Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija DIETA ZA FIBROMIALGIJO

DIETA ZA FIBROMIALGIJO

Vsi vemo, da je dieta pomembna, da zmanjšuje bolečine, velikokrat pa jemo čisto napačno hrano. Tole sem enkrat lani našla na internetu:

SEDEM VRST HRANE, KI SE JI JE TREBA IZOGIBATI

1. ASPARTAM, sladki strup , SAHARIN, SPLENDA, STEIRA
Nahaja se v dietnih izdelkih z oznako »brez sladkorja«,
(jogurti, žvečilni gumiji, dietne pijače).

2. Aditivi za živila, vključno z MSG (mononatrijev glutamina) in nitrati. ki je ugotovljeno v številnih predelanih in zamrznjenih živil, in v nekaterih azijskih kuhinj. Strokovnjaki pravijo, da se lahko okrepijo simptomi, bolečine v mnogih posameznikov. Kot aspartam, MSG je razvrščena kot excitotoxin in ima enak potencial vplivajo na receptorje NMDA. Enako velja, pravi McNett za živila, ki vsebujejo konzervanse, kot so nitrati, pogosto pojavljajo v šunki ali salami ali slanini.

3. Sladkor, fruktoza in enostavni ogljikovi hidrati. Visoko fruktozni koruzni sirup. Gazirane pijače, sladkane s fruktozo.

4. Kofein – vključno s kavo, čajem, kole, in čokolada. Potem nastopi pa še večja utrujenost.
Po prenehanju je učinek viden skoraj takoj.
Kvas in gluten. Kvas ni dober za kandido in povzroča mišične bolečine. Gluten poveča utrujenost.

5. Mlečni izdelki, izogibanje mleku in mlečnim izdelkom. Po drugi strani pa je kalcij za kosti in če si vam zdi dobro, spijte kozarec ali dva na dan.

6. Razhudnikovke, krompir, paprika, melancane, lahko povzročajo bolečine. Preveri, če ne, jih lahko ješ. Cirtusi, rdeče vino, borovnice, sladoled

7. Dieta za zdravo srce. Prehrana z nizko vsebnostjo nasičenih maščob, pusto meso in
perutnina in veliko v svežega sadja in zelenjave, ki ne povzročajo bolečin.

Dodatek soje (Revival Soy ) pri ženskah lahko izboljša kakovost življenja pri bolnikih z fibromyalgijo. Zmanjša bolečine in dvigne kakovost življenja.

Jejte na 3-4 ure, manjše obroke, pijte veliko tekočine, kar prepreči dehidracijo.

Če ta dieta ne pomaga k izboljšanju FM, lahko pa prepreči nastanek drugih bolezni.

Če jeste veliko surove zelenjave se stanje izboljša

Pomagajo: Vegetarianska prehrana, vitaminski dodatki, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ki so tudi v živilih, kot so ribje olje, lanena semena, orehi, jajca – so “dobre maščobe”

Magnezij in B complex zagotavljanje podpore, ki spodbujajo naravno zdravljenje za fibromyalgio.

Zeliščni prehranski dodatki: Ginseng, Aloe Vera, probiotiki, Divji med, Česen, … v prahu, tabletah, kot tekočina…

Breda

Zelo dobra je kurkuma, deluje protivnetno in malo zmanjša bolečine v mišicah, ugodno vpliva na možgane in celo telo. Dobi se v trgovinah z zdravo prehrano. Sama sem jo kupila na tržnici v BTC-ju.:

http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=1715

Pa konopljino olje, ki ga prodajajo tudi v zeliščnih prodajalnah ( BTC CITY):
http://www.konopljino-olje.si/

Pa veliko sadja in zelenjave, sokovi. Kava je za nas pravi strup. Ta nam da energijo, ki v resnici ni naša, ampak je tako, kot bi bila sposojena, ko pa učinek mine( jo vrnemo), je počutje še slabše. S pravilno prehrano, brez kave, alkohola in pravih čajev, predvsem pa tort, je življenje mnogo lepše. Utrujenost in bolečine se zmanjšajo.

Breda

Beravo Breda! Zopet si se zelo izkazala s svijim prispevkom.
Jaz že kar nekaj let vem, kako pomembna je prehrana za moje počutje. Razlika v počutju je ogromna. Nap. kava ne samo da umetno dvigne energijo, po njej me prične peči v mišicah – predvsem v ramenskem obroču, prav tako tudi že po nakaj požirkih alkohola, ki me še nekako “paralizira” za nekaj časa. Pa konzervansi, slaščice…. Zase lahko rečem, da vse zgoraj našteto drži, razen za sojo, ko jo tudi ne prenašam najbolje.
Ja, če bi se večkrat znali poslušati, bi še marsikatero povezavo med našim počutjem in početjem opazili.

