Najdi forum

diplegia spastica minimum

Pozdravljeni!

Imam hčerko staro 3 leta in pol s diagnozo, ki sem jo napisala v naslovu.Da ni z njo vse tako, kot mora biti se mi je začelo dozdevati pri pol leta, ker se ni obračala iz hrbta na trebuh in kontra, potem ni puzala, ko pa je začela hoditi, pa je hodila po prstih. Seveda so mi vse rekli, da je z njo vse v redu, da preveč berem internet, ko pa je shodila in hodila non stop po prstih, pa sem imela vsega dovolj in jo peljala na kontrolo k ortopedu. Začetna diagnoza je bila kar huda, sem bila čisto šokirana nad izjavo zdravnice, da ima minimalno CP.

Ja, naša Manca hodi po prstih in ne zna uporabljati medenice tako, kot je potrebno. Na terapije hodiva od drugega leta dalje, sedaj pa smo imeli vmes 4 mesece premora, da je zdravnica videla, a bo šla stvar na slabše, boljše ali pa bo isto. No, po štirih mesecih sva imeli kontrolo in je rekla, da bo bilo dobro, da jo vključi nazaj na terapijo. Na kartonček pa je napisala diagnozo, ki sem jo navedla v naslovu. Zanima pa me, ali katera ve, kaj točno ta diagnoza pomeni in če je imela kakšna podobno situacijo, kako se je vse skupaj odvijalo.

Hvala in pozdravček

Mojčca,

Žal je včasih tako, da smo starši tisto gonilo, ki vztrajamo, da je z otrokom » nekaj narobe«. Naš instinkt nas opozarja, da se otrok razvija malce drugače, po drugi strani pa nas je vsega strah. Tudi – ali še bolj – medicinske diagnoze.
Mojčca, na spletni strani zveze Sonček, ki lahko preberete vse o CP : http://www.soncek.org/Kaj_je_to_CP.htm

CP je namreč več vrst in oblik, razpon pa sega od lažje do težje oblike. Vaša diagnoza pomeni točno to, kar ste sama opisala pri hčerkini hoji. Glede na opisano ste na »dobri poti«, če se tako lahko izrazim.
Najbrž pa bo strokovno oko vedno opazilo manjše nepravilnosti v motoriki tudi ko bo hčerka starejša, za okolico pa bo hčerka malce »bolj nerodna«. Lahko pa, da težav ne bo. Včasih je tako na splošno tudi težko reči.

Sicer pa vse, kar vas zanima vprašajte nevrofizioterapevtko ali zdravnico v razvojni ambulanti.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala za odgovor in lep pozdravček

New Report

Close