Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil dieta po operaciji

dieta po operaciji

Spoštovana g. Iva
Znašli smo se v situaciji, ki nam je predvsem nepoznana. Oseba, ki je skrbela za našo prehrana je bila operirana in so ji odvzeli cel želodec. Ker bomo morali zdaj mi poskrbeti za njeno prehranO, in smo povsem nevešči tega, iščemo vsak nasvet in namig glede tega. Zanima nas kaj priporočate oz. kaj odsvetujete takemu bolniku. Zanima nas tudi način priprave sadja in zelenjave. Vsak nasvet bo dobrodošel.
lp
Obupani in nevešči kuhanja.

Pozdravljeni, resekcija ali popolna odstranitev želodca je velik poseg v telo.
Kar je pomembno za takšno osebo je predvsme več majhnih obrokov pravilno pripravljene hrane. Oseba, ki so ji odstranili želodec mora biti toliko bolj pozorna na res temeljito žvečenje hrane, da jo čim bolj utekočini, premeša s slino in tako olajša delo prebavnemu traktu v nadaljevanju. Še bolj priporočljivo je, da je hrana pasirana.
Hrana, ki jo bo ta oseba zaužila naj bo lahhko prebavljiva, čim bolj uravnotežena. Dovolj sadja in zelenjave zaradi vitaminov in mineralov pa tudi dovolj beljakovin mora vsebovati.
Lahko dodajate tudi kakšne pripravljene formule (dobijo se v lekarni) ali MCT olje, ki je prav tako dosegljivo v lekarni.
Prilagam še nekaj nasvoetov kaj naj bi takšna oseba uživala in čemu naj bi bilo bolje da se izogiba. Kot pa je pravilo pri vseh dietah, mora oseba opazovati odzive svojega telesa na posamezna živila in jih ali dodajati ali izločiti iz prehrane.

Splošna načela diete; hrana naj bo nevtralnega okusa (ne prekisla, sladka in manj začinjena), lahko prebavljiva, uporabljamo sveža, zdrava in mikrobiološko neoporečna živila, polnovredna, bogata z vitamini in minerali, brez grobih vlaknin, revna z maščobami, je naj se počasi, hrano je potrebno dobro prežvečiti, odsvetuje se pitje močnih alkoholnih in gaziranih pijač in tudi kajenje.

Primerni postopki toplotne obdelave živil: kuhanje, dušenje, pečenje brez dodatka olj.
Priporočena živila in jedi:

Priporočena živila: sluzaste juhe (riževa, ješprenjeva, iz ovsenih kosmičev), zelenjavne,
kremne juhe (brez prežganja), krompirjeva juha, razmaščene mesne in kostne juhe, mlado nemastno meso (teletina, junetina, žrebetina, jagnetina, puranovo meso, piščančje meso ), drobovina v majhnih količinah, nemastne morske in sladkovodne ribe, krompir (pire, kuhan v slani vodi), riž – oluščen, polenta, prosena kaša v manjših količinah, bele testenine, rahli kruhovi, zdrobovi in skutni cmoki, mlado korenje, koleraba, repa, bučke, jajčevci, artičoke, beluši, špinača, zelo mlad grah in stročji fižol, črna redkev, paradižnik (olupljen brez semen), mlado pretlačeno zelje, kuhane solate: korenje, pesa, buče, jajčevci, cvetača, brokoli, surove solate: mehka glavnata, berivka, kitajsko zelje, paradižnikovo meso; pripravimo jih z limoninim sokom, sadnim ali vinskim kisom ter z nekaj kapljicami kvalitetnega olja, narastki, pudingi, prvovrstno zrelo surovo sadje, kuhane borovnice, vrtne jagode, manjše količine banan, citrusov, papaja, mango, olupljena, nastrgana jabolka, jabolčni kompot (olupljena), čežana, pečena jabolka, nesladkani sadni želeji, vse vrste čajev, sveži sadni sokovi, mineralne vode brez CO2, kozarec rdečega vina, pijače naj imajo sobno temperaturo,.kuhinjska sol v normalnih količinah, majhne količine začimb in dišavnic, manjše količine svežega masla, kvalitetna rastlinska olja.
.

JUŠNE ZAKUHE DA: ribana kaša, vlivanci, zdrob, riž, testenine, ovseni kosmiči, ješprenj, vtepeno jajce, posušene kruhove kocke (bel kruh), nemastni cmočki, štrukeljčki, žličniki.
NE: zlate kroglice, fritati in druge mastne in ocvrte zakuhe.

MESO DA: mlado nemastno meso (teletina, junetina, žrebetina, jagnetina, puranovo meso, piščančje meso brez kože, mlada nemastna divjačina, zelo pusta mlada svinjina, kunčje meso), drobovina (telečja, piščančja. oz. puranova jetra) redko in v majhnih količinah, nemastne morske in sladkovodne ribe.
NE: staro, mastno, žilavo meso s kožo (govedina, svinjina, race, ovčetina), mastne pečene, ocvrte ribe, ribje konzerve, goveja, svinjska drobovina.