LP Bojana

Hvala Bojana,

s to našo fibromialgijo je takole:
zaradi stresa in napačne pehrane se bolelčine v mišicah povečajo, posledica je pa vedno večja megla v glavi, ker so možgani preveč zaposleni z posredovanje bolečine in nimajo časa misliti, pa smo tam. To pa povzroča zopet stres, pa pojemo kakšno sladkarijo, da si malo pomirimo živčke, pa se bolečina zopet poveča. Začaran krog.

Dieta, dieta in še enkrat dieta. Bo treba tiste dobre tortice ukiniti, ni kaj. Mene je že izučilo, ker sem jih v Laškem preveč pojedla. Pa tako so mi pasale, potem sem se pa doma komaj vlekja.

Breda

Pozdravljeni!
Namesto Dieta za fibromialgijo bi bil boljši naslov Zdravo življenje in prehraba.

Zanimivo:

Glede na to, da je razstrupljanje telesa skoraj najpomembnejše pri odpravljanju simpromov pri fibromialgiji, in potem dieta, bi predlagala, da bi organizirali na društu o tem predavanje. Končno se moramo sprijazniti s tem, da nam nekatera hrana škoduje bolj, kot drugim, zdravim ljudem in, da lahko naredimo sami nekaj, ker nam bo izboljšalo počutje. Na žalost večina bolnikov tega ne ve. Če bi vedeli, kako si lahko izboljšajo počutje sami, bi se morda malo zamislili, in kaj storili v tej smeri.

Breda

Pozdravljeni!

Po mojih opažanjih se v društvu in prav tako člani veliko premalo ukvarjajo z našim temeljem
to je fizičnim telesom, katero potrebuje ustrezno – zdravo prehrano.
Zato pozdravljam vse, ki so pričeli razmišljati o tem, da bi mogoče sprememmba prehrane
olajšala naše bolečine-
Predavanje bi bila odlična ideja in vsak bolnik z F in KU bi moral resno pristopiti k razstrupljanju
svojega telesa in odnehati JESTI KISLO HRANO. KAVA je čudivita, nas poživi, zbudi, osveži,
razvaja nas, zasvoji tudi, družabna je posebno s cigareto, vendar u telesu deluje izredno kislo,
zato se pije zraven voda, da se razredči- kislina. Da, za zdrave ljudi je vse to dovoljeno. Za nas bolnike z FM kot je na čudovitem predavanju povedal dr.Sinožić je v Ameriki dokončno ugotovljeno, da je naša bolezen v bistvu okvara centralnega živčnega sistema in sedaj nismo več bolniki revmatologov, ampak spadamo k NEVROLOGOM. Za njih je to nova BOLEZEN o kateri verjetno ne vedo veliko in tako smo sedaj nekje vmes in nismo nikjer. Zato se mora vsak sam toliko bolj potruditi in poskati način kako bo najlažje preživel dan, mesec ali leta.

Sama sem veliko naredila z zdravo prehrano , /skoraj 30 let/, se s tem ukvarjam in vedno znova
odkrivam kaj novega. Danes je internet in knjige, ki že zelo natančno povedo katero hrano naj
bi jedli, kje jo kupiti in kako jo pripraviti.
Res pa je, da je takšna hrana zelo draga in v tej ekonomski krizi je za nas še toliko težje.
Seveda smo ljudje različni takšne so tudi potrebe našega telesa, tako, da mora res vsak sam
ugotoviti kaj je zanjga najbolje, vendar določene smernice držijo in so za vse enako koristne.
Vse to je že napisala Breda in je iz svojih izkušenj ugotovila, da je prehrana kamenček, ne kar
skala za boljše počutje.
V kolikor na tem forumu kdo res ne ve kako se prehranjevati, mislim, da nas je kar nekaj, ki
lahko svetujemo.
Glede prehrane smo vprašali tudi dr. Sinožiča, pa je rekel, da v to smer ni bilo nobenih raziskav.
Mislim, da je to velika napaka zdravstva, vedno bolj se mi zdi, da namerna. Le kaj bo počelo
zdravstvo in faramacija, če ne bo imelo nas bolnikov.

