Najdi forum

DIETA

Zanima me brezbeljakovinska dieta zaradi dekompenzirane ciroze jeter.Zanima me tudi katere sestavine se lahko pri dieti uživa.
Hvala za pomoč!

Pozdravljeni,

Pri brezbeljakovinski dieti se morate izogibati živilom, ki vsebujejo veliko beljakovin to pa so: meso in mesni izdelki, ribe, mleko in predvsem mlečni izdelki kot je sir,skuta, tudi stročnice so bogate z beljakovinami, oreščki in semena, jajca… Večina živil vsebuje vsaj določeno manjšo količino vseh sestavin zato popolna izločitev ene sestavine skoraj ni mogoča.
Obstaja pa tudi težava pri dolgotrajnih enostranskih dietah, saj lahko povzročijo pomanjkanje dugih snovi, kar pa tudi ni ugodno za organizem.

Predlagam vam, da v času brezbeljakovinske diete vaša prehrana temelji na sadju in zelenjavi, delno tudi na žitih čeprav tudi žita vsebujejo beljakovine. Tudi krompir vsebuje manjšo količino beljakovi, okoli 1,7%.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Prosim za usmeritve kaj jesti pri specifični ogljikohidratni prehrani – imam pomanjkanje disaharidaz – laktaze, saharaze, maltaze; ali je to doživljenjska ali le začasna, dokler se črevesje ne umiri; imam namreč že leto dni trajajoče driske; čeprav sem že v začetku leta začela s preiskavami, je šele sedaj postavljena diagnoza; upam, da prava, ker so pred tem sumili druge in me med ostalim zdravili z močnimi zaviralci kisline, kar je še poslabševalo stanje; dobila sem spisek-dieto, vendar enostavno ne vem, kaj naj jem; kosilo še gre (meso,solata,zelenjava), kaj zjutraj, malica, popoldanska malica, predvsem pa zvečer; prej sem jedla riž ali kašo na vodi, polento, krompir in korenček, riževe hrske in prepečenec; sedaj vse to odpade; najhuje pa je, ker se bojim imeti prazno črevesje, ker nimam žolča in mi žolčna kislina močno draži črevesje, tako da mi tudi to dodatno povzroča driske; sem alergična tudi na paradižnik, papriko, morske sadeže, por, čebulo in malo na jajca (en+), tudi kislo zelje mi povzroča težave ter repa, zaradi kisline (tudi želodčno sluznico imam vneto); Katera so lahko dopolnila? Prosim za čimprejšnji odgovor in vnaprej hvala;

mene pa zanima dieta zaradi pomanjkanja disaharizad – laktaze, saharaze, maltaze; prepoved vseh ogljikovih hidratov; kje bi dobila kakšne jedilnike?,

Pozdravljeni
Vaš primer je precej zapleten in specifičen, saj naštevate kar nekaj težav hkrati.
Zaradi driske in zelo razdraženega črevesja, se morate izogibati vsem ostrim začimbam in jedem, ki napenjajo ali celo pospešujejo prebavo, mednje zagotovo sodi tudi kislo zelje in repa.
Predlagam, da se usmerite predvsem na zelenjavo in sadje, vendar vam ne bi priporočala surovega, vsaj dokler se prebava ne umiri. Izognite se cvrtju in pečenju, živila raje kuhajte v vodi ali na sopari in dušite v lastnem soku. Meso naj ne bo mastno, predvsem se usmerite na belo meso (ribe, perutnina,…) Od maščob bi vam priporočila MCT olje, ki ga dobite v lekarni.

Predlagam vam, da poskusite tudi s čaji.
Encian, kamilica in luštrek blažijo krče, pomagajo tudi čaji iz suhih borovnic, bezgovih jagod, koprive, vinske rutice, tavžentrože,…
Kot navaja Ašič, pa naj bi drisko ustavljal tudi čaj iz hrastovega lubja. Pripravite ga tako, da lubje zrežete v hladno vodo, nato segrejete in vrete 5 do 10 minut, odstavite z ognja in ohlajeno precedite in uporabite.

V pomoč pri priporočilih jedi bi mi bilo, če bi mi posredovali dietni list, ki ste ga prejeli z navedenimi prepovedanimi in dovoljenimi živili.

