Najdi forum

Pred dobrim tednom mi je prijateljica dala difenbahijo, visoko kakih 80 cm, z lepimi, velikimi listi. Postavila sem jo na kar precej svetlo mesto, ne sicer čisto pri oknu, slab meter stran od radiatorja. In že prvi dan je začel rumenet vršiček spodnjega lista, zdaj je list rumen že do polovice. A mi zna kdo svetovat, kaj bi lahko bil razlog? Mogoče prenašanje in prevažanje po mrazu? Na vrhu sicer odganja nov list, upam, da ne bo šlo tako naprej – spodaj en list manj, na vrhu en list več. Kako je pravzaprav treba ravnat z difenbahijo – še nikoli je nisem imela.

LP, M.

Najbrž je res krivo prenašanje.

Ne smete je postaviti na direktno sonce in odgovarja ji, če je zrak bolj vlažen. Tako kot opisujete bo zrak najbrž malo presuh. Zalivajte po potrebi, torej ko se zemlja malce posuši. Nikoli ne zalivajte z mrzlo vodo, saj je to edina stvar na katero je difenbahija res občutljiva. Pred zalivanjem vodo kakšen dan pustite na sobni temperaturi.
S časom pa se spodnji listi sušijo in rastlina ni več tako lepa kot ko je mlada. Proti temu se ne da narediti ničesar. Sama včasih pri takšnih rastlinah dokupim kakšno mlado rastlino in jo posadim v isti lonček, da skrije gola stebla. Ko to več ne pomaga pa naredim potaknjence, ki se pri difenbahiji praktično zmeraj primejo, če jih naredite maja-junija. Odreže se vrh kakšnih 20 cm in posadi direktno v zemljo, ki jo je treba vzdrževati vlažno.

Najbrž veste, da je difenbahija strupena. Zato si je zmeraj ko jo režete, dobro umijte roke in jo na splošno umaknite izven dosega malih otrok. Za domače živali pa po mojih izkušnjah ni nevarna, saj se je nikoli ne lotijo.

Lep pozdrav
Andreja

New Report

Close