Dilema-skupno življenje
Pozdravljeni!
Prosim za nasvet, ker me težava muči že kar nekaj časa. S fantom, ki je star 30 let (meni je 27let) sva skupaj že skoraj štiri leta. Že nekaj časa se pogovarjava o tem, da bi pričela živeti skupaj. Tu pa nastane problem. Trenutno živiva vsak pri svojih starših. Naj še povem, da sva oba zaposlena. Fant je predlagal, da bi se jaz preselila k njemu, v hišo njegovih stršev, kjer bi si v pritljičju uredila stanovanje. Jaz nad tem predlogom nisem najbolj navdušena, predvsem zaradi slabih izkušenj iz preteklosti, ko sem z mamo in očetom živela v hiši pri očetovih straših, ki so se neprestno vtikali v življenje naše družine, poleg tega je imel oče precej oblastno mater, ki se ji ni bil sposeben upreti.
Fant ima tudi sestro, ki se je že enkrat sprla s starši glede lastništva hiše. Opažam pa tudi, da skuša njegova mati imeti glavno besedo in včasih določene stvari izili z jokom.
To so glavni razlogi, da ne morem sprejeti njegove ponudbe. Poleg tega sem fantu predlagala, da bi se on preselil k meni, kjer bi si prav tako lahko v naši hiši uredila manjše stanovanje, vendar o tem noče niti slišati. Prav tako ni niti najmanj navdušen nad idejo o morebitnem najetju stanovanja ali pa celo novogradnji. Pravi, da si želi čimprej živeti z menoj pri njemu. Predlagal je celo, da bi se preselila v njegov vikend, ki je oddaljen nekaj kilometrov od njegovega doma.
Torej rada bi slišala vaše mnenje. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Če čutiš, da ni vse tako, kot bi si želela, se ne preseli tja. To bo namreč imelo vpliv na celo tvoje kasnejše življenje in skrbi. Postavi mu pogoj: najeto stanovanje. Čeprav bodo stroški- to si pa najbrž oba želita prihraniti, glede na to, da še vedno stanujeta doma…??Morda tudi njemu kaj ne odgovarja pri tebi doma, kdove.
Sicer pa je za otroke najbolje, da se čimprej osamosvojijo in ne ostajajo doma- moje mnenje.
Hja, dilema………ne sme biti.
Pojdita nekam na čisto svoje………ne k tebi, ne k njemu.
Ampak zakaj ti postavlja ultimate???
Tko je, na svoje, čisto na svoje…….brez vseh spon in težav, ki jih nosi skupno življenje s stari, enimi ali drugimi.
Če se izkaže čez kakšno leto, dve, tri, pa vseeno lahko si uredita gnezdece pri nekom v hiši……..
1.Za začetek naj si uredi papirje o lastništvu ( da je spodnji del samo njegov) to lahko naredi le pod pogojem, da se s tem strinja mati (ozioma lastnik) in sestra (bodoči dedič). Če ne je ona prav tako dedič po smrti staršev, ki je lastnica 1/2 vsega. Razen če ni posebaj določeno v papirjih, da je lastnica zgornje etaže.
Vem da so še zdaj vsi živi amak ko se začnejo problemi si ga naj….
ČE ODNOSI NISO VREDU IN UREJENI PAPIRJI SE NE SPUŠČAJ V TOLE.
Zdaj boš vlagala SVOJ denar v nekaj kaj ti lahko v trenutku…PUF*
2.Posebaj vhod.
Najboljša varijanta : kupi stanovanje in ga odplačuješ na kredit ( ko boš odplačala kredit bo stanovanje tvoje)
Najem slaba varijanta ( ker z najemnino že lahko pokrivaš stroške kredita- obroka mesečno)odvisno kaj vzameš v najem
lp
Lep pozdrav!
Iz svojih lastnih izkušenj ti povem, da boš naredila veliko napako, če se boš preselila k fantu. Naj bo njegova mama še ne vem kako dobra ženska na svetu, pa čeprav boš imela ločeno gospodinjstvo, te bo vedno dajal občutek, da bi se v vsaki situaciji mogla podrejati, saj si ti tista, ki je prišla k njim. S fantovo sestro pa raje ne imej preveč stikov, ker v mojem primeru je bila prva, katera mi je zabodla nož v hrbet. S fantom sva veliko razpravljala, kje naj bi živela in na koncu sem jaz popustila, ter odločitev je padla, da se preselim k njemu. Začela sva že z notranjimi deli in opazila sem, da imajo starši in sestr’ca preveliko besedo, kaj bova delala z “njihovimi” prostori! Začela sem se počutiti utesnjeno in spraševala sem se, kaj še bo!
Ko sem fantu povedala, da imam občutek, da to ni to in predlagala, da greva na stanovanje, se je pokazal kot največji mamin sinček, kateri še ni pripravljen biti samostojen. Dala sem mu ultimat in izbral je prvo pot!
Po petih letih sem spoznala, da za življenje potrebujem bolj hrabrega moškega. Odšla sem, sedaj živim z drugim fantom, v stanovanju, daleč od njegovih, ter mojih. Srečamo se enkrat na 3tedne in za njegove sem najboljša punca, ki jo lahko dobi njihov sin.
V prvem primeru bi se videli vsak dan in kolikor poznam njegovo mamo bi se pokazala kot prava stereotipna tašča. Bivšemu pa je žal!
