Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva diskretna spastična diplegija

diskretna spastična diplegija

Spoštovani!
Iskala sem podobno vprašanje, vendar ga ne najdem. Zato prosim, če mi odgovorite na sledeča vprašanja:
1. kaj je dgn: diskretna spastična diplegija in posledica česa je?
2. imam dva otroka (13 in 9 let); oba sta bila rojena prezgodaj, ker mi je odtekla voda. Prvi otrok 10 dni prezgodaj, drugi 5 tednov prezgodaj. Drugi ima dgn iz prve točke. Če bi imela še enega otroka – kakšna je možnost, da mi voda spet odteče prezgodaj in kakšna posledična verjetnost, da ima tretji otrok dgn spastična diplegija ali še kaj hujšega. Prvi otrok je zdrav.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam
Nives

Draga Nives,

spastična bolezen je lahko posledica marsičesa med nosečnostjo, med porodom in tudi po njem. Je večinoma posledica neke poškodbe živčnih poti, ki lahko nastane v fazi razvoja možganov (najpogosteje, preko 90%), med porodom zaradi pomanjkanja kisika (manj kot 10%) ali po porodu zaradi zlatenice ali drugih bolezni ali stanj, ki lahko nastopijo pri prezgodaj rojenih in tudi donošenih otrocih. Če ste rodili po 34. tednu in je bil otrok med porodom ves čas v redu, CTG ni povzročal problemov in tudi takoj po porodu ni bilo težav z njim, potem porod sam zelo verjetno ni imel nič opraviti s posledično spastično diplegijo. Ponovitev takega stanje je možno, če bi bil za to bolezen pri vašem otroku kriv kak dedni razlog, ki pa ga osebno ne poznam, sicer pa je ponovitev stvar nesrečnega naključja.

Ali ni pojav te bolezni možen tudi kot posledica neskladja Rh faktorjev staršev in se pojavi od drugega otroka naprej?

Direktno to nima zveze s krvnimi skupinami, posredno pa lahko, če se v nosečnosti razvije hemolitična bolezen ploda oziroma hujša stopnja slabokrvnosti ploda v maternici. Spastičnost je namreč večinoma posledica “poškodbe” dela prevodnega sistema v možganih, za kar pa so lahko “krivi” različni dejavniki, tudi “anemija ploda”. Vendar predvidevam, da nosečnica v primeru, da ima Rh negativno krvno skupino zagotovo dobi injekcijo proti senzibilizaciji Rh (RhOGam) in prav tako po porodu, če ima otrok pozitivno Rh krvno skupino. Tako se nevarnost senzibilizacije s približno 15% verjetnosti zmanjša na manj kot 1%.

New Report

Close