discus hernia
Spoštovani,
najprej bi se vam zahvalil za vse dobro kar delate za nas. Upam, da ste preživeli lep dopust.
Star sem 36 let, s križem imam težave že od 15. leta, sedaj pa sem tik pred operacijo na vratni hrbtenici:
Med drugim sem opravil elektromiografijo v zgornjih okončinah, ki je pokazala desnostransko kronično okvaro korena C8, nato pa tudi MRI vratne hrbtenice, ki je pokazala jasno desno stransko hernijo C6-C7 ter manjši protruziji diskov C4-C5 in C5-C6.V višini C6-C7 je protruzija tako velika, da utesnjuje likvorski prostor s foramnom in korenino. Opazna je atrofija muskulature na nadlakti posteriorno ter predvsem na prsnem košu desno. Mravljinčenje po ulnarni strani desne podlahti.
IZVLEČEK IZ UKC LJ:
Glede na sliko MRI, ki kaže jasno desnostransko diskus hernijo C6-C7 ter na podlagi kronične okvare korena C8 desnostransko je indicirano kirurško zdravljenje z mikrodiscektomijo preko anterolateralnega pristopa ter vstavitev umetnega inplanta na nivoju C6-C7.
Poleg tega so mi odsvetovali napore, sunkovite gibe…
Lepo vas prosim za mnenje. Ali je operacija res edina rešitev ? Ali naj do operacije res samo mirujem. Ali lahko delam vaje za vratno hrbtenico ali ne? Ravnotako so mi odsvetovali tek, kateri mi veliko pomeni v življenju…
Za vsako informacijo in nasvet sem vam zelo hvalažen. Želim vam lep dan!
Doktor Fedorov še kar uživa na dopustu v svojem domačem kraju, sedaj ga v ordinaciji nadomeščam jaz (dr. Andrej Kotov[/url]), poizkušam v njegovem imenu tudi odgovarjati na vaša vprašanja (do 20.t.m.).
Mislim, da operacije v tem primeru ni edina rešitev, mislim, da bi se situacijo lahko rešili z manualno medicino, imeli smo že kar veliko podobnih pacientov, ki so imeli že celo datum operacije, pa smo jih med čakanjem na operacijo pozdravili in le ta ni bila potrebna.
Mirujte, ne delajte nikakršnih vaj dokler vas ne pregledamo. Tudi tek je izključen.
Po pregledu bomo lahko ocenili kolikšne so možnosti da situacijo rešimo z manualno terapijo, koliko terapij bi bilo potrebnih in v koliki meri nam z določenimi vajami lahko pomagate doma.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Prosil bi vas če mi lahko obrazložiste izvid?
CT LUMBALNEGA SPINALNEGA KANALA OD L3-4 DO L5-S1
V višini diskusa l3-4 je videti ohranjeno posteriorno konturo diskusa,ki je tudi
ostro omejena.Spinalni kanal je primerno širok,v njem ni videti patoloških senc.
V višini diskusa l4-5 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu.
spinalni kanal je še primerno širok.Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti.Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.
V višini l5-s1 je posteriorna kontura diskusa neostro omejena,videti je fokalno izbočenje leve poserolateralne konture diskusa,ki zožuje levi latralni reces in duralno vrečo.Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti.Opisane spremembe kažejo na hernijo disci levo posterolaterno.
Star sem 31 let moje delo je pretežno stoje veliko se ukvarjam s športom,približno dva meseca nazaj so se začele pojavlat bolečine v levi zadnjici in naprej po stegnu in peto mam mravljičasto.Bil sem večkrat pri kiropraktiku a neuspešno. Uprašal bi vas kako naprej kakšno zdravlenje pride v poštev ali mogoče tudi operacija?
za vaš odgovor se vnaprej zahvaljujem
Glavni problem je v segmentu L5-S1, kjer je prisotna diskus hernija, ki utesnjuje korenino S1 in zato boli križ in leva noga.
Svetujem, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji, gre za tipični primer obravnave z manualno medicino.
Oglejte si še:
Hernije v križnem delu hrbtenice[/url]
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Če je mogoče, bi vas tudi jaz prosil za mnenje o mojem izvidu. Nevrokirurg mi svetuje operacijo, opravil sem večino preiskav, verjetno bom prosil tudi za drugo mnenje, vsekakor pa bi bil vesel tudi vašega strokovnega mnenja.
