Disfunkcija sečnega mehurja
Lep pozdrav,
stara sem 63 let in sem pred 28 leti imela operacijo gin.karcinom.vratu uterusa po Werthaimu.
Diagnosticiran imam dysfunctio ves.urin.nevrogenes, neopredeljena.
Moj problem zadnje čase je zelo pogost pritisk na vodo – moram včasih na 10 min, količina urina je majhna. Sama si s katetrom praznim do konca ampak tudi to ne pomaga kaj dosti.
Opravila citoskopijo lani (mehur distortičen, ostija sta položena bolj levo, zijata, izgledata kot refluksna;vmes so vidne trabekule).
Bila sem na tudi na urografiji letos (ledvici primerni; radiopačnih kalcinacij ni; v mali ledenici desno spodaj verjetno flebolit; sečevoda normalen potek in premer; atoničen napolnjen mehur z zastojm v obeh sečevodih-refluks?; po mikciji ostane obilo rezidualnega urina.)
Na zadnje so ugotovili prisotnost bakterij v urinu in z antibiotiki se je stanje malo poboljšalo.
Kako bi lahko si poboljšala stanje (pogostost oz. daljši čas za vodo)?
Hvala za odgovor.
Spostovani!
Ne vem, kaj vse ste ze poskusili in cesa ne. Najprej bi predlagal natancen dnevnik mikcije in dnevnik kateterizacij (npr. 3 dni zapored vsakic ko greste na vodo zapisete, koliko ste polulali, vsakic ko opravite kateterizacijo to zabelezite in izmerite, koliko urina je priteklo). Potem pa pregledati vso dokumentacijo in se odlociti, katera kombinacija zdravil ali drugih posegov je najprimernejsa, da vam zmanjsa tezave. Jasno je, da vas ozdraviti ne moremo, marsikaj pa najverjetneje lahko preizkusimo. Kaj? Odvisno od tega, kaj ste ze preizkusili? Enega ali kombinacijo antiholinergikov, botulinum toksin, skupaj s profilakticnimi antibiotiki, katerimi antibiotiki, vcasih v takem primeru vazopresin ob poliuriji… Ceprav ste napravili ze veliko preiskav, je vcasih treba tudi kaj ponoviti. Stanje se nenazadnje spreminja… Skratka – za smiseln nasvet bi bilo potrebno prebrati dokumentacijo in se natancno pogovoriti… Lahko se zgodi, da bo problem presel, izginil, lahko pa tudi ne. Ce ze uporabljate samokateterizacijo, ste najbrz bili ze natancno pregledani pri vsaj enem ali celo vec urologih. Ampak, ce tezave ne bodo izginile, je morda smiselno pridobiti se kaksno mnenje.
Lepo pozdravljeni! Urolosko svetovanje – http://www.centerurol.de