Najdi forum

Dieta Judy Mazel

Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje z dieto, ki jo predstavlja avtorica v knjigi Zdrava vitkost za vse življenje, ki je izšla pri založbi Učila.

Lep pozdrav Aja

dieto sem osebno preizkusila, žal, ker je popolnoma zgrešena in resnično zavaja ljudi.

Imam izkušnje s to dieto. Zelo, zelo dobra se mi zdi, ker je prehrana naravna in logično hujšaš. Zjutraj sadje, pa zlato ptravilo zdravega načina prehranjevanja: beljakovin in og. hidratov ne mešaj. Zdrava se mi zdi. Ne obupaj, ko boš preživela prve tri dni bo šlo, ker so rezultati opazni, dodatni zagon ti bo dal.Moja mama je shuhšala kar precej-12 kg, torej…Sama sem shujšala 5 kg v 18 dneh, pa sem potem prekinila, ker mi je bilo dovolj. Edino kar je-draga, vsaj za mene. Priporočam pa ti jo, ampak s knjigo gre lažje, ker te na nek način spodbuja.
Srečnometka je pisal/pisala:
>

Dieto sem osebno preizkusila in uspela v mesecu izgubiti 5 kg. Jedla sem sadje in
ostalo hrano, ki je doma v naših krajih. Namesto ananasa -jabolka ipd.

Bodi dosledna in veliko sreče. Važno je ,da dopoldan redno ješ sadje, 2 uri razlike in šele nato ostalo. Se ve ne 6 žemljic, kot navaja ona.

Aja je pisal/pisala:
>
> Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje z dieto, ki jo
> predstavlja avtorica v knjigi Zdrava vitkost za vse
> življenje, ki je izšla pri založbi Učila.
>
> Lep pozdrav Aja

Aja je pisal/pisala:
>
> Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje z dieto, ki jo
> predstavlja avtorica v knjigi Zdrava vitkost za vse
> življenje, ki je izšla pri založbi Učila.
>
> Lep pozdrav Aja

Da, v kratkem času sem skujšala 5 kg.Jedla sem sadje, ki se ga dobi pri nas po zmernih cenah oz. raste v vrtu. (jabolka,hruške,grozdje,pomaranče ipd. ) Redno se drži, da dopoldan ješ samo sadje v časovnih razmakih, nato pa po 2 urah drugo harano, a ne 6 žemljic-tako kot navaja ona.

Veliko sreče.

Raje si kupi knjigo Živeti zdravo, avtorja Harvey in Marilyn Diamond. Meni se zdi zelo dobra, čeprav se je vsega težko držati. Recepte pa je treba poenostaviti za domačo rabo, saj pri nas niti ne dobiš vseh navedenih sestavin. gre pa za dobre principe hranjenja, ki so tudi utemeljeni.

Hvala za odgovore in spodbudne besede.

Grem 9.dnevu diete naproti, lažja za 2,5 kg. Kako ste po končani dieti vzdrževale pridobljeno težo?

Se moram ustaviti na t.i. “zlatem pravilu”. Lahko govori kdo kar hoce, ampak s tem se ne da strinjati. Jesti beljakovine loceno od ogljikovih hidratov, pomeni samo neoptimalno absorpcijo le teh. Beljakovine ne povzrocajo izlocanja inzulina – OH pa! Kako naj celice optimalno nahranimo z beljakovinami, ce ni prisotnega inzulina? Edino logicno je, da OH in beljakovine zauzijemo skupaj!

“Zlato pravilo” ima se eno veliko luknjo. Uravnavanje glikemicnega indeksa (GI). Splosno znano je, da se ogljikovi hidrati absorbirajo pocasneje, ce jih zauzijemo skupaj z beljakovinami. Naprimer krompir ima relativno visok GI, kar vzbuja skrb, da se bo energija pridobljena iz njega, depozirala v mascobnih celicah, zaradi nagle absorpcije — ce pa hkrati zauzijemo se en nemasten zrezek (beljakovine) bo pa se hitrost absorpcije mocno znizala – torej bo posledicno znizan GI in s tem potencialna nevarnost vecanja mascobnih rezerv. Bolj dolgo bomo sit, ne bo obcutka utrujenosti, celice bodo absorbirale energijo (OH) in gradbeni material (B) – optimalno!.

Edino nezdravo ob mesanju OH in beljakovin bi bilo prekomerno mesanje enostavnih sladkorjev (sladkor, sadni sokovi, slascice itd.) z tezko prebavljivimi beljakovinami (svinjina). Ampak kdo bi se, ki zeli zdravo ziveti in/ali shujsati, drzal neke “diete” z veliko sladkorja, sadnimi sokovi in svinjino? Nihce, ki ve kaj pocne. Pa se tukaj bi bil problem le to, da bi se prebavljeni sladkorji v zelodci zadrzevali predolgo zaradi mastnih beljakovin in bi lahko prislo do prebavnih motenj.

