Dilema
Spoštovani
Imam sina,ki se je rodil s carskim rezom.Kljub preko 4 kg teže,je bil v inkubatorju.Diagnoza:Ob nižji sat.02 otroka premestimo v izoleto,kjer mu dovajamo 40V%.Naj povem še,da je bila plodovnica zelena.
Otrok sedaj obiskuje 3 razred OŠ.Zaradi lažjih motenj so mu dodelili dodatno strokovno pomoč.Ima slabo pozornost,najslabša je pisava,je nemirenin slabše distanciran.Ima težave z ravnotežjem…je tudi malo močnejši.Površna in nečista artikulacija.Enostavne račune izračuna a je nezanesljiv.To je izjava defektologa spec.ped.Mnenje psihiatra pa je:V kontaktu deluje negotov,v regresu in slabo orientiran.Deluje tudi klinično šibko intelektualno kot tudi energetsko opremljen.Eruiramo enurezo,emkoprezo,depresivno simptomatiko in slabšo šolsko uspešnost.
Predlagane so bile prilagoditve pri SLO in podaljšan čas reševanja nalog.
Otrok ima pomoč specialnega pedagoga….vendar pa med poukom nima nobene pomoči….slo…kontrolne naloge.Reševati jih mora v času kot ostali.Ker ima otrok s tem probleme,je ocenjen temu primerno.Zaradi malo močnejše postave je v posmeh sošolcev,pritisk tovarišice in otrok se je začel upirati,da gre v šolo…oz mu je vseeno.Ne pokaže žalosti,ne razočaranja…ničesar.Kot bi otopel.
Sedaj pa imam vprašanje…..
Je mogoče,da je ob porodu doživel lažje poškodbe možganov in ima te probleme zaradi tega?Ne želim iskati nekaj česar ni….želim pa pomagati svojemu otroku,da bi mu bila šola v veselje….in če ne gre drugače bi ga prepisala v šolo s prilagojenim programom….saj se mi zdi,da z vsakim dnem,ko od njega pričakujemo mogoče preveč….delamo sinu nepopravljivo škodo.
Lepo prosim za odgovor na koga naj se obrnem in kaj naj naredim,da bi čim bolj pomagala sinu.
Mamica,
lažje možganske poškodbe niso izključene, vendar pa so težko dokazljive. V neki raziskavi sem zasledila, da kar 70% otrok ob porodu dobi lažje možganske poškodbe (ali minimalne cerebralne disfunkcije – MCD) – kako to vpliva na otrokovo življenje pa je odvisno od različnih dejavnikov (pa tudi kompenzacije, od »kraja« poškodb itd).
Torej MCD ni izključena. Tudi zelena plodovnica je znak, da se otrok »ni dobro počutil«. Nižja saturacija in inkubator to potrjujeta.
Mogoče bi otroku v tej situaciji pomagale prilagoditve IP (nivo znanja, več ur, dosledno upoštevanje podaljšanega časa itd).
Če boste na naslednja vprašanja odgovorili z da, je mogoče smiselno razmišljati tudi o prešolanju na šolo s prilagojenim programom:
– otrokove težave se vlečejo že dalj časa
– v zadnjem času se težave stopnjujejo in jih opažam na več področjih
– kljub pomoči, je otrok neuspešen in nezadovoljen
– če tudi se je spremenila oblika pomoči (več ur, posebne prilagoditve – npr. podaljšan čas), se težave stopnjujejo ali ostajajo enake
– otrok ne dosega minimalnih strandardov pri večini predmetov
– že dalj časa je apatičen, nezainteresiran za šolo ali pa se mu upira vse, kar je povezano s šolo
– opažam, da ga večkrat boli glava, trebuh in podobno ali se pojavljajo tako imenovana psihosomatska obolenja ( zdravniki ne najdejo ustreznega vzroka za njegove bolečine)
– doma spreminja vedenje, postaja agresiven ali pa zapira vase.
Pa še to: šola mora spoštovati odločbo. V kolikor v njej piše podaljšan čas – to pomeni podaljšan čas za vse pisne izdelke. Če v šoli odločbe ne upoštevajo, se obrnite na komisijo, ki je otroka usmerila (in običajno ta posreduje).
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (18-12-05 20:37)
Spoštovana gospa Petra
Na vsa vprašanja lahko odgovorim z DA.Ravno zato sprašujem…ker bi rada pomagala otroku,čim lažje in čim bolje…da bi se znal “spopasti”s stvarmi,ki mu ne gredo…pa čeprav bi bilo za to potrebno ga preusmeriti v drugo šolo…kjer bi lažje sodeloval.Ravno v petek sem bila v šoli in,ko sem opozorila na njegove probleme in na to,da je vse zapisano v odločbi,ki sem jo že takoj prinesla v šolo …sem od socialne delavke sicer naletela na zelo pozotiven odnos…raztredničarka pa je dejala….saj ima podaljšan čas za kontrolne.Že njen odnos je precej trd za otroke…kaj šele če gre otroku počasneje razumevanje določenih stvari.V resnici otroka boli “glava,trebuh”in zelo težko ga pripravim do tega da se zbere in lepo narediva naloge.
Hvala za vaš odgovor,ki mi je precej pomagal.
Pozdravljena!
Tudi jaz sem imela otroka v redni osnovni šoli, kateremu je bila dodeljena specialna pedagoginja in postavljene minimalne zahteve. Ampak vsa ta šola je bila živo mučenje tako za otroka, kot za nas. Ker v šoli ni naredil naloge, smo sedeli cele popoldneve z njim, da smo dokončali stvari. Začel se je jok, agresivnost, lulanje v posteljo in potem smo ga prešolali v šolo s prilagojenim programom. Stvar se je 100% izboljšala. Naloge dela z lahkoto, ker so primerne njegovemu znanju, vedenje se je izboljšalo, lulanja od takrat ni več in končno enkrat pridem od govorilnih ur, da ga učiteljica pohvali in pravi, da je enak ostalim. Prej so bile vedno samo kritike, da tega ne zna, pa drugega ne zna, da sem bila še cel teden slabe volje. Kakor sem se bala prehoda (med letom) mi sedaj ni žal niti dneva, saj se je življenje celi družini izboljšalo.
Veliko sreče!
Zdravo!
Vse težave kažejo na to ,da bi bila najboljša rešitev prešolanje na OŠ z nižjim izobrazbenim standardom.Iz povedanega mi ni jasno koliko ur dodatne strokovne pomoči ima in kako kvalitetno se izvaja.
Predlagam:
pogovor s specialnim pedagogom-odkrit
prisotnost pri pouku in primerjanje znanja
izpolnitev zahtevka za usmerjanje
odkrit pogovor s člani komisije za usmerjanje
Lep pozdrav!