Sicer pa se lahko obrnete tudi na dietno službo v bolnici, kjer ste se zdravili, ki vam bodo dali še bolj podrobne napotke in jedilne liste.

Ne poznam sicer vaše diagnoze, toda iz lastnih izkušenj bi vam svetovala, da razmislite morda še o kakšni obliki dopolnilnega zdravljenja, ki bi vam bilo v pomoč pri osnovnem zdravljenju. Ne želim delati reklame, ker smo si ljudje zelo različni, meni osebno je prav pri teh težavah zelo pomagala refleksnoconska terapija (ali bolj po domače “masaža stopal”). Vendar pa kot rečeno, lahko je za vas kaj drugega bolj sprejemljivega, to je le moja osebna izkušnja.
Obstaja mogoče tudi možnost, da so vaše težave povezane s kakšnimi stresnimi stanji? Sprašujem zgolj kot možnost, da o tem razmislite.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Spoštovani o tej dieti sem že pisala (23.12.08). Pa vseeno ponovim nekaj usmeritev:
– priporočena je visoko kalorična predvsem ogjlikohidratna hrana (riž, testenine, krompir, žita,…)
– bolnik naj uživa veliko zelenjave (dušena, kuhana)
– zelo malo maščob, ki naj jih sestavljajo visoko kakovostna olja
– zmanjšajmo količino soli na minimum, prepovedana je uporaba ostrih začimb
Odsvetovana hrana: ocvrta, mstna hrana, staro in mastno meso in drobovina, sveže trde solate, gobe, kumare, surova paprika, surovo kislo zelje, vsa konzerirana hrana, oreščki in večje količine svežega sadja,
Priporočljiva: kuhana zelenjava, jedi iz žit (kaše, testenine, kruhi, kosmiči), en dan star kruh, sadni sokovi z grozdnim sladkorjem, čaji (kopriva, breza, borovnica, melisa, potrošnik)
– bolnik naj uživa 4 do 6 obrokov dnevno
Prepovedano je uživanje alkohola.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

zanima me, kaj lahko jem pri hipolihemični dieti?

Spoštovani, mi lahko ponovno napišete vrsto diete? Gre morda za hipoglikemično?
Pomagala bi mi tudi diagnoza zaradi katere je dodeljena takšna dieta.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!
Zadnjič sem narobe napisala. Imenuje se hipolipemična dieta (Hepatopathia i.o.)-diagnoza. Nikjer ne najdem stvari katerih ne smem uživati!
Hvala za odgovor!

Če vas sedaj prav razumem gre za obolenje jeter, predpisana pa vam je dieta z malo maščobami in malo soli.
Izhajam iz tega in vam podajam osnovne smernice.
– maščobe so dovoljene v majhnih količinah, uporabite predvsem rastlinska olja (priporočeno oljčno), izogibajte se živalskim maščobam (svinjska mast, maslo – mlečna maščoba) to so tudi maščobe, ki vsebujejo holesterol
– to pomeni, da izbirate nemastno mleko in mlečne izdelke, nemastno meso
– izogibajte se vsem industrijsko pripravljenim jedem in tudi prigrizkom (čips, smoki,…), paštete, klobase,…. saj vsebujejo tudi veliko količino soli
– jajca če jih uživate morajo biti popolnoma sveža,
Izhajajte iz osnovne varovalne diete: veliko sadja in zelenjave, ribe, polnovredna žita.
Za pripravo jedi uporabite kuhanje, dušenje, pečenje brez maščobe, vsekakor se izognite cvrtju.
Začnite dan s sadnim sokom, žiti, svežim sadjem in zeliščnimi čaji. Ostali obroki naj bodo v večini sestavljeni iz različne zelenjave in polnovrednih žit (da dobite tudi zadosti vlaknin), nemastno belo meso, predvsem pa vključite na jedilnik tudi ribe.
Seveda če ne gre za strogo jetrno dieto, v tem primeru je sveže sadje dovoljeno le v manjših količinah prav tako mehke sveže solate, sicer pa zelenjavo rahlo pokuhate.
Morda lahko dodate tudi doatek omega 3 in 6 maščobnih kislin (veliko jih je tudi v lanenem semenu).
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala, če imate še kakšno vprašanje, bom skušala nanj odgvooriti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

