Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Alternativa Zdravilstvo dieta za kandido in alergije

dieta za kandido in alergije

Pozdravljeni!

Stara sem 24 let in prepričana sem, da imam težave zaradi kandide. Največji problem mi predstavljajo prebavne težave (napihnjenost, vetrovi, vrenje, napenjanje, bolečine v trebuhu, izmenjujoče se driske in zaprtje…). Poleg tega imam veliko alergij na hrano, klub nedokazani intoleranci na gluten in laktozo, pa sem s poskušanjem ugotovila, da mi tudi to dvoje ne ustreza. Velikokrat trpim zaradi migren, utrujenosti in pomanjkanja energije ter sem tudi zelo razdražljiva in neprestano čutim željo po sladkarijah.

Ponavadi so bile prebavne težave ob vzdrževanju strogo predpisane diete, ki se nanaša na alergije na hrano vsaj znosne, vendar se je v zadnjem mesecu vse neskončno poslabšalo.

Pomislila sem, da bi pričela s protiglivično dieto, a pri tem naletim na veliko težav, saj sem alergična na skoraj vso hrano, tudi na tisto zdravo ( npr. zelenjava), ki se priporoča pri protiglivični dieti.

Že hrane, na katero nisem alergična ni veliko in jo skorajda lahko naštejem na prste, predvsem pa gre za hrano, ki je polna ogljikovih hidratov (riž, riževa moka, riževi vaflji in rezanci, riževo mleko, koruzna moka in rezanci ter polenta, krompir, banane), torej ni primerna za protiglivično dieto.
Alergična sem tudi skoraj na vse vrste zelenjave in sadja in na oreščke, na pšenico…

Ob tem se sprašujem kaj naj potem sploh še jem?

Glede na alergije lahko poleg zgoraj naštetega jem proseno kašo, ajdovo moko, perutnino, bele ribe, brokoli, kolerabo, malo korenčka, blitvo in špinačo, banane, gozdne sadeže, v manjših količinah tudi fižol, lečo in čičeriko. Vsa zelnjava mora biti dobro kuhana.

Ker mi ni dobro pravzaprav po nobeni hrani sem v zadnjem mesecu shujšala 7 kg, že tako pa sem suha, tako da se mi dodatna iguba teže nikakor ne zdi koristna. Občutim že pomanjkanje energije, ki je posledica hujšanja.

Trenutno moj jedilnik sestavlja prosena kaša, banane, gozdni sadeži, zelenjavne juhe iz zelenjeve, ki jo glede na alergije lahko uživam, ajdov kruh in ajdovi rezanci, kakšna riba in perutnina. Jem tudi krompir in riž, čeprav se ga poskušam izogibati kot le gre. Ne vem kako naj zaradi alergij, ki mi že tako omejujejo prehrano izločim še ogljikove hidrate?
Zaradi hujšanja sem posegla po hladno stiskanih oljih (konopljino, olivno, sezamovo), ki jih jem na žlico (npr. 2 žlici na dan). Na dan si naredim eno nesladkano limonado.

Vsekakor se znajdem pred težavo, ker lahko jem tako malo hrane…

Kot dodatno pomoč sem si kupila probiotične mikroorganizme Agenki, žal pa mi tesen študentski proračun trenutno še zdaleč ne omogoča, da bi se lahko po pomoč obrnila na primer v vaš center…, čeprav je to moj dolgoročnejši cilj.

Mi lahko podate vsaj kakšen nasvet kaj naj jem in kako naj si pomagam, da se bodo moje težave omilile.

Že vnaprej hvala…

Spoštovani!

Vzrokov za vaše težave je lahko več, potrebno bi bilo testiranje. Zaenkrat vam svetujem, da nekaj tednov uživate le kuhano hrano, se izogibate glutenu in mlečnim beljakovinam, uživate malo sadja in veliko zelenjave, količina olja je lahko vsaj 1dcl dnevno. Priporočam tudi vsakodnevno uživanje bazičnih mineralov in bazične kopeli. Črevesje močno odreagira tudi na stres, zato bodite pozorni, kako se odzivate na stresne situacije.

Lep pozdrav!

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

New Report

Close