Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Diskriminacija gluhih/naglušnih

Diskriminacija gluhih/naglušnih

Kaj menite, ali družba diskriminira gluhe?

___________________________________________________ http://zivagovblog.wordpress.com/

Diskriminacija se v teoriji in zakonodaji deli na neposredno in posredno.
Gluhi ni naglušni v RS niso neposredno diskriminirani v slovenski zakonodaji v kateri niker ne najdemo diskriminirajoče elemente gluhih in naglušnih,kvečem se može govoriti o pozitivni diskriminaciji da so privilegirani v odnoso na druge državljane.
V Sloveniji je veliko posredne diskriminacije gluhih in naglušnih,ampak to lahko rešijo samo gluhi ni naglušni skozi institučije sistema.Lp

JUZR-12 napisal:

> Diskriminacija se v teoriji in zakonodaji deli na neposredno in
> posredno.
> Gluhi ni naglušni v RS niso neposredno diskriminirani v
> slovenski zakonodaji v kateri niker ne najdemo diskriminirajoče
> elemente gluhih in naglušnih,kvečem se može govoriti o
> pozitivni diskriminaciji da so privilegirani v odnoso na druge
> državljane.
> V Sloveniji je veliko posredne diskriminacije gluhih in
> naglušnih,ampak to lahko rešijo samo gluhi ni naglušni skozi
> institučije sistema.Lp

Nikjer nisem omenila ustave ampak sem podala na splošno vprašanje v smislu, če se družba obnaša odklonilno do gluhih in naglušnih. In družba ima vseeno predsodke (pa ne vsi seveda), ne glede na to, kaj piše v zakonodaji (ki je bolj revna na temu področju oz. zastarela, še iz časa stare Jugoslavije). In skozi katere institucije sistema natanko mislite? A mogoče zavode ali kaj podobnega? Naj vas obvestim, da niso prav nič pretirano učinkoviti oz. se ne ukvarjajo s tem. In glede pozitivne diskriminacije bi se dalo razpravljati, kajti le tega je bore malo (privilegijev po vašem), kvečjemu je pa negativna diskriminacija, npr. pri slušnih pripomočkih, zaposlovanju, stanju izobraževanja v določenih institucijah ipd.

___________________________________________________ http://zivagovblog.wordpress.com/

Ja, družba je odklonilna do gluhih, pa še kako! Prikrita diskriminacija gluhih se dogaja praktično na vsakem koraku, pa je gluhi niti ne opazijo, ker se mnogo te diskriminacije zgodi skozi usta slišečih ljudi in ni nikjer zapisana ali udejanjena.

Ne moremo mimo diskriminacije med gluhimi samimi. Kdor pozna kulturo in skupnost gluhih, bo v njej našel diskriminacijo – gluhi so celo proti drugim gluhim preprosto iz tisoč vzrokov. Zato prihaja tudi do delitve med njimi, kar ne koristi celotni skupnosti.

Živago!!

Kaj če bi ti vprašal vodilne ljudi murskosoboškega društva (Maček,Gornjec,Vadlja)??

No,vidite Petra je delno zadela problem.Gluhi so “prikrito”posredno diskriminirani od slišeče večinske skupnosti, to vsi vidimo na vsakem koraku (službe ,izobraževanje, zavajanje ,enostransko informiranje,kulturo gluhih in tako dalje).Gluhi v Sloveniji niso enotni.Pričakovati da bojo vsi gluhi enako mislili in bili enotni je utopično.Dokler gluhi samo “jambrajo” ne bo nič.Kje je strategija razvoja gluhi skupnosti v Slovenije,kdo je treba napisati,sigurno slišeči NE.
Organizirajte se,sedite in zapišite,kakšna je vaša sedanjost v okviru obstoječe ureditve in kako vidite vašo prihodnost.Drugače samo jambranje in megla.Lp

Vsem forumovcem predlagam,da bi imeli srečanje v mesecu aprila in bi se o tem pogovarjali!Razlog za to je,da ne bi pisali na forum o tem, ker se niti ne spodobi in vprašanje je kaj vas(tudi mene) čaka od ne samo gluhih ampak tudi od slišečih ljudi,če bi pisali o tej temi!!
Čist na kratko in lep pozdrav!!

