Najdi forum

dilatacija

Spoštovani!
Stara sem 30 let. Kar nekaj let imam ugotovljeno IDIOPATSKO DILATACIJO PLJUČNE ARTERIJE. Prejšnja leta nisem imela težav, zadnje leto pa opažam, da mi primanjkuje zraka. Ponj “moram iti tako globoko”, da me zaboli prsni koš. Ob tem se mi zdi, da čutim slabost in omotico in začnem pokašljevati. Ko pa začnem o tem premišljevati, postane še huje. Meseca decembra me je mož odpeljal k dežurni zdravnici, saj je postalo stanje neznosno. Ugotovila je le, da nepravilno (prehitro in nervozno) diham, EKG je bil O.K., prav tako kisik v krvi. Dobila sem injekcijo apaurina in moram priznati, da je bilo hitro boljše. Ali je mogoče, da so moje težave le živčnega izvora, saj je moje življenje v domačem in službenem okolju precej stresno? Rada pa bi izvedela kaj več tudi o tej moji bolezni in kako se poslabša oz. izboljša v poznejših letih.

Za odgovor se vam zahvaljujem in vas prisrčno pozdravljam!

Simi

Občutek pomanjkanja zraka in nezadostno globokega vdiha, ki ju spremljajo razni znaki (omotica, pokašljevanje) sta značilna za nepravilno delovanje živcev, ki regulirajo dihanje. Težava je značilna za mlade ljudi, ki so v življenju zelo ambiciozni, pa se jim vsi cilji ne uresničijo. Takim “bolnikom” priporočamo opustitev večjih načrtov, zdrav način življenja in po potrebi manjše odmerke pomirjeval.

Diagnoza idiopatska dilatacija pljučne arterije pomeni, da je pljučna arterija razširjena zaradi neznanega vzroka. V primerih idiopatskih bolezni smo, glede možnosti zdravljenja, še vedno zelo šibki. Bolnikom pomagamo le z zdravili, ki lajšajo težave.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close