Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Alternativa Zdravilstvo Dieta proti kandidi – nekaj vprašanj

Dieta proti kandidi – nekaj vprašanj

Pozdravljeni,

menda post pri problemih s kandido ni priporočljiv, ker se glivice s tem le premaknejo iz črevesja v kri, kar lahko povzroči še večje težave. Kako pa potem protiglivična dieta sploh deluje? Če kandida ne dobi hrane (torej če se prehranjujemo z živili, ki je ne hranijo), zakaj v tem primeru glivice počasi odmirajo? Ali ni tudi tukaj možno, da bi se kandida preselila iz črevesja, kjer hrane zanjo ni, v druge dele telesa?

Kako pa je s kožnimi in vaginalnimi glivicami – so te pokazatelj, da je tudi črevesje obremenjeno z njimi? Oziroma ali je možno, da so kožne in vaginalne glivice posledica candide albicans v črevesju, ali gre lahko v tem primeru za drugo okužbo, ki s prvo nima veze? Katere bi lahko nastopile prej? Ali če se rešimo samo enih, lahko druge, ki so še vedno prisotne, vplivajo tudi na ponoven pojav prvih?

Pa še vprašanje glede zakisanosti – pri tej dieti je dovoljeno uživati sadje, več žitaric ipd. Ali pa tukaj ni možno, da bi prišlo do ponovnega pojava kandide v telesu, glede na to, da je prehrana takšna, ki jim ustreza za razmnoževanje (ali bazično okolje to prepreči)?

Hvala in LP!

Pri protiglivični dieti pojemo še vedno dovolj OH in sladkorjev (na primer iz korenja in pese), da glivice ostanejo v črevesju. Bistvo protiglivične diete je, da vnos sladkorjev reduciramo in hkrati povečamo vnos vitalnih snovi, še posebej mineralov. Vsi, ki imajo glivice, imajo velik primanjkljaj mineralov (so demineralizirani oziroma zakisani). Zato se glivic ne moremo znebiti, če dodatno ne uživamo bazičnih mineralov, se kopamo v bazični kopeli – in to od 9 do 12 mesecev!!!

Poznamo več vrst glivic, ne samo kandide in naselijo se povsod tam, kjer dobijo dovolj hrane, rade pa imajo tudi toplo, vlažno in temno. Nekateri dobijo glivice na nohtu, drugi v vagini. V literaturi še nikjer nisem slišal, da bi določene vrste glivice raje živele na določenih delih telesa.

S tem se sploh ne bi ukvarja. Ker, dokler ne boste izstradali glivic in razkisali, bodo glivice močnejše.

Ja, tisti, ki so zakisani in imajo glivice, ne smejo jesti veliko sadja. Ne boste verjeli, občasno pa se pojavi tudi takšen pacient, ki je “samo” zakisan in nima glivic, zato lahko je razumno količino predvsem domačega sadja.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Tudi jaz imam nekaj vprašanj glede protiglivične diete.

1. Kako je z uživanjem različnih kaš, prosena, ajdova, ječmena, pirina? Kaj pa izdelki iz polnozrnate pirine moke, npr. testenine? Verjetno velja za njih isto kot za ostale izdelke, ki vsebujejo OH, žlica za prilogo?

2. Kako je z uživanjem kvinoje, amaranta in kamuta ter z uživanjem stročnic? So dovoljene?

3. Ali priporočate uživanje probiotikov in bazičnih mineralov že med protiglivično dieto ali šele po njej?

4. Nekje sem zasledila, da priporočate uživanje kvasa. Zanima me katerega in v kakšni obliki?

5. Poklicno se ukvarjam s kulinariko in vini (kar je prav gotovo pripomoglo k mojemu trenutnemu stanju). Čeprav imam močno voljo in se mislim čim bolj držati protiglivične diete, se zavedam, da zaradi mojega poklica čisto brez prekrškov, žal ne bo šlo. Bo to samo upočasnilo zdravljenje, ali mi sledi neuspeh? Zadnje čase itak vedno poskusim samo toliko hrane, da si lahko o jedi ustvarim mnenje, praktično nikoli ne pojem cele porcije. Tudi sladice vedno samo poskusim, nikoli ne pojem do konca. A vseeno, puskusiti jih moram. Pri vinih ne vidim problema, ker vzorce med pokušanjem vedno izpljunem. Čeprav malce vina vseeno steče tudi po grlu. V svojem delu uživam in res ne bi rada menjala poklica, rada pa bi seveda tudi ostala/postala zdrava. Še posebej, ker vidim, da sta mnogim stanovskim kolegom Rupuruta oz. Ranital že kar stalna spremljevalca. Kakšen vaš napotek v tej smeri bi bil izredno dobrodošel.

1. in 2. V vseh “žitih” ki ste jih našteli, so OH. Ker so to cela zrna, vsebujejo več mineralov, zato manj zakisajo. Še vedno pa zakisajo in hranijo glivice, če jih pojemo preveč. Če to praktično predstavim: pojemo jih lahko 2,5 žlice namesto 2.

3. Sama protiglivična dieta nikoli ne zadostuje. Verjemite, to vsak dan vidim v ordinaciji, ko pridejo pacienti, ki že več mesecev poskušajo samo z dieto. Na žalost je v hrani premalo mineralov, zato jih moramo dodatno jemati, da lahko razkisamo in s tem spreminjamo pogoje, kjer glivice rade živijo (iz kislega v bazični pH). Odločitev o probiotikih je lahko individualna. Vendar, če imamo prebavne težave (tipično pri glivicah je izmenjujoče se trdo-mehko blato in vetrovi), potem je jemanje probiotikov obvezno. Probiotične bakterije se naselijo na črevesno sluznico in sicer na mesta, ki jih izpraznijo glivice (ker umrejo).

4. Ne, to ni res, jaz kvasa ne prepovedujem pri protiglivični dieti.

5.Moj prijatelj v Stuttgartu vodi vinsko akademijo. Vsakokrat, ko se vidiva, mi pove, da ne živi preveč zdravo, vendar striktno upošteva moj nasvet o jemanju bazičnih praškov. Na glivice se torej požvižga, pazi pa na razkisanje, zato nima težav z želodčno kislino.

Vi boste še bolj pametni in boste v meje normale spravili oboje – glivice in zakisanost. Zaradi vašega poklica boste morali biti zelo dosledni in verjetno do pokoja jemati b. minerale in probiotike.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

New Report

Close