Zlato pravilo pri hujsanju (glede prehrane) je – POZOR! – uravnavanje inzulina! To pomeni jesti kompleksne OH (skrobnata zivila bogata z vlakninami) in nemastne beljakovine (ribe, perutnina, nemastni mlecni izdelki, soja) — SKUPAJ! za maksimalno reguliran nivo inzulina in maksimalno izrabljene hranilne snovi. Sicer pa vecina naravnih zivil ze je mesanica beljakovin in OH – torej naj tako ostane, ker ocitno to JE najboljse (dokazano).

Jure.

Zacni z dieto, ki jo lahko vzdrzujes CELO zivljenje!

….ki pa ni DIETA, ampak zdrav način življenja.

… prav imas, govorim o zdravi dieti (o zdravem jedilniku), ki ga lahko izvajas celo zivljenje. Besede diete se pac drzi negativen predsodek, da je to nek jedilnik, ki te sili, da se odrekas in stradas – vglavnem taksen, ki ga ne vzdrzis dolgo.

Dieta ni nujno shujsevalna, lahko je tudi taksna, ob kateri pridobivas tezo (npr. misicno maso), ali pa taksna, ob kateri jo vzdrzujes in vsebuje vse pomembne makro in mikro nutriente – zdrav nacin prehranjevanja = zdrava dieta.

Kako pa izgleda ta dieta?

Težko na kratko napišem kakšna je dieta J:M. Knjigo v kateri je predstavljena sem najprej prebirala z velikim skepticizmom. Vendar mi je postajala vse bolj všeč.
J.M. pravi:
 Ljudje se redimo zaradi 2 stvari: našega družabnega in našega čustvenega življenja. Jaz se zaradi obojega.
 In ko vam glava pravi ne, srce pa pravi daj in vas zagrabi, da bi jedli, se primite za vaše boke, ki se kažejo iz špeha in si recite: Včasih sem bil-a debel-a. Zdaj nisem več in nikoli več ne bom.
 Ni pomembno, koliko lahko pojeste v čim krajšem času, ampak to, kako dolgo lahko uživate. Hrana bo jutri še vedno tukaj, če je ne boste danes pojedli.
 Tisti med nami, ki radi jemo in živimo zato, da jemo, smo običajno tudi čustveni. Žal pa v težkih situacijah dostikrat jemo, namesto da bi čutili. Požremo svoja čustva, svojo jezo, bolečino, ponos.
 Telesna dejavnost je pomembna za naše duševno zdravje in ključna za ohranjanje zdravja srca in ožilja, ni pa obvezen del tega programa: Običajno imajo predebeli ljudje že tako ali tako občutek krivde, zato je dodatna obremenitev s telovadbo čisto nepotrebna. Vsega skupaj se namreč nabere preveč in še preden se zaveš, si že spet misliš: Saj sem poskusil, pa žal ni šlo. VSAKA SPREMEMBA prehranjevalnih navad zahteva disciplino in če niste prepričani da boste lahko ostali O S R E D O T O Č E N I na svoj osnovni cilj – hujšanje – je bolje, da za nekaj časa pozabite na rekreacijo.
 Nerealna pričakovanja so naš skrivni sovražnik. Naložimo si več, kot zmoremo in se nato zgrudimo pod težo bremena, ki smo si ga naložili, zato začnite počasi in bodite realni pri določanju svojih ciljev
 Za začetek je enkratna hoja na kratke razdalje, dokler si ne zaželimo več.
 Joga. Sožitje telesa in duha, daje nam psihično in fizično moč.
 Meditacija. Ukvarjanje z meditacijo umirja vrtinca misli in nemira vašega telesa, tako, da lahko začnete spoznavati, čutiti in razumeti svoj jaz.
ZLATA PRAVILA DIETE
1. Vsak dan se tehtajte
2. Sadje. Skoraj vsak dan svojega življenja začnite s sadjem. Ko začnete jesti kaj drugega, tisti dan ne jejte nobenega, prav nobenega sadja več.
3. Čakalna doba. Kadar greste iz enega sadja na drugo, počakajte 1 uro, kadar iz ene vrste hrane na drugo, počakajte vsaj 2 uri (še bolje 3)
4. Proteini. Ko enkrat začnete jesti proteine, naj bi v ostanku dneva predstavljali 80% zaužite hrane.