Zaradi ponavljajočih urtikarij sem pred kratkim delala jetrni test, ki pa je bi na meji – kaj več še nevem, ker mi je osebna zdravnica to povedala po telefonu – predlagala varovalno JETRNO dieto, čez nekaj dni pa bova verjetno krvno preiskavo ponovile. Skrbi me, ke so mi pred kratkim ugotovili alergijo na Nikelj -živila pa se z Jetrno dieto precej izključujejo – npr. Oves, RŽ, ponozrnati otrobi, laneno seme – to imam pri dieti za NIKELJ strogo prepovedano – za JETRNO dieto pa je recemo priporočljivo.
Najboj me skrbi, ker sem pred oddajo krvi za jetrne teste že imela prečiščevalno dieto zaradi alergij – pa so bili testi vseeno na meji ( kaj bi bilo, če bi se prehranjevala normalno)
Naj omenim – nikoli nisem pretirano pila alkohola in gaziranih pijač, le občasno ( praznovanja – morda 5 krat na leto kakšen deci ali dva vina)
Hrana je vedno nemastna, zelo malo jemo cvrtja.
Stara sem 32 let
Zanima me kaj lahko jem, da “ugodim” Jetrom, ter se hkrati izognem prehrani, ki vsebuje veliko NIKLJA.

Hvala že vnaprej

Kombinirane diete so najbolj zahtevne saj se lahko med seboj tudi izključujejo. O jetrni dieti sem že pisala, ponovno podajam osnovne smernice.

Splošna načela diete pri boleznih jeter
– maščobe uporabljajte v zelo majhnih količinah, uporabite kvalitetna olja – olivno, repično,
– bolj primerni so ogljikohidratni obroki,
– beljakovine uživajte v zmernih količinah (0,6 g /kg telesne teže je priporočilo)
– jajca raje izločite, vsaj rumenjake, sicer pa morajo biti popolnoma sveža
– v prehrani omejite uporabo soli,
– dovoljene so vse vrste surovega sadja v manjših količinah, mehke sveže solate,
– zaužite 4 – 6 manjših obrokov, počasi in dobro prežvečite
– pitju med obrokom se izgobajte,
– jedi kuhajte, dušite ali pečite z minimalnim dodatkom maščobe.

Izogibajte se mastnim jedem, prežganju, zabeli, ocvrtim jedem, gobam, kumaram, surovemu kislemu zelju, trdi zelenjavi, sladicam, alkoholu, polnomastnim in pikantim sirom, jajcem, močnim in ostrim začimbam.

Vaša hrana naj bo lahko prebavljiva, temelji naj na ogljikovih hidratih in zelenjavi (kuhani). Poskusite uživati tudi čim več klorofila, ki posredno pomaga pri čiščenju organizma.

Glede niklja, pa natančnih tablic za vsa živila nimam, generalno pa vsebuje zelenjava več niklja kot mesne jedi. Posebej bogati z nikljem so oreščki, posebej revna pa ribe, jajca in mleko.

Priporočam vam, da jedi ne priprvaljate in shranjujete v Cr/Ni posodi (roastfrei) ampak uporabite stekleno ali emajlirano.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

kako se držati diete ? imam 72 kg

Spoštovani,
Ne razumem vašega vprašanja?
Kako se držati diete ali želite vprašati katere diete?
72 kg mi ne pove ničesar.
Kaj želite vprašati?

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Kolk pa je priporočeno:

Maščobe/kg TT?
OH / kg TT ?
Beljakovine /kg TT?

Hvala.Lp

Pozdravljeni,
Ne razumem točno kaj želite vprašati. Načelom govorimo o odstotkih energije, ki naj jo pridobimo iz različnih živil torej ogljikovi hidrati 60 do 70%, maščobe 10% in beljakovine do 20%. Okvirne vrednosti so to.
Odrasel človek (ne aktivni športnik) rabi cca 0,6g beljakovin na kg telesne teže. Mlajši, ki še rastejo več in prav tako več tudi aktivni športniki, ki izgrajujejo mišično maso.
Energijska poraba pa je odvisna od spola, starosti in aktivnosti (pa še nekaj je dejavnikov). Če preračunate to po % lahko dobite g posameznih hranilnih snovi.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close