Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika dioptrija

dioptrija

Pozdravljeni !

Pri svojih 34 letih, sem kratkovidna, z dioptrijo -4,25 (D) in -3,00(L). Po štirih letih sem šla na kontrolo, ker moj pogled ni bil več “jasen”. Moram povedati tudi to, da sem nosila leče (večinoma).
Pri pregledu mi je dr. rekla, da ne smem več nosti leč, ker sem jih predolgo, tako, da so se mi začele pojavljati žilice.Zaradi teh se baje lahko tudi oslepi. potem pa mi je predpisala cilindre ( ki jih prej nikoli nisem imela) in pa zmanjšala dioptrijo. Seveda sem videla slabo.Odpravili so me, da boljše ne rabim videt in da se bom navadila na to ” da pač slabše vidim”.

Hja, zakaj pod milim nebom je bilo potrebno nova stekla za očala, ker tako sem videla že s prejšnjimi ( in mimogrede dat 20.000 SIT).
Hec je pa v tem, da sem veliko na cesti in ob dežju, mraku, slabo vidim, tako da zopet mižim in napenjam oči.Počasi se me loteva tudi glavobol. No, pa da ne vidiš registracije na 10m mi tudi ni čisto običajno.

Sedaj pa uprašanje. A resnično človek ne rabi videt bolj čisto in sem samo jaz tista, ki kompliciram in hočem videt v mraku vsakega pešca na cesti, da ga po možnosti ne snamem.

Se oproščam, ker sem napisala litanije, me je pa razkurilo – in to močno!

Hvala za odgovor.

Torej, glede na pojavljanje žilic lahko rečem, da morate vsekakor narediti pavzo in potem spet na pregled (čez eno leto), saj je možnost, da se bo situacija izboljšala in boste spet lahko nosili leče.

Glede ostrine pa morate še enkrat na pregled, saj če vidite tako slabo kot mi opisujete in povrhu dobivate še glavobole, nekaj ni vredu. Pojdite na pregled drugam, po “drugo mnenje”.

Lp.

New Report

Close