Najbolje se je lotiti lastne peke. Tako vsaj veš, kaj daš notri. Če pa za to ni nobene možnosti (mama, teta, prijateljica???), pa mislim, da sem jih videla občasno tudi v Hipermarketu, pri najboljšem sosedu. Vsekakor pa jih mora imeti vsaka dobra slaščičarna. V Ljubljani je bila včasih znana po dietičnih tortah Evropa. Ne vem pa, kako je zdaj. A je sploh šđe slaščičarna notri????
LP!
Julya,
vem le to, da spada med poliole (sladkorne alkohole), da bi naj bil varen za uporabo, vsaj s strani FDA in da je treba na deklaracijo izdelkov, ki ga vsebujejo, po naših pravilnikih opozoriti, da ima lahko prekomerno uživanje izdelka odvajalen učinek ;).
Kot si rekla, ga pridobivajo iz sadja ter ima nizek GI. Lahko se ga segreva (uporaba pri peki), v primerjavi s sladkorjem ima manj kalorij (2,6 kcal).
Uporabljala ga nisem nikoli – se sploh dobi pri nas?
Staša, dobi se pri nas po blagovno znamko Matik. Polkilogramska embalaža stane okrog 700 SIT in je nekaj cenejši od fruktoze. Meni se je zdel boljša alternativa za sladkor od fruktoze, zato ga tudi uporabljam, čeprav zelo redko. Predvsem pri peki, saj ostalih stvari ne sladkam.
Je pa na embalaži napisano: “Prekomerno uživanje sorbitola (več kot 50g dnevno) ima lahko odvajalni učinek.”
Staša, hvala za razlago. Napisala si ravno to, kar sem želela slišati. :-)))))
Prijeten dopust ti želim.