Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Dioptrije ni mogoče izmeriti

Dioptrije ni mogoče izmeriti

Spoštovani,

Stara sem 45 let in brez očal. Nikoli nisem bila slabovidna, le zadnji dve leti imam suho oko, kar sem blažila z umetnimi solzami. Pred tremi meseci pa sem dobila vnetje gornje veke na levem očesu z zatrdlinico (ječmen) na sredini. Po nekaj dneh s terapijo s Tobrexom se je stanje rahlo izboljšalo, se mi je pa na tem očesu na hitro zelo poslabšal vid (na blizu in daleč!!!), zato sem bila urgentno napotena na Očesno kliniko. Po pregledu je bila postavljena diagnoza Blepharitis, Chaltium palp.sup. o.sin. Vse ostalo z očesom je bilo v redu oz. brez posebnosti. Dobila sem Maxitrol kapljice in navodila za gretje in čiščenje vek ter vlaženje z umetnimi solzami. Za slab vid na levem očesu je bilo rečeno, da se bo verjetno popravil, ko bo zatrdlinica izginila. Po pribl. mesecu dni se je bulica sicer zmanjšala, a ne povsem izginila, vid pa se mi je poslabšal, zato sem dobila napotnico za oftalmologa. Šla sem samoplačniško, da sem bila prej na vrsti, saj me je slab vid na levo oviral tudi pri mojem delu (opravljam delo z veliko branja in pisanja na računalnik), pa tudi pri vožnji z avtomobilom, zlasti ponoči.
Po opravljenem pregledu je oftalmologinja ugotovila, da je levo oko sicer slabše kot desno, a brez nobene hujše patologije. Bulica je še prisotna, a je majhna in je ocenila, da je ni potrebno odstranjevati: zunanji deli: pri evertiranju nazaj rahlo konj. draženo, zrklo: normalno pozicionirano, bulbomotorika bp, veznica: normalno prekrvavljena, roženica: prozorna; sprednji prekat: čist, primerno globok; šarenica: bp, zenica: okrogla, reagira na osvetlitev, leča. čista; steklovina: presvetljiva, fubdus: papila ostro omejena, rožnata, v nivoju, žilje, makula bp; VLOsc: 0,63-0.8p, T1: +11,00.
Diagnoza Blepharokonjuktivitis sin, Retina map: DL je bp,
Dobila sem Maxitrol 2x dnevno 10 dni, umetne solze, Chloramphenicol zvečer, topli obkladki in Azyter 2×3 dni.

Sedaj pa moje vprašanje: glede slabega vida na desnem očesu mi oftalmologinja ni mogla pomagati nič. Poskušali sva cel kup leč z dioptrijo, a skozi nobeno nisem s tem očesom videla bolje. Sprašujem vas, kako je to mogoče? Ali se vida na tem očesu res ne da popraviti oziroma korigirati z očali, lečami…? Je mogoče oftalmologinja kaj spregledala? In kakšna je prognoza? Vse skupaj me zelo skrbi, saj se mi zdi, da se mi spet vid slabša (na blizu in daleč), v očesu čutim tudi blago bolečino. Zadnje dni prav težko opravljam delo v službi, saj me slab vid ne levo oko res moti in se cel dan naprezam.
Res sem zaskrbljena in ne vem, kaj naj storim. Naj grem k drugemu oftalmologu po drugo mnenje.

Hvala za vaše mnenje in nasvet in lep pozdrav!
Geni

Spoštovana, manjkajo podatki o desnem očesu, za katerega pravite,da slabše vidite. Priporočal bi vam ponovni, kontrolni očesni pregled in razjasnitev stanja desnega očesa.
LP dr Gorazd Kolar

New Report

Close