Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Dihalni test na HP – kaj pomeni izvid?

Dihalni test na HP – kaj pomeni izvid?

Pozdravljeni!

Bila sem že na gastroskopiji, kjer mi je pokazalo, da imam bakterijo. Po jemanju antibiotikov sem opravila dihalni test, a stanje se ni izboljšalo. Shzjšala sem za 4 kg, non stop imam kisel okus v ustih, ne glede na to, kaj in koliko pojem ali pijem. Boli me tudi želodec … vse to se vleče že 4 mesece in je res utrujajoče, saj nimam energije in se slabo počutim, sem šibka, ne znam si več pomagati.

Izvid si ne znam razlagati.

Vrednost: 0.40
orientacijske ref. vrednosti: pod 4

Kaj to pomeni?
Hvala

Spoštovana!

Izvid dihalnega testa je negativen, kar pomeni, da nimate več bakterije v želodcu. Glede na težave ki jih navajate svetujem jemanje zaviralcev protonske črpalke.

Lp;Nataša Smrekar

Spoštovani!

Ali mogoče veste,kje je mogoče v MB narediti ta dihalni test za HP ? V zdravstvenem domu so me napotili na zasebno ambulanto Archimed,vendar pa ga tam ne delajo. Zanima me še,koliko je
ta bakterija v resnici nevarna in ali se je lahko še kako drugače znebi kot z antibiotiki in kako jo sploh dobiš ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Pozdravljena!

Žal ne vem, kje točno v Mariboru delajo dihalni test-morda bi se bilo potrebno pozanimati kar v njihovem kliničnem centru. Okužba s to bakterijo je možna na dva načina fekalno-oralni in oralno-oralni. Ocenjujejo, da je kar 50% ljudi okuženih s to bakterijo, le malo pa jih ima težave. Bakterijo povezujejo z nastankom želodčnih ii dvanajstnikovih razjed, s pojavom nizo malignega limfoma-MALT in celo rakom želodca. Zdravi se jo lahko le z dvotirno antibiotično terapijo v kombinaciji z zaviralcem protonske črpalke.

Lp;Nataša Smrekar

Pozdravljeni!
Zopet se vam oglašam. Moje stanje je slabše kot je bilo. Zdravila mi ne pomagajo prav nič. Ko sem zdravnici omenila zaviralce me je le grdo pogledala,kaj jo jaz komadiram. Odšla sem k alternativi in dobila čaje, a mi tudi ti ne pomagajo več. Sedaj sem izgubila že 10kg in že prej nisem imela preveč kilogramov ;(
Sedaj čakam nove izvide in brskam po internetu. Sicer so mi že izključili možnost razjede ali raka. To pa je bilo že decembra kar je bilo na zaćetku te norišnice in poti stradanja. Sedaj razmišljam le o najhujšem … je možno, da imam kaj hujšega ali pač le zdravstvo ne ugotovi in mi noče dati zaviralcev. Brala sem in imam znake GERB, katere posledica je razjeda, rak …groza me je!
Mi lahko kaj svetujete, saj se stvar vleče že od novembra?

Pozdravljena!

Upam, da so vam pregledali ščitnico-povečano delovanje le-te lahko povzroči hujšanje ter slabosti.

Sicer so zaviralci protonske črpalke tudi v prosti prodaji-lahko kupite Ultop S 10 mg, ali pa H2 antagoniste npr. Ranital 75 mg.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Moja 8 in pol letna hčerka že dva meseca tarna o bolečinah pod levim rebrnim lokom.
Zdravnik ji je predpisal tablete Talcid 3× na dan po 1 tableto po jedi,kasneje pa še Acipan 1 zjutraj na tešč in eno zvečer 1 uro pred večerjo.
Stanje se ni umirilo,hčerka kar naprej tarna da jo boli,enkrat malo,pa nato zgleda kot nek napad da jo boli vredu in bolečina potem postopoma spet pride na minimum.
Kaj bi lahko bilo,saj me zdaj res res že zelo skrbi?
Pa še enkaj me zanima….ali pri otrokih delajo gastroskopijo v anesteziji?
Hvala za odgovor!

Spoštovana!

Pod levi rebrni lok se ponavadi projecirajo težave s strani vranice, repa trebušne slinavke, črevesja ali leve ledvice. Je pa včasih klinična slika pri otrocih popolnoma drugačna kot pri odraslih, tako da zelo težko odgovorim na vaše vprašanje, ker nisem pediater. V kolikor mi je znano delajo pri otrocih invazivne preiskave pod narkozo.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni. Imam iste probleme kot utrujenka, izvidi mi pokažjo vse negativno, zaviralci mi ne pomagajo prav nič, kislina pa je tu nonstop. Včasih mi kislino povzorči že samo tuširanje, zjutraj dokler ne spregovorim je ok, ko pa kaj rečem-groza, kislina, zajtrk in vsi ostali obroki so zelo majhni-se bolj trudim jesti kot kaj drugega. Že pol leta imam apetit a me mine, ko začnem jesti, ker me takoj napade kislina. Vprašanje, če bi preiskava ščitnice kaj pomagale, saj ne vem, da bi ščitnica imela kakšno povezavo s kislino. Ultop, Rutacid ipd mi ne pomaga prav nič. Morda malo Granobil, da mi zavaruje požiralnik, ki me boli zaradi kisline. Preiskave pa nič-vse ok s sluznico, črevesjem, ni razjed, ran-še dobro, a vseeno-kaj je narobe. Delam v tovarni, kjer sem veliko v stiku z raznimi prahovi, barvami (delamo namreč avtomobilske dele) … je možno da mi stik s temi snovmi kaj škoduje in povzroča nevšečnosti???
Mi priporočate ša kakšne preiskave, obisk kakšnih strokovnjakov, karkoli???

Hvala

Pozdravljeni!

Ščitnica ponavadi ne povzroča takšnih težav. Pri vas bi bilo pomembno opraviti 24-urno pH metrijo, s katero lahko dokažemo refluks kisline v požiralnik. Nekatere toksične substance lahko dražijo sluznice, tudi požiralnik.
Nenavadno je, da zaviralci protonske črpalke ne pomagajo, saj so najmočnejša zdravila, ki zavirajo izločanje kisline. Morda bi bilo vredno poskusiti z novejšimi zaviralci in v višjih dozah.

Lp;Nataša Smrekar

Spoštovani

Zanima me kaj pomeni na izvidu dihalnega testa vrednost <2%

Hvala

Lep pozdrav

New Report

Close