Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija dieta ja ali ne NUJNO

dieta ja ali ne NUJNO

Moj sine je star 5 mesecev. Ze kmalu po rojstvu so se zaceli problemi z lisasto kozo in izpuscaji, zelenim penastim kakcem, pa tudi crevo se mu je videlo ob kakanju. Zato sem sla na dieto brez jajc, mleka in zitnih izdelkov. Otroka samo dojim. In je bilo bistveno manj oz. skoraj nic izpuscajev, ritka se mu ni vec tako razpirala, kakec pa je se vedno zelen. Te diete sem se drzala stiri mesece. Pediatrinja mi je svetovala, da naj v svojo prehrano postopoma vkljucujem izdelke iz zgoraj navedenih skupin. Cez stirinajst dni se je sinu spet zacelo kazati crevesje ob kakanju. Pojavil pa se je tudi roza izcedek. Klicala sem eno pediatrinjo, ki je svetovala teste za alergijo in naj takoj preidem nazaj na dieto. Izbrana pediatrinja pa mi je dejala, naj se diete ne drzim, ker se mora pokazati stanje brez diete.

Se pravi, ce bom nadaljevala z normalno hrano bom izpostavila otroka vsaj po mojem nepotrebni obremenitvi. Ker imam sama kronicni kolitis vem kako lustna stvar so preiskave hudo ziritiranega crevesja in tega svojemu otrocku ne privoscim. Bojim se tudi, da mu bo tako ravnanje dolgorocno skodilo.

Zakaj naj bi bilo potrebno pripeljati na alergoloske teste otroka v takem stanju, ko so bolezenski znaki tako izrazeni? Kaj dajo testi kake drugacne rezultate? Jutri imam testiranje in upira se mi misel, da bi se morala danes nasopati z mlekom, da bo mali zjutraj cel bogi in da bodo imeli zdravniki lepso sliko in ne samo mojo besedo kako je z njim.

Znaki alergije se ob testiranju pokažejo če si ali pa če nisi na dieti, saj otroku vbrizgajo alergene direktno v kožo (moja mlajša je bila testirana pri treh mesecih). Mi je kar hudo, ko berem, da ti je pediatrinja svetovala, da otroka zaradi testiranja SPET izpostaviš. Ne morem verjet…., ubogi otročki.

Spoštovana gospa Koka!

Prav zanimivo ste opisali težave vašega otroka. Žal zdravnik lahko oceni bolezensko stanje samo če vidi spremembe, le redko po opisu bolnika.Vem, da vas skrbi, ker imate tudi sami težave s črevesjem.
Menim pa, da otroku preizkave ne škodijo. Prav je, da mati, ki doji uživa polnovredno hrano, saj otrok pije potem tudi temu primerno mleko. Za razvoj otroka pa je potrebna “polna” hrana in ne dijeta. Menim, da bi glede alergij na hranila potrebno oba pregledati, tudi vas. Kljub temu, da so preizkave naporene vam priporočam, da se za njih odločite, šele potem ukrepate v dogovru z pedijatrom.
Lep pozdrav.

Hvala za vas odgovor. Seveda zaupam zdravnikom, kam bi pa prisla, ce ne bi? Samo begajo me enkrat taksna, drugic drugacna navodila. Glede hrane se mocno trudim, da jem raznovrstno in “polno” hrano kljub omejitvam.

Koka, tudi jaz imam hči z več alergijami. Od njenega petega meseca sem zaradi dojenja sama na dieti brez mleka, jajc, pšenice, rib, oreščkov, banan in še česa. Kruha in peciva nisem jedla od marca. Hči še vedno dojim, do njenega 10 meseca je bila samo dojena! Je zdrava, pediatrinja jo ne more prehvalit. Tudi sama sem, kljub “švoh” hrani popolnoma zdrava, tako da to o polni hrani zaradi dojenja sploh ne vzdrži. Tudi mojo hči so testirali pri 9 mesecih pa sem bila takrat še vedno na strogi dieti. Alergija se je seveda na testih pokazala. Ne smem pomislit kakšno kožo bi revica imela sredi poletja, če bi dieto opustila. Prava norost!

Irena

Koka,

ena najbolj znanih mamic z alergičnimi otroci na med.over.net je Karmen Mlinar, ki je o prehrani alergičnega otroka in doječe mamice tudi napisala knjigo (žal ne vem naslova). Njena druga hčerka je že od rojstva zelo hud alergik, tako je tudi Karmen bila že od vsega začetka na zelo strogi dieti, pa je punčko dojila, če se ne motim do 26 meseca… Če mi bo uspelo, bom poiskala še link na odlomke iz njene knjige, lahko pa se ji glede tega sama oglasiš na forumu dojenje in jo povprašaš v zvezi s tem.

Lp
M.

Koka, tole je povezava do strani Karmen M.

Lp
M.

1Missy, hvala!

New Report

Close