Dihanje v papirnatno vrečko pri hiperventilaciji
Spoštovani!
Že 6 let me mučijo občutki dušenja, težko dihanje, občutek, da ni dovolj kisika,…
V neki knjigi sem prebrala zelo izdatno poglavje o hiperventiliranju, pravilnem dihanju in prvi pomoči. Pri slednji je navedeno dihanje v papirnatno vrečko.
Pri enem izmed hujših “napadov” sem tudi jaz poiskusila uporabiti papirnatno vrečko. V knjigi piše, da takoj, ko ponovno vdihnemo izdihan zrak, čutimo olajšanje. Pri meni pa ni bilo nobenega olajšanja. Zaradi toplega zraka v vrečki se mi je zdelo, da še težje diham, postala sem omotična in lotevati se me je začela panika. Šele, ko sem vrečko umaknila, sem čutila olajšanje, vendar pa je občutek dušenja ostal.
Povedati moram, da tudi drugače topel in vlažen zrak poslabša moje težave.
Kaj počnem narobe? Zakaj mi dihanje v papirnatno vrečko ne pomaga?
Ali obstaja kje v Mariboru tečaj dihanja?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana Nadja,
Pri vas se hiperventilacija kombinira s hujšo obliko tesnobnosti, zoper katero si lahko pomagate z avtogenim treningom.Mnogi zasebni psihiatri vodijo tovrstne skupinske vaje (telefonirajte in vprašajte), sami pa se lahko v AT izvežvate sknjigo
Avtogeni trening-sprostitev v stiski (avtor Lindemann prevedel prof.Milčinski.)Če se boste oglasili pri psihiatru, vam bo najverjetneje predpisal katerega os selektivnih zaviralcev prevzema serotonina, pomirjevala pa le pogojno,saj se je s temi mogoče zasvojiti.