Star sem 34 let, pred temi težavami sem bil redno športno aktiven. Do letos s hrbtenico nisem imel večjih težav, avgusta letos pa sem doživel manjši “napad”, če temu lahko tako rečem. Sklonil sem se, da bi dvignil enoletno hčerko, pri čemer sem začutil sunek, kot bi me stresla elektrika (najprej sem mislil, da me je res, ker sem kar padel po tleh). Elektriko sem začutil iz prstov na levi nogi, nato je potovala v levo roko, kjer sem začutil veliko bolečino in me je bolela še nekaj tednov. Po preiskavah in pregledih na nevrokirurgiji ter opravljenih preiskavah MRI in EMG je stanje takole:
“Opravil je MRI vratne hrbtenice, ki pokaže centralno diskus hernijo C3-C4, večjo centralno diskus hernijo C4-C5, v nivoju C5 je prisotna mielopatija, na nivoju C6-C7 pa je prisotna večja desnostranska paracentralna diskus hernija.
Z naše strani je indicirano operativno zdravljenje – discektomija C4-C5 in C6-C7 v eni seji, z vstavitvijo protez, operacija bo predvidoma v naslednjih treh mesecih.”
Na EMG-ju so dali naslednje mnenje:
“Kirurški povzetek: Na preiskavo prihaja iz ambulante dr. Rodija zaradi suma na radikulopatijo C5-C8 obojestransko.
Elektrofiziološki povzetek:
Z igelno elektrodo pregledamo mišice miotomov C5 do Th1 obojestransko. Izvid v vseh mišicah je normalen.
Mnenje:
Meritve ne odkrivajo sprememb, ki bi kazale na okvaro v miotomih C5 do Th1 obojestransko. Izvid je normalen.”
Zanima me, če lahko morda podate svoje mnenje, če se da pri tovrstnih težavah trajno pomagati z manualno terapijo oziroma karkšnimi koli neoperativnimi dejavnostmi.
Že vnaprej najlepša hvala in lep pozdrav.
Maksim
Mnenje za operacijo je dejstvo, da hernija v segmentu C4-C5 že utesnjuje hrbtenjačo.
Elektromiografija sicer ni pokazala vkleščenosti hrbtenjače, zato obstojajo sicer minimalni pogoji, da bi vam z manualno medicino lahko pomagali.
Najprej pa je seveda potrebno narediti nevrološki pregled (lahko tudi pri nas), da vidimo, ali so vseeno prisotni nevrološki znaki utesnjenosti hrbtenjače – v kolikor bi se to potrdilo je žal edina možnost sanacije operativni poseg.
Lep pozdrav,
Spostovani!
Star sem 22 let in imam tezave z obcutkom zategnjenosti mec leve noge, ki je razlicne jakosti. Vcasih me tudi malo boli spodnja stran stegna, poleg tega pa mi tudi trzajo misice po celem telesu (rekel bi 20 trzljajev na dan). Te tezave so nekako sorazmerne s kolicino sedenja, katera je bila v tem letu precejsna saj veliko studiram.
S temi tezavami sem seznanil osebno zdravnico in polsedicno so mi slikali glavo in vrat po metodi za MS.
Sikali so mi glavo ter cirvikalno hrbtenico.
Pri izvidu glave je vse BP, pri vratu pa sem dobil sledec izvid:
Pregledana je bila vratna hrbtenica z obicajnimi sekvencami v sagitalni in transverzalni ravnini.
Izravnana fizioloska lordoza.
i.v. diskus C5-C6 je nekoliko nizji, nekoliko nizje intenzitete signala na T2 poudarjenih slikah, zacetna degeneracija.
Ni bistvene degenerativne stenoze centralnega dela spinalnega kanala in i.v. foramnov.
Zanima me sledece:
Kaj je mozno zakljuciti iz izvida, ter ali je to lahko razlog za moje tezave.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem
Lep pozdrav, Miha
Pozdravljeni,
v vratnem delu hrbtenice gre za spremembo na področju C5-C6, kar lahko povzroča bolečine v vratu, med lopaticami in rokah. Spremembe nikakor niso kritične, ker ni vidna prizadetost hrteničnega kanala v tem delu.