Jaz pravim, posebej, pa se imaš rajši
Kaj pa je narobe z njegovim vikendom? Če je njegov, imata idealne pogoje za začetek. Takoj najameta kredit za stanovanje in ga odplačujeta, namesto, da bi plačevala najemnino za stanovanje.
Kar pa se tiče življenja pri starših, ti odsvetujem tako pri njegovih, kakor pri tvojih. Midva sva 4 leta živela pri njegovih in velikokrat sem si govorila, da bi bilo pri mojih bolje, nato pa sva še 2 leti živela pri mojih, kjer pa je bilo še slabše. Veliko sem morala požreti, vse popustiti in to mi je zagrenilo prvih 6 let zakona, ki naj bi bila najlepša, pa se je izkazalo, da temu ni tako in to zaradi dveh oblastnih mater in mene, ki sem mislila, da je moja dolžnost, da se prilagodim, ker sem pač odvisna od njih (tako sem bila namreč vzgojena). Na tak način sem nam pripomogla do hiše, saj sva bila zelo zakreditirana, zato si najemnine nisva mogla privoščiti, rešila sem svoj zakon, vendar sem 6 let zelo, zelo trpela. Še dobro, da sem bila tako mlada, saj če bi bila starejša, bi se verjetno uprla (ali pa tudi ne, saj če te od malega zatirajo ….).
Vsem, ki ste mi ogovorilli ter mi svetovali se najlepše zahvljujem. Naj omenim še to, da so pogovori, ki jih imava s fantom že rahlo zaostrujejo. Fant vztraja pri svojem in trdi, da v stanovanje ne bi šel pod nobenim pogojem, predvsem zato, ker je doma že precej denarja vložil v gospodarske objekte (imajo manjšo kmetijo) in živali ter da bi v bloku od dolgočasja umrl. Glede najine finančne situacije, pa lahko povem, da če bi malce stisnila zobe, bi si manjše stanovanje lahko privoščila, vendar kaj ko se mu zdi za to škoda denarja in prevelik strošek. Fant vedno bolj pritiska, naj se preselim k njemu domov in vsak najin pogovr ozr. prepirček je včasih mlatenje prazne slame, saj nihče od naju noče popustiti. Sam pravi, da doma ne misli zapustiti, ker je že precej denarja vanj vložil, poleg tega imajo doma veliko prostora in se mu ne zdi smiselno, da bi šel živet v blok. Predlagal je da, bi se preselila v njegov vikend, ki pa ni čisto njegov, je materin, sam pa je nekaj tudi vlagal in delal. Ta rešitev se mi ne zdi ravno ok, saj je vikend na precej nedostopnem kraju in sredi gozda. Fant pravi, da me ima rad ter da bi v priemru, da bi se preselila k njemu storil vse kar je v njegovi moči, da bi se dobro in srečno počutila. Ampak v tem je problem. Jaz se pri njem doma ne počutim preveč ok in me sploh ne vleče k njemu. On pravi, da sem egoistična in neumna ter neodrasla, ker si želim na svoje, pa čeprav v stanovanje. Kot sem že omenila je po njegovem mnenju to zguba denarja in velik nesmisel, ko pa imajo pri njih denarja ogromno prostora. Pa saj ga je dovolj tudi pri na doma….
Tako, to mi je še ležalo na duši. Hvaležna vam bom za kakršenkoli nasvet oziroma mnenje za kar se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
če je tako kot pišeš, ne hodi tja. bolje, da ne…..
No, ja, jaz sem pa taka tašča, da me ima moja snaha srčnor ada in se zelo lepo razumeva…..
lahko pa bi bila tudi tečna tašča, če ne bi hodila po hiši z “zaprtimi očmi” in včasih malo gluha…..
Zmeraj pravim, da moramo biti ta stari pametni in ne, da to pričakujemo od ta mladih !!!
To mogoče niti ni tako napačen predlog, vendar….gre za precej občutljivo točko in ne vem če je sposoben to predlagati materi. On namreč pravi, da on dela za svojo družino pri kateri živi in jim je v vsakem primeru pripravljen pomagati s svojimi finančnimi sredstvi z namenom, da se kmetija tudi ohrani. Torej, ne dela prevelikih razlik, ker je mnenja, da je tisto kar on ustvari od njegove družine in ne npr. njegovo.
Jst ti svetujem,da se v nobenem primeru ne preseliš k njemu domov niti v tisti vikend.Če te pa sili in sili,postavlja ultimate in zganja ne vem kaj pa bi blo mogoče treba da fejst hudo premisliš o tem tvojem fantu.Na tvojem mestu bi mu rekla:ti se preseli k meni domov ali pa si najdeva čisto svoje skupno stanovanje,na drugo varianto ne bi pristala.Sicer pa ti povem da so meni fantovi starši in njegova starejša sestra naredili pravo štalo pa nikoli nisem živela pri njih ampak on živi pri meni.Vedno so mi govorili kako me imajo radi in kako sem jst najboljša punca in da mi bodo vedno pomagali pa bla bla bla,ampak jst sem glede njegove družine vedno imela slab filing in na koncu se je res izkazalo da sta starša največja hinavca sestra pa še večja,vtikali so se tja kjer ni blo treba,lagali ko sem rabila pomoč pa so se vsi delali trapaste in me kar ignorirali.Zato ti povem,poslušaj svoje občutke.Pogovori se s fantom in če te ima rad te bo razumel in ti bo ustregel,dgugače je pa kakšen mamin sinko na katerega imata starša preveč vpliva.