Program traja 35 dni oz 5 tednov. Pričakovana izguba teže je 5 do 7 kg. Pomembno je, da jeste tisto hrano, ki je navedena v predpisanem zaporedju.
Seznam jedi po dnevih:
1. ananas; koruza in solata
2. suhe slive; jagode; pečen krompir
3. grozdje
4. suhe marelice; solata; testenine
5. ananas; papaja; ananas
6. papaja; zrezek ali jagnječje zarebernice in rakci na kateri koli način
7. ananas; solata
8. grozdje; (po želji tudi rozine ali pokovka)
9. suhe slive; jagode; piščanec
10. suhe marelice; papaja; ananas;
11. lubenica
12. suhe marelice;sendvič z avokadom; 3 vrste zelenjave z rižem
13. grozdje; 2 banani
14. ananas; jagode; pazljivo po želji
15. ananas; solata
16. suhe marelice; papaja; ananas
17. lubenica
18. fige; slaščica po želji; meso/proteini
19. mango ali papaja; ananas; artičoke, beluši ali krompir na katerikoli način
20. kivi; pazljivo po želji; proteini
21. ananas; 2 banani
22. arozdje ali češnje; večerni posladek
23. suhe slive; sendvič po izbiri; ribji krožnik/proteini
24. ananas; papaja; ananas
25. lubenica
26. po svoje
27. po svoje
28. ananas; papaja; ananas
29. lubenica ali grozdje
30. suhe slive; sendvič z zuelenjavo; zelenjava/ogljikovi hidrati po želji
31. pomarančni sok in melona ali grenivke; sendvič po izbiri; proteini
32. proteini
33. ananas; 2 banani
34. ananas; papaja; ananas
35. lubenica ali grozdje

Kadar je navedeno suho sadje je vedno mišljeno 250 g. Drugače količine niso omejene.

SEZNAM nadomestnih jedi:
Jagode ananas, kivi
Kivi mango, papaja, kaki ali jabolka
Fige suhe slive, rozine
Papaja mango kivi kaki
Mango papaja,kivi, kaki
Ananas jagode
Suhe slive fige
Lubenica 250 g suhih marelic; ananas; beluši
Grozdje 6 suhih sliv; jagode, borovnice ali rozine; 250 g surovih brazilskih oreščkov

Lubenico in grozdje zamenjate samo, če je to res neizogibno, saj nadomestno sadje nima tako močnega učinka.
DODATKI:
 OTROBI. Na tešče 2 žlici nepredelanih otrobov z malo vode. Vsaj 20 min pred hrano.
 PIVSKI KVAS. Vsak dan ob 16.00 eno do dve žlici pivskega kvasa
 SEZAMOVA SEMENA. Pred spanjem 2 žlici surovih neoluščenih sezamovih semen
 ALGE. Spirulina ali Algea
Pri pripravi hrane uporabljamo hladno stiskana olja (sezamovo, oljčno…) in maslo. Izogibamo se jedem, ki vsebujejo konzervanse, umetna sladila. Pijemo vodo, čaj, kavo brez mleka in umetnega sladila, raje malo rjavega sladkorja, če ne gre brez.

Toliko za danes. LP Aja

Oprosti, ampak, če moram jaz živet mesec dni ob takšni hrani, me pobere. Ta dieta je navadno mučenje.Ko boš pa začela normalno jest, pa boš tako vse kg dobila nazaj!
Raje se več gibajte, pa bo.

Tako. Pet tednov diete JM je za mano.
Teža: -5kg; Počutje: odlično

Moja izkušnja: Ker sem ljubiteljica sadja, mi je ta dieta oz način življenja, kot ga priporoča JM blizu.Seveda sem si jedilnike malo preuredila glede na dostopnost in ceno predpisanega sadja. Moram povedati tudi to, da sem imela v teh 5 tednih kar nekaj zabav in tudi svoj rojstni dan, tako, da je bilo skušnjav veliko. Tudi odstopanj, a so bila takoj popravljena.
Pri uradno priznanih zdravih načinih življenja me najbolj moti štetje kalorij in s tem omejevanje količin hrane kot npr. za malico eno srednje jabolko ali pomarančo ..

Jaz veliko lažje nič ne jem, kot jem malo. Zato tudi moji problemi s težo. Pri tem načinu prehranjevanja nisem nikoli pazila na količino hrane, ampak samo na kvaliteto in vrsto hrane. V bistvu sem jedla isto hrano kot običajno, razen slaščic, samo da sem upoštevala:
ZLATA PRAVILA DIETE
1. Vsak dan se tehtajte
2. Sadje. Skoraj vsak dan svojega življenja začnite s sadjem. Ko začnete jesti kaj drugega, tisti dan ne jejte nobenega, prav nobenega sadja več.
3. Čakalna doba. Kadar greste iz enega sadja na drugo, počakajte 1 uro, kadar iz ene vrste hrane na drugo, počakajte vsaj 2 uri (še bolje 3)
4. Proteini. Ko enkrat začnete jesti proteine, naj bi v ostanku dneva predstavljali 80% zaužite hrane.

P.S. Od vseh diet, ki sem jih do sedaj preiskusila, je to edina, kjer nisem komaj čakala, da se konča, ampak še kar naprej jem po istih pravilih in uživam.

LP Aja

New Report

Close