diseminirani plazmocitom
Pozdravljeni!
Pred 4 meseci so moji mami ugotovili diseminirani plazmocitom. Začela je zdravljenje z biološkimi zdavili. Na te se odziva zelo dobro, saj po krvnih slikah sodeč se stanje popravlja. Vendar jo pa v zadnjem času muči bolečina v nogah, gluhost nog, mravljinčenje ko počiva. Pravi da med hojo ne čuti nič posebnega, vendar ne more spati ponoči zaradi bolečin. Zdravnica pravi, da je to nekaj čisto normalnega da čuti mravljince na prstih na nogi, vendar pa da ni normalno da cela noga mravljinči. Mama je stara 71 let.
Hvala za odgovor
Pozdravljena Sonja,
jaz se zaradi DP zdravim tretje leto. Začetno zdravljenje pri meni je bilo z Velcade in Dexamethasonom v infuziji 2 x tedensko. Tudi jaz po teh infuzijah vsaj prvo noč nisem skoraj nič spala zaradi bolečin, mravljincev in pekočih nog.Morala sem se sprehoditi, pomagala sem si z raznimi masažami in hladilnimi mazili, velikega učinka sicer ni bilo, včasih pa sem vzela kaj proti bolečinam. Pri kontrolah pri zdravniku pa so redno spremljali prisotnost občutkov na dotik in na toplo in hladno, ki morajo ostati. Sama sem imela kasneje še presaditev kostnega mozga in trenutno jemljem biološka zdravila v tabletah. Ponoči imam še vedno težave z nogami- bolečine, pekoče noge, včasih več, včasih manj.
Vam in vaši mami želim vse dobro.
Sonja,
veliko bolnikov z DP ima takšne težave, ki so, kot je napisala Plazmatka, posledica jemanja zdravil. Pogovorite z maminim hematologom, ki jo najbolje pozna, njene odmerke in vrsto zdravil, da pokomentira težave.
Stiskam pesti in želim vse dobro. 🙂