Trzanje mišic pa nikakor ni povezano s tem, možnosti je več, najpogostejši vzrok pa je sprememba krvnega obtoka, lahko pa tudi preutrujenost, zakrčenost mišic idr.
Vsi simptomi so sicer v celoti ozdravljivi, je pa seveda načinov več, odvisno, za kaj dejansko gre.
Preko foruma bomo žal težko našli vzrok za vaše težave. Predlagam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi klinične slike lahko natančno svetovali, kako naprej.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
starost 26let
Pred dobrim letom – junij 2012 so se mi začele pojavljati bolečine oz. bolj omrtvičenost in zmanjšanje moči v levi roki (ni bilo mravljincev) to je na začetku (prvi mesec, dva) trajalo pribljižno 30 sek. do 1 min. nato pa je bolečina/omrtvičenost minila za dober mesec in se potem spet avgusta vrnila vendar malo bolj intezivna- daljša… takšni cikli so se pojavljali do januarja 2013, ko se je omrtvičenost začela pojavljati tudi v levi nogi. ker ta le ni bila tako močna in dolgotrajna sem sklepal, da gre le za posledico preveč intezivnih treningov in premalo počitka… aprila 2013 pa je vse skupaj postalo že tako moteče, da si nisem mogel normalno ščetkat zob, ker mi je roka kar ”zaspala” oz. ko sem tekel in mi je noga kar na enkrat zaspala sem se moral ustaviti za 10-15sekund in nato nadeljevati… Odšel sem do osebne zdravnice in ji povedal za svoje težave. ta me je napotila na KOBŽ. Na kliniki mi je zdravnica po hitrem pregledu rekla da sumi na multipla sklerozo!? napotila me je na vrsto pregledov (lumbadna punkcija, CT glave, mag. res. glave, pregled oči…) nikjer pa niso izvidi pokazali, da bi bilo z mano kaj narobe… Konec julija sem z izvidi prišel nazaj na KOBŽ in jih pustil sestri, da jih odda zdravnici. Do sedaj me ta še ni poklicala, sem pa jaz klical štirikrat v ambulanto vendar so mi vsakič rekli da zdravnica trenutno ni dosegljiva, ker je na dopustu/doma… Kot da jih sploh ne briga zame. Pred enim tednom pa sem se odločil da bom pomoč poiskal kje drugje in obiskal sem center zdravljenja VITO. Takoj ko sem prišel tja in me je terapevt sprejel sem mu povedal za svoje težave (omenil sem tudi, da me je v zadnjem letu dvakrat uščipnilo v križu zaradi nepravilnega dvigovanja bremen. Drugič je bilo tako hudo, da 5minut sploh nisem mogel vstati! odpeljali so me na urgenco kjer sem dobil inekcijo da je bolečina malo popustila nato pa sem odšel domol in po štirih dneh je bolečina toliko popustila da sem lahko spet normalno delal) Terapevt me je pregledal nato pa je izvedel na meni masažo. začel je prihrbtenici in mi takoj povedal da imam poškodovane (obrabljene diske) nekje na 5 in 4 vretencem in da sumi na hernijo. Malo sem si prebral po spletu o herniji in skoraj zagotovo jo imam tudi jaz. Kako to, da na to niso posumili zdravniki pa sem jim povedal isto, da imam težave s hrbtom, da me je uščipnilo… lahko bi mi problem začeli reševati že 4 mesece prej. sedaj pa imam že zelo hude probleme z nogo… ravnotežje je slabo motnja hoje je konstantna (popusti za par minut in se spet pojavi ter traja dobro minuto)
Imate kakšen nasvet zame? sicer grem jutri spet do zdravnice in ji bom povedal za to. Upam, da me bo dala na pregled, da potrdi moj dvom na hernijo… Upam tudi, da nisem že prepozen in je poškodba (diskov/vretenc in živca) že prehuda…
Bi mi glede na mojo starost bolj priporočali kakšne terapije kot pa operacijo, in če kakšne?
že v naprej hvala za odgovore.