PRILOGE DA: krompir (pire brez mleka, večje količine maščob, kuhan v slani vodi), riž – oluščen, polenta, prosena kaša v manjših količinah, bele testenine, rahli kruhovi, zdrobovi in skutni cmoki.
NE: ocvrti krompir, krompirjeva solata, krompirjevo testo, vodni žličniki, z ocvirki oz. drobtinami zabeljeni cmoki, žganci, ajdova kaša.

PRIKUHE DA: mlado korenje, koleraba, repa, bučke, jajčevci, artičoke, beluši, špinača, zelo mlad grah in stročji fižol, črna redkev, paradižnik (olupljen brez semen), mlado pretlačeno zelje.
NE: gobe, sveže in vložene kumare, surova zelena, rdeča paprika, pekoči
feferoni, surovo kislo zelje, repa, rdeče in belo zelje, brstični in glavnati ohrovt, leča, bob, suh fižol, surova čebula, česen, por.

SOLATE DA: kuhane solate: korenje, pesa, buče, jajčevci, cvetača, brokoli, surove solate: mehka glavnata, berivka, kitajsko zelje, paradižnikovo meso; pripravimo jih z limoninim sokom, sadnim ali vinskim kisom ter z nekaj kapljicami kvalitetnega olja – olivno olje.
NE: trde solate (endivija, zelje, regrat), kumare, paprika, vložena zelenjava (kisle kumare, paprika), kislo zelje; majonezni, smetanovi, jogurtovi, gorčični prelivi, večje količine bučnega olja.

SLADICE DA: en dan staro kvašeno pecivo brez mastnih nadevov, rahel ne presladek biskvit, suhi nemastni keksi, sadne pite (ne presladke, ne premastne), narastki, pudingi na čaju ali kompotu.
NE: torte z mastnimi nadevi (orehi, mak, mandlji, mastna skuta, stepena sladka smetana), krofi, gibanice, buhteljni, potice, ocvrte močnate jedi, sladice na osnovi mleka, skute, sira.

SADJE DA: prvovrstno zrelo surovo sadje, kuhane borovnice, vrtne jagode, manjše količine banan, citrusov, papaja, mango, olupljena, nastrgana jabolka, jabolčni kompot (olupljena), čežana, pečena jabolka, nesladkani sadni želeji, diabetični džemi in marmelade.
NE: nezrelo sadje, večje količine svežega sadja, sušeno sadje, orehi, mak, dateljni, mandeljni, suhe – sveže slive, hruške, grozdje, češnje, vloženi sladki kompoti, marmelade.

PIJAČE IN NAPITKI DA: vse vrste nesladkanih ali rahlo sladkanih čajev, sveži sadni sokovi, mineralne vode brez CO2, kozarec rdečega vina, pijače naj imajo sobno temperaturo.
NE: močno sladkani čaji z medom, sladkorjem, sadni sirupi, pivo,
belo vino, žgane pijače, turška kava, mrzle in ledene pijače.

KRUH DA: en dan star bel kruh, prepečenec.
NE: svež kruh; graham, koruzni, kruh z dodatkom semen, suhega sadja, ržen kruh.
MLEKO IN MLEČNI IZDELKI DA: le v dogovoru z zdravnikom, majhne količine svežega masla, kisle in sladke smetane.
NE: sveže mleko, mlečni izdelki in vse vrste mlečnih jedi.

JAJCA IN JAJČNE JEDI DA: popolnoma sveža, ponudimo kot vtepeno v sluzaste in škrobne juhe, mehko kuhano ali dietno ocvrto ali kot dodatek drugim jedem.
NE: stara jajca, trdo kuhana, pečena na masti, maslu ali margarini, jajčne majoneze, mastne jajčne kreme.

MESNI IZDELKI DA: nemastna delikatesna šunka, pršut brez maščobe, salame iz piščančjih in puranovih prsi, vsi izdelki z oznako »varovalno živilo«.
NE: pikantne salame, klobase, pikantne mesne konzerve, vratovina, mastna šunka.

ZAČIMBE DA: kuhinjska sol v normalnih količinah, majhne količine začimb in dišavnic (peteršilj, luštrek, drobnjak, šatraj, koper, kreša, žajbelj, vanilja, klinčki, janež, kumina, koriander).
NE: večje količine popra, česna, muškatnega oreščka, hrena, gorčice, čebule, origana, oliv, rožmarina, poprove mete.

ZABELA DA: manjše količine svežega masla, kvalitetna rastlinska olja (olivno), minimalne količine kisle in sladke smetane.
NE: svinjska, gosja, kurja mast, loj, kuhano maslo, pregreta olja, ocvirki, slanina, bučno olje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close