Moja misel o tem, za tiste(,) ki razumejo:

NI VSE V GENIH, NEKAJ JE TUDI V DENARNICI!!

No ,daj skliči sestanek,ali naj ga skliče Petra in Promož, naj se to imenuje Cvilna inciativa Foruma Med.Over,Net.o družbenem statusu Gluhe skupnosti v Slovenije ali kako drugače,važno je da se nekaj začne.Lp

Ne vem kdaj boste updejtali svoje razmišljanje.

Družbe ni več.
Je le še država.
In državi je osnovna skrb gospodarstvo, kapitel in konkurenčnost, ne pa državlani.
O nekih slovencih (kot skrbi) pa ni ne duha ne sluha.
In gluhi še manj.

In nadalje. Za apdejt:

Vsak mora misliti predvsem nase. (Na svoj žep)
In zaneseš (oz računaš) se lahko le nase (kot v ZDA).

Bližnji bo videl v tebi le potencialnega kupca svojega izdelka oz ceneno delovno silo.

Skratka: časi črede so zaenkrat passe. (minula vida, ki ne melje več)

Skratka.
Boli te le zase, ampak ko te stisne, si sam med volkovi.
In če je takrat denarnica tanka, si passe.

MIHAU TO DRŽI,anpak naj država Slovenija razdeli 250 miliona socialnih transferov na posameznike ali naj preneha pobirati davke.Ne more eno in drugo,naj dela svoje delo.Kakj vse lepo piše o gluhih v številnjih dokumentih.Ne moreš primerjati ZDA in Slovenijo,to so dva različna politična sistema.LP

V zadnjem stavku se tako bridko motiš, da je joj.
So le razlike v nijansah in meglenosti, v resnici je pa povsem isto. In tudi kot cilj imajo naši ameriški ne skandinavki model.
Žal se bridko motiš.

Žal je res tako, da nam, navadnim državljanom jemljejo iz žepa in s tem denarjem ustvarjajo kapitalu in profitu ugodno okolje (beri pogorišče – narave in človeštva).

Meni je povsem vseeno kakšna je naša država gospodarsko = koliko so bogati in koliko imajo profita naši kapitalisti in kmetje.
MENI JE VAŽNO KAKO JAZ ŽIVIM.

In odgovor je da vedno slabše.
Ne bom reku da drsi, ampak pada dol kvaliteta mojga lajfa.

Danes ne morem piti vode iz pipe, jutri ne bom mogel dihati več zraka, ker ga bodo zaradi svinjaka prodajali v plastenkah al jeklenkah.
Kapitalisti, pustte moj del zraka, vode in Zemlje, ki mi jo je dal Bog pri miru.
Serjite na svojem kosu!!

Ja, da ne bom sam šimfal ampak ponudil tudi rešitev.

REŠITEV JE V EU.
EU je sedaj naša domovina in garant za nas in naše pravice.
Treba se je povezat z gluhimi iz drugih držav in z pristojnimi iz bruslja.
Oni bodo dosegli spoštovanje naših pravic, ne pa kranci.

Vsa pota vodijo v bruselj.
In hvala Bogu da je tako!

RobertH napisal:

> Živago!!
>
> Kaj če bi ti vprašal vodilne ljudi murskosoboškega društva
> (Maček,Gornjec,Vadlja)??

Kaj natanko mislite s tem?

RobertH napisal:

> Živago!!
>
> Kaj če bi ti vprašal vodilne ljudi murskosoboškega društva
> (Maček,Gornjec,Vadlja)??

Kaj natanko mislite s tem?

Popolnoma enak odgovor bi dobil kot je napisala Petra:

“Ne moremo mimo diskriminacije med gluhimi samimi. Kdor pozna kulturo in skupnost gluhih, bo v njej našel diskriminacijo – gluhi so celo proti drugim gluhim preprosto iz tisoč vzrokov. Zato prihaja tudi do delitve med njimi, kar ne koristi celotni skupnosti.”

Razlika je v tem,da so tile trije z g.Jakopino vred v skupini in ostalimi gluhi skupaj!!Če ti njih ne poznaš potem jih pač ne poznaš….

Lp

New Report

Close