Miha
Pozdravljeni,
nemogoče je povezati vaše težave s spodnjimi in zgornjimi okončinami z istim vzrokom. V kolikor gre namreč za spremembe v ledvenem predelu hrbtenice, se simptomi pojavljajo v tem delu in selijo v noge, spremembe v vratnem delu pa vplivajo na glavo in roke. Ni mogoče, da bi obstajal skupen vzrok teh težav, ki izhaja iz predela hrbtenice. Na tej podlagi sumim na spremembe v možganskem tkivu, vendar brez klinične slike, ki jo pridobim na pregledu, žal ne morem dati konkretnega nasveta. Priporočam, da se naročite v eno od naših ordinacij, kjer bomo na podlagi nevrološkega pregleda lahko bolj natančno ugotovili vzroke za vaše težave. Ali pa ponovno obiščite t.i. KOBŽ, kjer so vas že pregledali in razpolagajo z vašimi izvidi, morda so obenem tudi že ugotovili, za kaj gre.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Na vas se obračam,ker imam tudi jaz sama hernijo.Naredili so mi MR vratnih vretenc.Izvid je pokazal izravnano cervikalno lordozo z degerativnimi spremembami,ki so najbolj opažena v nivoju c5-c6,kjer je vidna ogromna centralna diskus hernija,ki močno stiska hrbtenjačo..
Bila sem pri neurokirurgu kjer mi je rekel,da pride v poštev izključno le operacija ,ki pa naj bi bila v roku 14 dneh in da je nujna.Povedal mi je tudi posledice le te operacije,Stara sem 38 let in imam tri otroke stare 19,16 in 14 let.Živim sama z njimi.
Zoperacijo sem se sicer strinjala,vendar bi rada še vaše mnenje,ki bi mi zelo pomagal,Operacijo lahko prestavim,ker priznam da me je zelo strah posledic,vem da danes delajo čudeže ampak vseeno.
Kirurga sem tudi prašala,če res ni drugega kot le operacija pa mi je rekel ,da drugih terapij ni.
Prosim vas da mi odgovorite in če je kakršna možnost brez operativnega posega to odpraviti.
Pozdravljeni,
predvsem je potrebno pri tovrstnih odločitvah natančno oceniti stanje hrbtenice. Ker z vašimi MRI slikami ne razpolagam, se preko foruma težko odločim: poseg da ali ne. Dejstvo pa je, da je v primeru prisotnosti nevroloških znakov operacija edina rešitev. Znakov je lahko več ali pa nastopajo posamično: slabost v nogah, bolečinski občutki in/ali slabost v rokah, težave z odvajanjem vode in blata, nevrološki pregled refleksov idr.
Natančen nasvet žal v vašem primeru ne morem dati preko foruma. Potreboval bi natančno pogledati vse izvide, predvsem pa slike. V kolikor po dodatno mnenje ne boste utegnili priti pa vam priporočam, da natančno sledite navodilom nevrokirurga glede rehabilitacije. Srečno.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
Star sem 28 let in imam težave s hernijo diska. Vsake toliko so bolečine tako hude, da se ne morem spraviti niti do zdravnika po inekcijo…
Zanima me Vaše mnenje o nadaljnjem zdravljenju, torej ali se je možno izogniti operaciji ali ne (Dr. Podobnik je po pregledu izvidov dejal, da bi se lahko v primeru operacije – zaradi sesedanja medvretenčne plošče – v živcu naredila brazgotina??)
IZVIDI:
MR: Nekoliko izravnana lordoza. Začetna dorzolateralna spondiloza. Znaki degeneracije diska L4-L5, kjer je tudi znižan i.v. prostor. Začetne degenerativne spremembe malih sklepov ter nekoliko zadebeljena ligamenta flava predvsem nivoja L4-L5. Znaki zmernega artritisa malih sklepov.
Nivo L4-L5: do 10mm velika mediolateralna desnostranska protruzija s popolno utesnitvijo desnega lateralnega recesusa, ter deloma levega. Zožena sta oba foramna, več desno. Sicer še prehodna.
Medula je odrinjena s sprednje in desne strani.
Nivo L5-S1: Manjša koncetrična protruzija brez pomembnejših zožitev. Foramna sta prehodna.
Nakazuje pa se manjša retrolisteza korpusa L5 napram S1 za cca 2-3mm, stopnje l.
Signal prikazane medule spinalis je v mejah normale.
