše stanje lahko v primeru nestrokovne izvedbe lahko bistveno poslabša.

Glede počenega vretenca – na slikah ni zaznana ta sprememba, gre zgolj za obrabne spremembe. Ukrivljenost hrbtenice pa je posledica bolečinskega stanja (t.i. protibolečinska skolioza), ki se bo po ozdravljenih simptomih, sama popravila v prvotno stanje.

V kolikor se boste želeli naročiti na pregled v eno od naših ordinacij, vam posredujem kontakte:http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Prinesite s seboj tudi vse izvide in slike, ki ste jih do sedaj pridobili.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close