Diskus hernija
Pozdravljeni
Imam že dlje časa probleme s križem (cca 10 let). Leta 2006 po avtomobilski nesreči, po kateri se je vse začelo, mravljinci…. sem opravil MR.
Deformantna spondiloza.
L4 – L5: Stenoza spinalnega kanala zaradi dorzalnih osteofitov, artroze malih sklepov in manjše dorzalne centralne protruzije IV diska, ki se za okrog 3mm boči v spinalni kanal.
L5 – S1: Stenoza spinalnega kanala zaradi dorzalnih osteofitov in artroze malih sklepov. Vidna je tudi obsežna dorzalna bolj bolj desnostranska diskus hernija, ki se za okrog 12 mm boči v spinalni kanal in se spušča ob zadnji steni korpusa vretenca S1 navzdol. Lahko je tudi delno fregmantirana.
Na sekvenci T2 in IV diska na nivoju L4/5 in L5/S1 hipointenzivna zaradi degeneracije.
Tažave so bile vedno, vendar pa je zadnje 14 dni “gluha” leva noga, kot da bi delno zaspala, prav tako v levem predelu reber kot, da bi me nekaj “tiščalo” oz. držalo. Zelo moteč občutek, slabše kot bolečina. Spodni del noge, predel narta, občutek napihnjenosti, podplat v predelu prstov kot da delno “spi”. Težave z delno zaspanostjo spodnjega dela stopala desne noge sem imel vedno, z levo nogo nikoli, tako da me sedaj še bolj skrbi.
Ko so mi opravili MR (l 2006) sem bil pri ortopedu, ki mi je glede na izvide dejal, da se morem privaditi na bolečino in da operacija glede na moja leta ne pride v poštev.
Pozdravljeni,
vaš izvid kaže na spremembe v predelu L4-L5 in L5-S1, kar so najbolj pogoste spremembe pacientov v naših ordinacijah in sploh pri ljudeh s težavami v predelu hrbtenice. V vašem primeru je v predelu L5-S1 vidna resna hernija v velikosti 12 mm, ki pa je najbrž že dokaj stara (zagotovo več kot 5 let). Glede na to, da pa je prišlo do simptoma “ohlapne” noge, pa je po vsej verenosti prišlo do vkleščenosti živca v tem predelu.
Sicer zgolj na podlagi opisa vaših simptomov in izvida svetujem naslednje: operativni poseg v tej fazi definitivno odsvetujem. Bolečinske občutke in težave v nogi predvidevam, da se lahko s tehnikami manualne medicine z veliko verjetnostjo odpravi. Nikakor se ne morem strinjati z izjavo, da se morate na bolečino “navaditi”.
Toplo vas vabim na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi pregleda svetovali glede nadaljnjega zdravljenja. Skoraj z gotovostjo lahko trdim, da so vaše težave v celoti ozdravljive, morda bomo le potrebovali dalj časa, saj gre za staro spremembo.
V kolikor se boste odločili priti na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj prinesite tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,