Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni dihanje pri gibanju

dihanje pri gibanju

Spoštovani!
Sem 22 let stara študentka in že dobro leto opažam težave, ki pa postajajo vse večje. Sem sicer dokaj aktivna, vendar zadnje čase zaradi težav z dihanjem ne zmorem več določenih naporov. Težave težko opišem a se bom vseeno potrudila. Pri hoji ali teku se mi dogaja, da mi poide sapa sredi vdiha. Zdi se kot da bi mi nekaj pritiskalo na prsni koš. Če stojim in eno ramo potiskam navzdol in drugo navzgor in to počnem izmenično, prav tako slišim zrak, ki gre iz pljuč, čeprav sama ne diham. Prav tako je enako, če z rokami počnem enako kot pri teku. Sorodnike sem prosila, da počnejo enako, vendar se to pri njih ne dogaja. Imam pa tudi vse pogostejše probleme, saj se mi velikokrat zgodi, da se mi pri vstajanju iz postelje ali pa iz stola močno zvrti in stemni pred očmi in moram sesti nazaj. Prav tako se zgodi, če počepnem za slabih 5s in nato vstanem. Večkrat se mi tudi dogaja, da mi srce utripa v predelu nad sternumom, natančneje nad incisuro jugularis. Včasih pa celo nekaj centimetrov pod procesusom xiphoideusom. Bila sem na kardiološkem pregledu, kjer so mi za diagnozo postavili prolaps mitralne zaklopke, kar pa najbrž ni nič kaj preveč resnega. Zanima me predvsem kaj se dogaja z mojim prsnim košem in ali menite, da bi lahko bilo kaj nevarnega? Ker sem sama študentka medicine sem malo pobrskala po literaturi a nikjer nisem zasledila kaj, kar bi mi lahko prišlo prav. Zato se na Vas obračam, saj menim, da mi boste znali pravilno svetovati. Za odgovor se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Doktor Mitja Košnik, Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo vam svetuje, da se naročite na obravnavo na Golniku, pri zdravniku Škrgatu ali Fležaru.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni!

Berem opis gospodične zgoraj in me zanima kaj bi to bilo. Namreč, tudi meni se dogaja da ko dvigujem in smuščam rame, slišim zrak ki gre iz pljuč.
Ravno včeraj sem bila pri pulmologu, postavil mi je diagnozo astma, zgoraj opisanega se pa nisem spomnila da bi omenila.

Hvala za odgovor in LP!

Pozdravljeni!

Sama imam enake težave in vsi mislijo, da se preveč ukvarjam s tem. Pri meni gre samo za to razliko, da so pri kardiologu ugotovili VES, večkrat v parih, UZ srca je bil brez posebnosti. Zamegli pa se mi pred očmi tudi, ko npr napihujem balon. Občasno slišim ob zelo globokem vdihu tudi pisk. Odgovor spodaj pa ni prav optimističen, tako da sem zdaj precej živčna.

Brez panike. Nasvet zaskrbljeni medicinki za obisk pri zdravniku je bil zaradi podatka o težkem dihanju in občutku tiščanja v prsih. Lahko bi bila astma.
Normalno je, da se pri gibanju prsnega koša zrak giblje v in iz pljuč. S tem se ne ukvarjati. Nobene mistike ni v tem, samo fizika. Omotica pri napihovanju balona pa je najbrž posledica (po nepotrebnem) hitrega in globokega dihanja. Temu rečemo hiperventilacija. Ob hiperventilaciji se iz telesa izloči preveč ogljikovega dioksida, kislost krvi pade in to zmoti deovanje živčnih celic. Druga možna razlaga pa je ta, da zaradi pihanja proti uporu, zaradi česar naraste tlak v prsnem košu, se toliko upočasni dotok krvi v srce, da se malo zniža krvni tlak. Če ste sicer nagnjeni k nizkemu krvnemu tlaku. je to lahko čisto dovolj za simptome,ki jih opisujete.
Lep pozdrav

New Report

Close