Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija dišave

dišave

A je mogoče kdo alergičen na dišave? Meni so odkrili alargijo na dišave, pa tudi na nikelj in krom?
Kakšne so vaše izkušnje z to alergijo, sem prvič slišala, da alergija na dišave sploh obstaja.

Tudi jaz sem alergična na dišave: na vse parfume, osvežilce, deodorante – vse kar naj bi dišalo. Tako hudo je, da ne znam povedat. Ljudje pa se brezobzirno polivajo s to nesnago, da ne samo da ne morem mirno na avtobus (recimo) ali banko, ampak tudi za službo je grozno … ne vem, kako jo bom našla in kako naj sploh iščem, saj je vse onesnaženo z raznimi Air Wicki, AmbiPuri in podobno svinjarijo! In vsi mislijo, da so urejeni šele, ko so našpricani z deodoranti, parfumi in kolonjskimi vodicami.
HUDO je in nič se ne da storiti. Kajenje je kao prepovedano, pa vseeno ni lokala, ki ne bi imel prostora za nekadilce zgolj približno take velikosti kot je WC. Kaj bi lahko napravili proti brezobzirnemu polivanju “dišav” naokrog, če je še pri kajenju, ki je dokazano škodljivo, prvi in edini ki kaj šteje – denar, zaslužek tobačne industrije (in trgovcev ter gostincev)?
Po mojem so namreč te “dišave” čista kemija – vprašanje, kako v resnici delujejo na naš organizem. Morda se bomo šele čez čas soočili s krutimi posledicami in razdejanjem, ki jih bo ta sladko dišeča kemična industrija pustila na nas, naših otrocih in mogoče celo vnukih!
Nenehno premišljujem, kako bi javnost osvestila o tem problemu, pa mi nič še ne pride na misel. Tale odgovor je mišljen kot poskus, da bi se komu topogledno odprle oči!
Lep pozdrav!

Končno vidim, da nisem edina s temi problemi. V toplejših mesecih parfumi tako hlapijo, da me motijo celo na ulici.

Pa nihče ne razume, da je tudi to alergija. Če imaš alergijo na hrano, je ljudem to jasno in razumejo, ob taki alergiji pa enostavno ni posluha.
Začelo se je s pralnim praškom, potem pa se je razširilo na parfume (ki sem jih prej tudi sama z veseljem uporabljala), dišeče svečke, mehčalce…
Skratka ne prenesem več nobenih dišav.

Na srečo sem v Mullerju odkrila prašek brez dodanega parfuma, da lahko perem, ker nekaj časa je bil tudi to problem.
Težave imam tudi na sestankih, pogosto moram ven iz prostora…

Pri alergologu so mi rekli, da je to multipla kemična alergija. Izogibati se moram kozmetiki, čistilom, hlapom, barvam za lase in celo oblačilom črne barve. Konkretno niso dokazali ničesar, opazovati se moram sama.
Ja, kriza je to, pa vendar se navadiš živeti tudi s tem.

Tudi jaz se pridružujem klubu. Mislim, še WC papir je odišavljen pa tako hude posledice pušča. Groza! Sama uporabljam Vichy kolekcijo pa mi sedaj že tudi ta škodi. Kaj pa ve? Uporabljate kakšne kreme, ličila … in katera?

Ja, na WC papir sem pa čisto pozabila. Seveda ga ne kupujem. Že mimo grem težko.
Kreme so pa tudi kriza. Preiskusila sem jih ogromno, na koncu sem pristala na navadni nivei in to je res edino, kar lahko uporabljam. Pa maskara in to je to.

Lep pozdrav!

No, tudi jaz imam podobne težave. Pa nisem vedela, da obstaja alergija na dišave, sem mislila, da sem pač alergična na eno snov v teh zadevah.

Pri meni sicer ni hudih reakcij, so pa zelo neprijetne. Pri skoraj vsakem parfumu, deodorantu, milu, šamponu, itd. me začne špikati v nosu in mi postane slabo. Pri uporabi katerekoli šminke (do zdaj sem odkrila eno labelo, ki tega ne izzove) se mi strašno izsuši celotna ustna votlina in grlo. Na srečo že takoj po vonju vem, ali me bo določena stvar motila ali ne. In zdaj zbiram mila in parfume (sama ga ne uporabljam) in deodorante tudi možu. Drugače se ga izogibam na dober meter in pravim, da sem alergična že nanj 🙂

Kaj hočemo. Treba se je naučiti živeti s tem. Ampak naslednjič, ko bom srečala kakšno žensko, ki bo čudovito, lepo, nežno in meni nemoteče dišala, jo bom ustavila in vprašala kateri parfum uporablja… 🙂

Uživajte v neodišavljenem svetu. A ni svež zrak najbolj super?

[url=http://lilypie.com][img]http://bd.lilypie.com/ZdRyp2/.png[/img][/url]

Naj z vami podelim srečno odkritje: kozmetika EUCERIN ki se dobi v lekarni ni odišavljena! Namenjena pa je menda diabetikom, katerih koža je zelo občutljiva.
Vendar je krema LypoBalance kar precej mastna, pozor, mogoče raje uporabite HydroBalance. Tudi za otročička uporabljam njihovo mleko za telo. Pa seveda tonik za obraz itd. In kremo za roke.
Odkritje in olajšanje, tale Eucerin. Spet se mi je vrnilo veselje do nege, ki je več od vode in deo kristala.
Pojdite pogledati, mogoče dobite celo testerje, in javite, kako se vam zdi!