Kakšno je torej Vaše mnenje o izvidih in kaj bi mi svetovali?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,
Tadej
PROSIM VAS ZA OBRAZLOŽITEV TEGA IZVIDA
Obsežne stenozantne spremembe spinalnega kanala, predvsem nivoja C3 – C4 zaradi centralneherniacije diska., ki mogoče nekoliko izraziteje utesnjuje desni foramen.
Star sem 46 let . Pri hoji ( na začetku ) premalo dvigujem stopala in se tako rahlo spotikam, če ne mislim na to Drugih težav še nimam
HVALA IN LEP POZDRAV
Pozdravljeni,
stenozatne spremembe v vratnem delu hrbtenice (C3-C4), ki jih opisuje vaš izvid so resne spremembe. Pomembno je tudi ali gre za RTG ali MRI izvid, v primeru slednjega, je preiskava bolj natančna in s tem diagnoza bolj verjetna. Manjkajo pomembni podatki – stanje hrbtenjače v tem delu. V kolikor gre za spremembe (šibek signnal, zožen prostor idr.) gre za resne spremembe, ki jih je kot take potrebno tudi obravnavati.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Sprasujem vas za mnenje glede na obstojec MRI izvid.
MR vratne hrbtenice:
Vratna lordoza je izravnana. Vratni spinalni kanal je kongenitalno primerno širok.
Širokobazna dorzalna diskus hernija i.v. diska C5-C6 iztiskuje sprednji likvorski prostor, sega še malenkost za telesom vretenca C5 navzgor. Priležne začetne degenerativne kostnenaplastitve blago ožijo desni i.v. foramen.
Signal morfologija vratne hrbtenjače sta vseh nivojih v mejah normalnega. Znakov utesnitvene mielopatije ali demielinizacijskih lezij ne vidim.
Hvala in LP
Pozdravljeni,
izvid kaže na zmerne spremembe v vratnem delu hrbtenice. Hernija na nivoju C5-C6 je sicer precej velika, vendar zaradi svoje usmerjenosti ni kritična. Izvid kaže tudi na znake bolečin v tem delu in posledično nepravilno, t.i. protibolečinsko držo, s katero telo poskuša zmanjšati pritisk na razdražen živec (izravnana vratna lordoza). Zelo pozitivno je to, da ni znakov prizadetosti hrbtenjače (signal primeren na vseh nivojih), kar pomeni, da ni kontraidikacij za nadaljnje zdravljenje.
Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa poleg izvidov prinesete tudi slike. Na podlagi anamneze in klinične slike vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
lep pozdrav,
Prosim Vas za mnenje sledečega izvida :
Izravnana je cervikalna lordoza, v nivoju C4-C5 desnostranski osteofit kompleks utesnjuje sprednji likvorski prostor duralne vreče in se širi v področje foramna ter posledično utesnjuje korenino.
V nivoju C5-6 je vidna dorzolateralna desnostranska diskus hernija, ki utesnjuje sprednji likvorski prostor duralne vreče in se širi intraforaminalno ter utesnjuje korenino.
Na T2 povdarjenih MR je signal v cervikalni meduli normalen.
V nivojih C5-c7 so vidne blage kostne naplastitve v področju unkovertebralnih sklepov.
Mnenje: HD C5-C6
Degenerativne spremembe cervikalne hrbtenice, najbolj izražene v nivojih C4-5 in C5-6, kjer sta vidni tudi foraminalni utesnitvi na desni strani!
Naj Vam še razložim, kakšne težave imam in zakaj sem opravil MRI slikanje vratne hrbtenice:
bolečina v vratu, katera izžareva v rame in proti lopatici, prav tako v določenih legah bolečina navzdol po roki in mravljinčenje v palcu in kazalcu.
Obenem me zanima, ali bi bilo z manualno terapijo možno pritisk na živce ublažiti ali odpraviti in s tem tudi bolečine?
Najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
izravnana cervikalna lordoza je znak bolečinskih občutkov, ki izvirajo iz vratnega dela hrbtenice. Tudi sam izvid kaže na te spremembe, bolj natančno v predelu C5-C6, ki pa obstajajo že dalj časa, saj se je na tem mestu pojavil tudi osteofit oziroma izrastek, kar pomeni, da je sprememba starejša od 10 let. Spremembe nikakor niso kritične, simptomi, ki pa jih v nadaljevanju opisujete, pa popolnoma sovpadajo z vsebino izvida.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite an pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,