Najdi forum

Pozdravljeni!

Sem nekdanja zelo aktivna športnica in tudi do pred zadnjič sem še aktivno trenirala odbojko in se ukvarjala z različnimi športi. Stara sem 38 let. Pred desetimi leti sem se zdravila z Ibuprofenom in po obisku alternativne zdravnice, ki mi je naredila akupunkturo in masažo je bilo 10 let vse ok. Lani poleti so se 2 dni po tekmovanju pojavile bolečine nakar sem obležala 2 tedna na injekcijah, ter ibuprofenu. Stanje se je nato zelo izboljšalo in ukvarjala sem se s športom naprej. Pred dvema mesecema se je vse ponovilo s tem, da sem zdaj ležala samo en teden+ injekcije in vse skupaj se je spet izboljšalo. Sedaj ne delam nič, razen vaje za hrbtenico, ter nordijska hoja. Ali mi priporočate operacijo in kaj v zvezi s športom trenutno lahko počnem?

Medvretenčna ploščica v višini L4-L5 je izrazito desicirana in degerativno spremenjeno. V višini L4-L5 je visna večja levostranska dorzolateralna discus hernija, ki utesnjuje kavdo ekvino in korenske rokavčke ter se širi navzdol v korpus vretenca L5.
V višini L5-S1 je pravtako vidna levostranska dorzolateralna discus hernija, ki se širi v področje interverrtebralnega nevroforamna in ga utesnjuje. Medvretenčna ploščica v tej višini je izrazito znižana.
V področju korpusov vretenc L5-S1 so vidne degerativne spremembe v smislu Modic II.
V drugih višinah lumbosakralne hrbtenice ni videti bistvenih patoloških sprememb.
V področju posteriornih elementov lumbosakralne hrbtenice so vidne degerativne.

Mnenje:Hernia disc:iL4-L5
:L5-S1

Hvala za vaš odgovor!

Pozdravljeni,

najprej odgovor glede vpašanja smotrnosti operavitnega posega: operacija naj bo zadnja možnost oziroma vrsta zdravljenja. Nujna je le v primeru znakov draženja konjskega repa (kavde ekvine) ali vkleščenosti hrbtenjače. Glede na to, da bolečine pojenjajo v primeru zdravljenja s protibolečinskimi zdravili, le-ta zagotovo ni potrebna. Nastale spremembe so po vsej verjenosti posledica aktivnega športa, dejstvo pa je, da so le-te stare. Predvsem hernija v predelu L4-L5, ki je obrnjena navzdol je stara že cca. 5 let. V fazi bolečin priporočam zgolj vaje za hrbtenico v ležečem položaju, nič pretiranih aktivnosti, tudi hojo z omejitvami.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. V kolikor se odločite, se z vsemi slikami in izvidi naročite na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo lahko bolj natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni.

Zanima me vaše mnenje glede zdravstvenega stanja moje mame. Stara je 64 let. Nekaj let ima bolečine v hrbtenici in občasno težave z išiasom.
Že slabo leto ima hujše bolečine v nogah, predvsem pri hoji. Pred tem je pogosto rekreativno hodila na daljše sprehode, po pojavu težav z nogami pa ne more hoditi več kot 10 minut, še to z bolečinami.
Ortoped jo je poslal na CT, ki je pokazal naslednje rezultate:
“Stenoza spinalnega kanala v nivojih L2-3, L3-4 in L4-5 in levostranska posterolateralna lateralna diskus hernija v nivoju L4-5, zaradi katere je zožitev duralne vreče zelo huda.
V celoti je izbočena posteriorna kontura diskusa v nivoju L5-S1, duralna vreča je zožena.
Degenerativne spremembe na diskusih in vretencih.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb.
Izravnana lordoza.”

Ortoped je predlagal operacijo, ki bi po njegovih besedah odpravila težave z nogami, ne pa tudi bolečin v hrbtenici.
Prosim vas za mnenje, ali je operacija edina možna rešitev oz. katere vrste terapije lahko svetujete?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

stenoza spinalnega kanala je resna posledica obrabnih sprememb, za natančen nasvet o možnosti in uspešnosti zdravljenja brez operativnega posega, bi bila v tem primeru nujna tudi klinična slika (pregled). Na kratko lahko povem samo, da so za nujnost operacije potrebni tudi nevrološki znaki, ki so v tem primeru stalna slabost mišic v predelu nog. V kolikor so ti znaki prisotni, bo operacija verjetno edina rešitev. Če občutek nemoči v nogah niha in ni stalno prisoten, je še možnost za pomoč brez operacije, lahko tudi, d agre zgolj za spremembo krvnega obtoka v tem delu. Kot rečeno bi za natančen ansvet nujno morali opraviti pregled, prav tako poleg izvida natančno pregledati tudi slike.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje glede operacije v mojem primeru in sicer imam sekvestrirano DH L4-L5, ki je velika, dorzolateralno desno v višini L4-L5, sekvester sega za korpus L5 in v desni lateralni recesus ter deloma v desni i.v. foramen L5-S1 in iz desne lateralne strani vtiskuje duralno vrečo in korenino L5. Prav tako se kaže možnost minimalne hernije L4-L5 levo intraforminalno. Z ortpedom sva se dogovorila za konservativno terapijo in zdravljenje v zdravilišču. Zanima me ali je sploh možna ozdravitev brez operacije ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Štefan

Pozdravljeni,

vse je odvisno od klinične slike: v kolikor gre za močne, nevzdržne bolečinske občutke in vam za lajšanje bolečin ne pomagajo nobena zdravika, bo hernijo po vsej verjetnosti potrebno kirurško odstraniti.
V nasprotnem primeru (predvsem, če vam protibolečinska zdravila lajšajo bolečine, vsaj minimalno), je ozdravitev brez operativnega posega možna. Hernija se namreč “razgradi” sama od sebe, pomagamo lahko tudi s konzervativnim zdravljenjem kot so tehnike manualne medicine, ki so v podobnih primerih najbolj učinkovita konzervativna oblika fizikalne terapije.
Operativni poseg je nujen v primeru vkleščenosti živca ali hrbtenjače. Velikost, sekvrstracija, usmerjenost…hernije pa v tem primeru ni tako pomembna oziroma to niso nujni razlogi za operativni poseg.
Priporočam, da se naročite na pregled v eni izmed naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike. Na podlagi anamneze in klinične slike vam bomo lahko bolj natančno svetovali glede možnosti nadaljnjega zdravljenja.

Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij ordinacij: http://www.mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

New Report

Close