Upoštevali bomo predloge, čeprav smo v društvu na temo prehrane doslej poslušali že tri (!) predavanja. Žal so se nekateri napotki predavateljev med seboj izključevali. Tudi na forumu je o tej temi veliko nasvetov, zato je priporočljivo, da pri vnašanju sprememb v prehranske navade prisluhnemo svojemu počutju.

Še pišite o svojih izkušnjah! Hvala vsem za koristne nasvete!

Novo(!) – test za ugotavljanje intolerance na hrano:
(vir: )

LOČEVALNA DIETA ZA FIBROMIALGIJO

ME / CFS specialist Paul Cheney, MD, PhD, poroča, da je dokumentiral občutljivost na hrano pri približno pri 50 odstotkih primerov bolnikov s sindromom kronične utrujenosti, pravi klinični strokovnjak za prehrano Blake Graham.

Velik delež fibromialgičnih bolnikov trpi, ker hrane ne prenašajo, čeprav mnogi tega ne vedo. Graham je prepričan, da je ločevalna dieta najboljša metoda pri ocenjevanju občutljivosti na hrano, in je razvil protokol posebej za bolnike s kroničnimi boleznimi, ki vključuje prvi korak za bolnike s SKU (in fibromialgijo). Protokol zahteva čas in skrbno detektivsko raziskovanje hrane. Ampak napor bi lahko bil zelo koristen za posameznike, ki bi zaznali eno ali več potencialnih povzročiteljev težav. Obstaja veliko razlogov, zakaj posamezniki reagirajo negativno na živila in laboratorijske teste. Ločevalna dieta ni odvisna od določenega mehanizma, povzema reakcije na vsa živila, in je najboljša metoda ocenjevanja občutljivosti na hrano.

Ločevalna dieta je:
Omejena na nerafiniranega / cela / sveža živila
Brez aditivov / barvila / umetnih sladkorjev
Brez glutena, kazeina in brez laktoze
Vsebuje malo salicilatov
Vsebuje malo kvasa
Vsebuje malo glutamates ?
glutamates biogeni amini
Vsebuje malo razhudnikovk
Splošno hypoallergenic
Brez kofeina in alkohola.

http://www.prohealth.com/fibromyalgia/library/showArticle.cfm?libid=12519&B1=EM042110B&slvor=10048.1001166.0.1.0.37117&[email protected]

Breda

S foruma metuljčica:
Kako so povezani gluten, kandida in Hashimoto
http://metuljcica.mojforum.si/metuljcica-about1631.html

Breda

Dr Whiting on Systemic Candida and Yeast Infections

Dr. Whiting pravi, da je edini način, da se resnično znebimo sistemske kandioze, zdravljenje s kisikom. Kandida je tista, ki povzroča utrujenost, bolečine v mišicah, glavobole, motnje kratkotrajnega spomina-meglo v glavi. Vse diete in razstrupljanja malo izboljšajo počutje, kandide se pa ne znebimo. To, kar jeste, ne povzroča kandide in tudi to, kar jeste, ne odpravi kandide. Tudi, če se neke hrane izogibate, ne bo odpravilo kandide. Z dieto samo blažite simptome, se počutite malo bolje, vzroka pa ne odpravite. Ker je kandida anaerobna bakterija, se potem, ko povečate količino kisika v krvi, uniči. Kandida ne mara kisika, temveč temo. Z dvigom količine kisika v krvi pride ta kisik do vsake celice v telesu. Ni važno, kje v telesu jo imate.

V 30 letih je uporabil veliko programov za odpravo kandide. Edini program, ki resnično uniči kandido je zdravljenje s kisikom.

Tukaj lahko dobite kopijo testa za kandido : http://www.healthyinformation.com

Breda

http://www.townsendletter.com/Oct2006/BatesEliminationDietforFMS.pdf

Podrobna navodila za Batesovo dieto za FM. Navodila vključujejo psihološko podporo, razlago
simptomov, ki se pojavljajo med to izločitveno dieto …
Sama sem bila cca dva meseca na 14-dnevni izločitveni dieti za alergijo, ki sem jo dobila od alergologinje. Ona je bila edina, ki mi je verjela, da mi hrana povzroča bolečine. Ne razumem zakaj zdravniki tega ne vedo, saj v literaturi alergologov jasno piše, da nutritivna alergija lahko povzroča bolečine v mišicah in sklepih.
No, po začetnem poslabšanju sem bila vsak dan boljša. Potem pa sem vse pokvarila s kozarcem sojinega mleka.