Ta teden sem razočarana ugotovila, da v Mullerju nimajo več Persila brez dodanih parfumov. Dobili so nov prašek, ravno tako sensitive, vendar ima dodan parfum, ki je tak vonj, da ga jaz žal ne bom mogla uporabljati.

Ali kdo ve, kje dobiti prašek brez dodanega parfuma?

V Mullerju držijo tekoči detergent za perilo – Babys Waschmittel. Firma je Frosh na etiketi pa je mati z otrokom, na vrhu pa žaba (frosh). Piše, da je še posebaj primeren za otroke in ljudi z občutljivo kožo. Poskusi – ne stane veliko!!!

Pozdravljena!

Hvala, bom poskusila tudi to. Samo na novem persilu tudi piše, da je za ljudi z občutljivo kožo, samo parfum je vseeno dodan.
Cena pa sploh ni važna! Hvala še enkrat, sporočim če je v redu.

Hvala za informacijo. Kupila sem “žabo”, oprala perilo in je res minimalno odišavleno. Če pa bo kdo odkril prašek brez parfuma, se priporočam!

Mojca, tebi pa še enkrat hvala!!!

Pozdravljeni,

tole temo sem privlekla na plano, ker ravno iščem detergente brez dodanih dišav. Doslej sem našla:

Denk mit Ultra Sensitive v DM, za vse temperature, ni za volno in svilo
http://www.dm.de/de_homepage/denkmit_home/produkte/produkte_waschen/produkte_waschen_vollwaschmittel/10362/denkmit-vollwaschmittel-ultra-sensitive.html

Sonett prašek v Sparu, za vse temperature, ni za volno in svilo
http://www.sonett-online.de/1eng/wapow.htm

Po kvaliteti se mi zdita kar primerljiva, opereta slabše kot recimo Persil Expert, s katerim sem bila zadovoljna, dokler sem prenašala dišave.

Potrebujem še nekaj za volno. Od Sonetta se našla Olive Washing Liquid: http://www.sonett-online.de/1eng/olivn.htm. Denk mit kot kaže nima ničesar brez dišav.

Zgleda, da se pri nas dobi še Sodasan, ima kdo kakšne izkušnje z njim?

Kaj pa mila in šamponi?

Lep pozdrav,

Alenka

Pozabila sem še dodati, da ne gre za alergijo na dišave, ampak za multiplo kemično občutljivost (MCS).

Ne gre za alergijski odziv, ampak za zastrupljenost, ki povzroča konkretne poškodbe. Ljudje z zmanjšano sposobnostjo razstrupljanja lahko hudo odreagirajo na najmanjše količine kemikalij, nekateri zaradi malce parfuma padajo v nezavest.

Do tega lahko pride zaradi večje izpostavljenosti kemikalijam, lahko tudi manjših koncentracij čez daljše obdobje (v bolnih stavbah), lahko pa tudi zaradi bolezni, ki razstrupljanje poslabšajo ali zaradi prirojenih napak v metabolizmu.

Če bi ljudje vedeli, kako strupene kemikalije so v raznih dišavah in kozmetiki, bi se jim raje izogibali. Zdravim je težko dopovedati, da ni smešno, če nekdo komaj životari v njihovi bližini, ker se nikakor niso pripravljeni odpovedati dišečim stvarem in da te stvari škodujejo tudi njim, le da se bodo posledice poznale skozi daljše obdobje. Ljudje z MCS so kot kanarčki, ki so jih včasih rudarji nosili v rov zaradi varnosti. Ko se je zvrnil kanarček v kletki, je bilo treba bežati. Bolj kot norčevanje in posmehovanje ljudem z MCS bi bilo torej primerno ravnati podobno kot rudarji. Če se kanarček zvrne, opustite stvari, ki so očitno zelo škodljive.

Ste vedeli, da tudi kozmetika, ki ima kakšen ekološki certifikat, nima več kot 10% naravnih sestavin? In da so zelo toksične snovi v dišavah lahko prikrite, proizvajalcu jih ni treba navajati, ker jih lahko razglasi za poslovno skrivnost. V dišavah je poleg snovi, ki jih vsebuje cigaretni dim, še mnogo drugih, bolj strupenih. Ampak o tem se ne govori, tako kot se dolgo ni priznalo škodljivosti cigaretnega dima. Veliko denarja je zadaj.

Pozdravljeni,

upam, da tema še ni popolnoma zamrla. Sama nimam prav te alergije, imam pa ogromno drugih pa tudi kakšen močan vonj me draži. Zadnje čase imam najraje znamko Attitude. imajo celo linijo izdelkov vendar mislim da se v DMju za enkrat dobijo le pralni detergenti in mehčalci. Imajo tako izdelke brez vonja kot tudi izdelke z naravnim vonjem (eteričnim oljem) in resnično zelo blagim. 🙂

Me pa zanima ali se danes to alergijo lahko kako ”členi”? npr. ali obstajajo testi za prav določene snovi v parfumih ? (da bi naprimer pokazal da je oseba alergična na limonen, linalool, geraniol…) In pa – ali so škodljiva tudi eterična olja?

Zanima me tudi ali lahko uporabljate/uporabljajo izdelke podjetji kot so Ariel, Faks, Persil? In kar se krem tiče- Alverde, Weleda, Sebamed?

Vesela bom kakršnihkoli (dodatnih) informacij 🙂

Lp.

New Report

Close