dieta in rast
Spoštovani g. Golenhofen!
Imam sinka, starega 3 leta, ki spada med hujše primerke alergikov (pozitivni kožni in krvni testi na mleko, jajca, sojo, pšenico, ajdo, koruzo, riž, krompir, jabolka, banane, arašide, žita in trave).
Dojila sem ga do 2. leta starosti, nato pa dojenje zaradi službenih obveznosti postopoma opustila. Svojega mleka takrat nisem nadomestila s Pregominom-AS.
Sinko uziva:
– meso: divjačina, žrebe, zajec
– sladkovodne ribe
– vecino vrst zelenjave (razen krompirja, paradižnika, paprike, zelene in peteršilja)
– precej vrst sezonskega sadja (češnje, marelice, hruške, smokve, kaki, pomaranče, limone, lubenice, slive, grozdje)
– od žitaric riž v vseh barvah, proso, koruzo, kinojo (riž in koruzo kljub pozitivnim testom – nekaj pač mora jest, kakšnih vidnih reakcij nima)
– stročnice: grah, fižol, čičeriko, lečo
– kostanj
Je dober jedec in prej močan za svojo višino kot suhec (13,5 kg pri 91 cm). Predvsem ima zelo izrazit trebuh – mislim, da se tak trebuh imenuje meteoritski trebuh.
Dokler sem ga dojila in še pribl. 1 mesec zatem, je rastel takorekoč “po špuri” – kot čisti povprečnež v skladu s statistiko pri CDC. Nato pa se je rast povsem ustavila in v naslednjih 9 mesecih ni zrastel niti za milimeter. Ker sem bila zaskrbljena, sem uvedla Pregomin-AS in v naslednjih 2 mesecih se je potegnil za 4 cm. Hkrati pa je blato postalo izrazito smrdeče, rahlo sluzasto in bolj tekoče.
Zdaj pa k vprašanjem:
– očitno je sicer, da dieta brez mojega mleka in brez mlečnega nadomestka ne zadošča za rast, vendar bi pričakovala, da bi se rast kvečjemu upočasnila, ne pa povsem ustavila za tako dolgo obdobje; ali to mogoče pomeni, da gre še za kake druge presnovne motnje in katere?
– kaj bi lahko pomenilo smrdeče in sluzasto blato (ki ga očitno povzroča Premogomin-AS – drugih sprememb v dieti namreč ni bilo) in kaj lahko storim v zvezi s tem, glede na to, da brez Pregomina-AS ne raste?
Se opravičujem, ker je vprašanje tako dolgo.
Želim vam zelo lep dan in se vam najlepše zahvaljujem za odgovor!
Janja
Toplo vam seveda priporočam, da si čim prej poiščete dobrega terapevta za BRT in se lotite zdravljenja alergij. Ne bodo same od sebe izginile, vaš sin jih ima preveč.
Po mojem mnenju je vzrok za težave (kljub dietam) v “glykoznem sirupu” (to ni glikozni, ampak glykozni sirup, slovenskega izraza nisem našel). Nahaja se v številnih živilh (največ v soji, pšenici in koruzi – na to je vaš sin alergičen), najdemo pa ga kot dodatek v otroški hrani in bio hrani. Označen je tudi kot sojin lecitin, koruzni lecitin …
Ta sirup morate popolnoma izločiti iz prehrane.
Do alergičnih reakcij prihaja tudi v črevesju (alergije tip IV, celiakija), do motenj v rasti pa zato, ker je motena absorbcija hrane. Motena je zato, ker prihaja do alergičnih reakcij v črevesju. Napačna črevesna flora je vzrok za napihnjen trebuh in neprebavljeno hrano (smrdeče in sluzasto blato).
LP