Če koga zanima ta 14-dnevna dieta, naj napiše in jo bom objavila.
Tukaj pa je Zbornik sestanka alergologov z naslovom Nutritivna alergija.

http://www.klinika-golnik.si/uploads/si/strokovna-javnost/strokovne-publikacije/alergoloska-sekcija-marec-2012-nutritivna-alergija-zbornik-sestanka-135.pdf

Emina

http://www.townsendletter.com/Oct2006/BatesEliminationDietforFMS.pdf

Podrobna navodila za Batesovo dieto za FM. Navodila vključujejo psihološko podporo, razlago
simptomov, ki se pojavljajo med to izločitveno dieto …
Sama sem bila cca dva meseca na 14-dnevni izločitveni dieti za alergijo, ki sem jo dobila od alergologinje. Ona je bila edina, ki mi je verjela, da mi hrana povzroča bolečine. Ne razumem zakaj zdravniki tega ne vedo, saj v literaturi alergologov jasno piše, da nutritivna alergija lahko povzroča bolečine v mišicah in sklepih.
No, po začetnem poslabšanju sem bila vsak dan boljša. Potem pa sem vse pokvarila s kozarcem sojinega mleka.

Če koga zanima ta 14-dnevna dieta, naj napiše in jo bom objavila.
Tukaj pa je Zbornik sestanka alergologov z naslovom Nutritivna alergija.

http://www.klinika-golnik.si/uploads/si/strokovna-javnost/strokovne-publikacije/alergoloska-sekcija-marec-2012-nutritivna-alergija-zbornik-sestanka-135.pdf%5B/quote%5D

Pozdravljena, po naključju sem naletela na tale post, zelo bi me zanimala ta dieta, saj tudi sama opažam, da napačna prehrana še poslabša simptome FM. Lahko tudi po ZS. Hvala 🙂

Tudi jaz prosim za objavo dietnih napotkov na forumu.
V začetku decembra sem naročena na alergološki pregled (in intoleranco) pri prof. dr. Mušičevi, potem pa bom obširneje poročala o mojih izkušnjah.

Hvala in LP!

To je dietni list, ki sem ga dobila od alergologinje.
Če je na njem karkoli takega, za kar veste, da vam škodi, je potrebno tudi to izločiti.
Lahko se vključi hrana, za katero ste 100 %, da vam ne škodi.
Običajno pa je tako, da imamo hrano, na katero smo alergični, ali zelo radi ali pa je ne maramo.
In jo med dieto tudi zelo pogrešamo.

V glavnem je pa tako, da ni vsaka dieta za vsakogar.
Vsak mora sam ugotoviti kaj mu škodi.

ZELO POMAGA, če sproti, za vsak dan, berete Batesova navodila oz. razlago.

Poznala sem človeka, ki je šel na post, ne da bi karkoli vedel o tem.
Po petih dneh je obupal, ker je kao od posta zbolel.

Emina

Emina, a mogoče veš, kako je pri nas z merjenjem IgG4? Ali jih je tebi tvoja alergologinja kaj preverjala?

Sprašujem zato, ker sem letos prebrala, najbrž ravno na povezavi v Veronikinem sporočilu, ki ni več aktivna, da te meritve opravljajo v UKC (samoplačniško). Cenejši so na medicini dela nekje v bližini Adria Laba, tudi več živil preverjajo po pričevanju prijateljice, vzorce pa pošiljajo v Nemčijo. V zborniku, ki ga navajaš, te meritve sicer omenjajo, ampak jih ne jemljejo preveč resno, če sem prav razumela. Meni je te teste za okoli 200 EUR delal nutricionist v Bruslju, od testiranih živil (blizu 100) nisem imela problemov le s kakšno tretjino, to so živila, za katera sem imela IgG4 manj kot 2.000. Za jajca recimo je bila vrednost okoli 50.000. Kolikor sem lahko, sem rezultate upoštevala, ampak po pogovoru z drugimi pacienti smo tudi prišli do zaključka, da se lahko resnično zanesemo samo na izkušnje z izločevalno dieto. Nerodna reč je le, če je kdo alergičen celo na kakšno od živil, ki se jih priporoča za začetek.

Včasih pa žal lahko tudi na izkustveni način pridemo do napačnih zaključkov. Meni se je recimo čudno zdelo, da se je avokado znašel med živili, ki jih lahko jem do 2x tedensko, mene je pa bolelo črevesje, če ga kak dan nisem. Ravno zato sem ga jedla vsak dan za zajtrk, ker sem prišla do zaključka, da mi pomaga. Potem sem le poštudirala, da enak učinek dosežem z ribjim oljem. Potrebovala sem le več maščob. Najbrž bi enako delovala tudi “čokolada” po receptu dr. Sarah Myhill, ker je narejena iz kokosovega olja.

Glede na to, da ves čas pišeš o dieti, si najbrž tudi s tistim o postu mislila na izločevalno dieto ne na stradanje?

Vse izvide sem imela na računalniku, pa jih zdaj nimam več.
Morala bi k zdravnici ponje, tako da trenutno ne vem nič o tem.
Mislim pa, da so bili vsi Ig-ji b.p.

Bates piše tudi o tem, kakšen je postopek,
če si alergičen na kakšno živilo, ki je na seznamu dovoljenih.
Če nimaš ravno konjskih živcev, obupaš.
Jaz sem bila na tej dieti (14-dnevni izločitveni, ne Batesovi) sedaj drugič,
vendar se je moje telo drugače odzvalo kot prvič, na žalost.
Zelo rada bi dobila revijo Diet and Nutritions od Fibromyalgia Network, kjer so po moje
upoštevana zadnja odkritja glede FM. Problem je, da ne moreš plačat preko Pay Pala,
MasterCarda ali Vise pa nimam. Sicer je na netu vse polno enih diet za FM.
Ni se težko držat diete, če veš, da ti pomaga.

Ko sem pisala o postu, sem mislila prav na post. To sem navedla le kot primer,
kako pomembne so informacije, in to preden se lotiš stvari.

A si že probala Omega 3 od Herbalifa? Na trgu so tudi kapsule Omega 3, ki so delane iz jeter,
to pa ni dobro. Omega 3 je, baje, poleg vode edina snov, ki sodeluje pri vseh procesih v telesu.

Emina

Prehranske dodatke si uvažam iz ZDA, ker je ceneje. Ribjih olj dolgo nisem bila pripravljena poskusiti zaradi velike verjetnosti kontaminacije. Dobila sem priporočilo za dve znamki in tega se zdaj kar držim, po najdenih podatkih naj bi bili res najbolj prečiščeni, to sta Eskimo 3 in MorEPA. Zadnjo je možno kupiti tudi pri nas.

Kar se pa posta tiče, bi jaz v primeru izrazitega poslabšanja po petih dneh pri človeku, ki ima tudi znake hipoglikemije, odsvetovala nadaljevanje. Različni smo in ne moremo imeti enega recepta za vse, zato je dobro biti previden pri upoštevanju še tako dobrih navodil. Vedno obstaja delež ljudi, za katere ne veljajo.

Sicer pa o eliminacijski dieti mnogi pišejo, meni se je zdelo tole zelo v redu: http://www.jacobteitelbaum.com/health_articles_d-e/Diet-multiple_food_elimination_diet_rapp.html. Po določenem času izogibanja problematičnim živilom naj bi tako bila intoleranca odpravljena. Težavo pa vidim v tem, da če si intoleranten na veliko živil, v tem času spet ješ precej enolično in lahko razviješ novo intoleranco na kaj drugega. Pa si spet na začetku.

Kar se mene tiče, sem tako zaključila, da problem intolerance ni primarni, da moram najprej druge stvari reševati in se bo tudi to sčasoma popravilo. Po tolikih letih hude, očitno kar sistemske kandidiaze je bilo moje črevesje gotovo preveč prepustno. Morda je še vedno. Zelo čutim, če pojem kaj napačnega. Že dva dni imam posledice zaradi kremne rezine in piškotov s semeni, rozinami in medom. Ko si takole škodo naredim, potem spet lažje krotim željo po sladkem. Ne čutim pa nobene razlike zaradi jajc, ki jih spet jem ne glede na IgG4. Ker sem jih zelo pogrešala. Zelo sem pogrešala tudi česen, meso brez česna se mi zdi brez okusa. Tudi ob uvedbi tega nisem zaznala nobene razlike. Največ problemov imam še vedno s sladkorjem in glutenom. S tem da recimo 2 kosa kruha na teden lahko pojem brez težav, več ne. Prijateljica, ki je bila na testiranju IgG4, je bila z rezultati tudi precej nezadovoljna. Prepovedali so ji ravno tisto hrano, ki je po njenem mnenju najkvalitetnejša – zelenjavo z njenega vrta. Po tej logiki bi lahko s tem testom zaznali tisto, kar jemo najpogosteje. Ampak pri meni ta zaključek ni zdržal. Na podlagi rezultatov testa sem recimo ponovno začela jesti slive. In res nisem imela nobenih težav z njimi tako kot včasih. Vsaj kar se tega tiče, je bil test koristen :-).

New Report

Close